Lifestyle
Jonge doeners

Duurzame en betaalbare handtassen van Elien (28)

11 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN
We stellen de komende weken iedereen voor die dit jaar het BAAS-traject volgde bij MIJNLEUVEN. Bij BAAS worden jongeren vanaf 18 jaar ondergedompeld in de wondere wereld van het ondernemen. Vandaag spreken we met Elien (28).

Tekst: Emely Verachtert / Foto's: Artem Knyazev


Maak kennis met Elien: 28 jaar, studeerde milieu- en preventiemanagement en deed een extra master conflict en development. Nu werkt ze als externe preventieadviseur. Naast haar bureaujob heeft ze een creatieve uitspatting voor het maken van lederen accessoires. Dat doet ze samen met haar zus onder de nieuwe naam Zus & Zak.

 

Hey Elien, wat is jouw project? 

“Mijn project is het maken van lederen accessoires zoals handtassen, brillenhoezen, toilettasjes, … Dat doe ik samen met mijn zus. We hebben bij onze ouders thuis een van onze oude kamers ingericht als atelier. We proberen zo duurzaam mogelijk te werk te gaan voor mensen die graag met mode bezig zijn. Onze doelgroep is de bewuste consument. Ik steek er veel liefde in en hoop dat de mensen er daardoor ook liefdevol mee om zullen gaan.

 Vanwaar komt je interesse voor lederen accessoires?

“Ik heb een jaar in Ghana gewoond en toen ik terugkwam, heb ik bijna al mijn kleren daar gelaten, omdat mijn tas vol handtassen zat. Daarna heb ik een workshop gevolgd om een handtas te leren maken en de vrouw die dat begeleidde, zei dat ik oog had voor detail. Niet veel later was ik helemaal verkocht. Toen ben ik op zoek gegaan naar een cursus en nu ben ik elke dag op de een of andere manier bezig met handtassen of brillenhoezen maken.”

 Wat is de ultieme droom van jou en je zus?

“Graag zouden we in bijberoep een kleine webshop hebben. We zijn aan het nadenken om ook doe-het-zelf pakketjes te maken, want door corona merken we dat veel mensen graag creatief bezig zijn. Echt een fysieke winkel willen we niet, maar het zou wel cool zijn als ons product in verschillende winkels verkocht zou worden. Naar de toekomst toe willen we ook zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Leder is duur en door tweedehandsmateriaal te gebruiken, kunnen we de prijs drukken en helpen we de afvalberg te verkleinen.

Ik steek veel liefde in mijn product en hoop dat mensen er daardoor ook liefdevol mee om zullen gaan
- Elien (28)

 Is er al evolutie in je onderneming?

“We nemen babystapjes. We zijn wel recent van naam verandert, nu heten we Zus & Zak. Verder willen we ook nog onze instagrampagina verder uitbreiden. Bij BAAS heb ik vanalles over boekhouden geleerd, iets waar ik tot nu toe nog veel vragen bij had. Nog niet alles is duidelijk, maar zo kom ik er wel.”

 Heb je door ondersteuning van BAAS je project al concreter kunnen maken?

“Eerst dacht ik: we maken gewoon handtassen op maat, maar ondertussen ben ik met mijn voeten op de grond gezet. Dat was echt onhaalbaar en tijdrovend. De bedoeling is dat de consument niet naar jou moet komen, maar jij ook niet naar de mensen moet gaan. Jij maakt een product dat je aanbiedt.”

 Wat is iets uit de BAAS-sessies dat je zal meenemen?

“Ik weet niet meer wie het mij zei, maar: de pers moet niet naar jou komen, jij moet naar de pers gaan. Je moet je eigen artikel schrijven en dat aan de pers geven. Dat heeft een veel grotere slaagkans.” 


Twintig jonge ondernemers staan ook dit jaar klaar om hun eigen BAAS te worden en een traject te volgen met begeleiding op maat. Een professionele jury selecteerde uit tachtig deelnemers de twintig winnende ideeën en ondersteunt de jonge ondernemers nu verder samen met het BAAS Leuven-team. Bedoeling is dat zij aan het einde van het jaar voldoende ondersteuning kregen om hun concept voor te stellen aan het publiek tijdens de BAAS Pop-up in november. 


Ook interesse gekregen om het BAAS-traject te volgen? Lees alle info  hier!


11 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels