Jonge doeners

Caroline (27) verdiept zich in de wereld van het zuurdesembrood

30 september 2021
Door: MIJNLEUVEN
We stellen de komende weken iedereen voor die dit jaar het BAAS-traject volgde bij MIJNLEUVEN. Bij BAAS worden jongeren vanaf 18 jaar ondergedompeld in de wondere wereld van het ondernemen. Vandaag spreken we met Caroline Mariën (27).

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Artem Knyazev


Hey Caroline, vertel ons eens over jouw zuurdesemplannen.

Caroline: ‘Ik bak al heel mijn leven en twee jaar geleden ben ik ook begonnen met zuurdesembrood te maken. Ik wil bij mij thuis graag een microbakkerij starten bij mij thuis waar mensen in het weekend hun brood kunnen komen kopen.'

Wat is een microbakkerij precies?

Caroline: ‘In de wereld van het zuurdesembrood – dat is een vrij grote community op Instagram – is het een gangbaar concept om te starten met een microbakkerij bij je thuis. Dat houdt in dat je sowieso in kleine oplagen werkt. Zelf wil ik beginnen met in bijberoep in het weekend brood te verkopen.'

Ik zit zelf niet op zuurdeseminstagram. Hoe ziet dat er uit?

Caroline: ‘(lacht) Eens je down the rabbit hole gaat, ontdek je hoeveel technieken er wel niet zijn om zuurdesem te maken. Er bestaat eigenlijk niet één recept voor zuurdesembrood, het is iets dat je in je vingers moet krijgen. Het heeft een jaar geduurd bij mij vooraleer ik consistent goede broden maakte. Één van de dingen die mijn broden speciaal maken, is dat ik een deel van mijn eigen bloem maal. Ik heb een molen thuis staan waarin ik granen kan malen om bloem mee te maken. Dat zorgt ervoor dat ik wel creatief kan zijn: ik kan peulvruchten malen, bloemen en speciale kruiden malen, … Onlangs kreeg ik van Tom en Sibren (andere BAAS-deelnemers, red.) zelfs een zak mout, dus dat heb ik ook eens gebruikt in mijn bloem.’’

Het heeft een jaar geduurd vooraleer ik consistent goede broden maakte
- Caroline (27)

Hoe ver staat je businessplan al?

Caroline: ‘Ik heb een vrij actieve Instagram waarop mensen mij al vaak de vraag stelden of ik mijn brood verkocht of niet. Dat was tot nu toe nog niet het geval. Ondertussen heb ik wel een oven aangekocht met een capaciteit van 12 broden, maar die heeft een vrij lange levertijd. Daardoor ga ik in december pas écht kunnen starten.’

Als je mag dromen, waar zie je jezelf dan over een paar jaar staan?

Caroline: ‘Dat vind ik moeilijk. Mijn huidige job als projectmanager doe ik echt graag. Maar stel dat ik volledig voor dit zou gaan, dan zou ik het liefst een bakkerijtje openen waar je ook een koffietje kan drinken en iets kan eten. Een echte ontmoetingsplek dus!'



Waar heeft BAAS jou het meest mee geholpen?

Caroline: ‘De stap naar zelfstandige in bijberoep worden vond ik eng. Maar dankzij BAAS zit dat er nu wel aan te komen. Ik had vóór BAAS ook enkel nog maar in theorie nagedacht over mijn idee. Omar had me uiteindelijk voorgesteld om ook eens in de praktijk dingen uit te proberen. Zo ben ik bij Hilke en Michiel van de Broodenier in de Mechelsestraat terechtgekomen. Zij hebben vorig jaar ook meegedaan aan BAAS en hebben nu effectief hun eigen bakkerij. Ik ben een tijdje bij hun gaan werken op zondag – beginnen om kwart voor vijf ’s ochtends! – en dat was echt fantastisch leuk. Ik heb hen veel kunnen vragen en heb zelf veel bijgeleerd.’ 



Twintig jonge ondernemers staan ook dit jaar klaar om hun eigen BAAS te worden en een traject te volgen met begeleiding op maat. Een professionele jury selecteerde uit tachtig deelnemers de twintig winnende ideeën en ondersteunt de jonge ondernemers nu verder samen met het BAAS Leuven-team. Bedoeling is dat zij aan het einde van het jaar voldoende ondersteuning kregen om hun concept voor te stellen aan het publiek tijdens de BAAS Pop-up in november. 



Ook interesse gekregen om het BAAS-traject te volgen? Lees alle info hier!


30 september 2021
Door: MIJNLEUVEN

Omar Rejdy

Ondernemerschap, BAAS
0494 12 10 04

Gerelateerde artikels