Jonge doeners

Fabio (24) geeft een tweede leven aan de kleren van zijn grootouders

11 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN
We stellen de komende weken iedereen voor die dit jaar het BAAS-traject volgde bij MIJNLEUVEN. Bij BAAS worden jongeren vanaf 18 jaar ondergedompeld in de wondere wereld van het ondernemen. Vandaag spreken we met Fabio (24).

Tekst & foto's: Britt Wieringa


Hey Fabio, vertel ons over je concept. Hoe ben je op dit idee gekomen?

"Ik heb mijn thesis gedaan rond duurzame textiel en ben daar altijd verder over blijven nadenken. Ik voelde dat er nog veel potentieel zat in dat onderwerp. Door het onderzoek dat ik errond heb gedaan, heb ik gezien dat veel mensen kledij bijhouden van hun overleden dierbaren, maar dat ze er weinig mee doen."

"Ik ben op zoek gegaan naar een manier waarop die kledij hergebruikt kon worden. Zelf kan ik moeilijk afstand nemen van dingen. Mijn zolder staat bijvoorbeeld vol met spullen van mijn grootouders en ik wou een manier vinden om hen via die kleding te eren. Ik draag wel vaak kleren van mijn grootouders en dat brengt vaak de gelegenheid mee om verhalen te vertellen over hen. Op die manier komen ze telkens een beetje terug tot leven. In mijn omgeving ken ik niet veel mensen die de kleren van hun ouders of grootouders dragen omdat het niet bij hun stijl past, de kleuren te flets zijn, een foute maat hebben, ... Zo kwam ik op mijn idee voor BAAS: kleren en attributen van overleden dierbaren personaliseren. Mijn mama heeft bijvoorbeeld een favoriete kleed dat ze heel vaak draagt. Dat is het kleed dat ze altijd aanheeft als ik mij haar inbeeld. Als mijn mama zou sterven, zou ik graag een hemd of blazer willen maken van dat kleed."

Hoe ben je bij BAAS terechtgekomen?

"Het idee speelde al wel wat in mijn hoofd, maar ik durfde me niet meteen inschrijven. Maar dan stootte ik weer op een oproep dat er nog enkele plaatsen vrij waren bij het Geen Idee-traject, dus dacht ik: “Fabio, doe het nu gewoon.” Door corona had ik ook meer tijd dus was het de perfecte gelegenheid om me aan dit project te zetten."

Ik wou een manier vinden waarop ik mijn grootouders kon eren
- Fabio (24)

Wat heb je uit de BAAS-sessies gehaald?

"Mijn idee veel concreter geworden. Volgens mij was het zonder die sessies altijd bij een gedachte gebleven. Door het idee uit te spreken en er met andere ondernemende jongeren over te kunnen praten, heb ik het al veel meer vorm kunnen geven. BAAS laat je inzien dat je echt wel trots mag zijn op je idee en je dromen. Ik heb productontwikkeling gestudeerd, dus veel van de zaken over het uitwerken van een project kende ik al. De sessies waren voor mij vooral belangrijk om met anderen te kunnen pingpongen over mijn idee."

Waar sta je op dit moment met je project?

"Nog niet super ver als ik eerlijk ben. Ik heb af en toe een stemmetje in mijn achterhoofd dat zich afvraagt of ik wel de juiste persoon ben om dit te doen. Ik ben nog een beetje zoekende, maar wel gemotiveerd om verder te doen. Momenteel denk ik eraan om uitvaartcentra te benaderen om op die manier mijn idee wat meer uit te werken. Ik heb al wel wat stappen vooruit gezet, maar ik ben er nog lang niet."

Ik heb af en toe een stemmetje in mijn achterhoofd dat zich afvraagt of ik wel de juiste persoon ben om dit te doen
- Fabio (24)

Hoe zie jij de toekomst?

"Ik weet niet of ik in België ga blijven wonen. Naar het buitenland trekken is iets wat ik heel graag nog wil doen en ik wil daar niet te lang meer mee wachten. Ik wil heel veel doen in het leven, nog heel veel ontdekken. Dat is misschien ook één van de redenen dat ik nog niet heel ver ben durven gaan met dit project. Ik wil eerst mijn horizon nog wat verbreden voordat ik me in het diepe stort."


Twintig jonge ondernemers staan ook dit jaar klaar om hun eigen BAAS te worden en een traject te volgen met begeleiding op maat. Een professionele jury selecteerde uit tachtig deelnemers de twintig winnende ideeën en ondersteunt de jonge ondernemers nu verder samen met het BAAS Leuven-team. Bedoeling is dat zij aan het einde van het jaar voldoende ondersteuning kregen om hun concept voor te stellen aan het publiek tijdens de BAAS Pop-up in november. 


Ook interesse gekregen om het BAAS-traject te volgen? Lees alle info  hier!

11 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels