Jonge doeners

KAALKØLLECTIV - Kaat & Alyah

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Kaat Obbels en Alyah Rivière vormen samen KAALKØLLECTIV

Mode, muziek en kunst. Op basis van deze drie passies ontstond KAALKØLLECTIV in de herfst van 2015 tijdens een daguitstapje naar Gent. “We liepen te fantaseren over wat we wilden doen met ons leven”, begint Kaat Obbels. “Plots wandelden we voorbij Heads or Tails, een bar met achteraan een kledingwinkel. Dat concept sprak ons enorm aan. Bovendien organiseren ze er geregeld concerten en hangen er mooie foto’s aan de muur.”

Kaat is de fotografe van de twee, terwijl Alyah’s grootste passie muziek is. Met mode zijn ze dan weer allebei bezig. “Die drie dingen samen vormen een leuke combinatie. We wilden er al langer iets mee doen, maar we hadden er nooit eerder echt over nagedacht. Pas toen we in Gent waren en de winkel zagen, wisten we dat we zoiets ook wilden doen. Toen we op zoek gingen naar een naam voor ons project, begonnen we wat te spelen met onze eigen namen. Voor we het wisten ontstond KAALKØLLECTIV”, lacht Alyah Rivière.

Met onze evenementen willen we creativiteit stimuleren, maar ook Leuvense jongeren samenbrengen door middel van kunst en muziek.
- Kaat Obbels, KAALKØLLECTIV

Hoewel het collectief toen al ontstond, ging de bal pas echt aan het rollen toen Kaat terechtkwam op de website van mijnLeuven. Daar zag ze een oproep naar jongeren die willen ondernemen. “We gingen langs op de jeugddienst en legden uit dat we graag evenementen willen organiseren rond mode, muziek en kunst”, vertelt Kaat. “Als eerste evenement hadden we een kledingruil in gedachten. We kregen van de jeugddienst te horen dat zij één van hun zalen gratis ter beschikking wilden stellen. We stuurden een mailtje met de vraag wanneer we de zaal konden gebruiken en sindsdien was ons eerste evenement een feit.” En dat liep behoorlijk goed. Zo’n 200 Leuvense jongeren zorgden voor een overvol huis en heel gezellige boel in Jeugdcentrum Vleugel F.

De ondersteuning van mijnLeuven geeft ons de kans om verder te blijven groeien.
- Alyah Rivière, KAALKØLLECTIV

Nu, één jaar later kennen we Kaat en Aliyah als buitengewoon actief duo van onder andere KAALCOLLECTIV, muziKAAL en Fabrik. Sinds dit jaar bouwen ze ook mee aan Habitat Festival. Die steile groei van een hun eerste evenement, de kledingruil, tot nu ging niet onopgemerkt voorbij. De meisjes leerden door te doen ook heel veel bij over hun eigen toekomst, welke weg ze net uit willen. “Met de evenementen die we organiseren willen we creativiteit stimuleren, maar ook Leuvense jongeren samenbrengen door middel van kunst en muziek. Het leuke is dat we de dingen die we willen doen, nu ook echt realiseren. Het zit niet langer alleen in ons hoofd. De ondersteuning van mijnLeuven geeft ons de kans om zo verder te blijven groeien.”

Een mening over wat er nog mist in Leuven hebben de meisjes ook. “In Leuven is er echt nood aan meer (fuif)ruimte voor Leuvense jongeren, liefst een plek die bereikbaar is en er aantrekkelijk uit ziet. Nu kan je op weinig plaatsen terecht voor kwalitatieve feestjes, je kan er moeilijk een sterk concept neerzetten. Aantrekkelijke plaatsen zoals ‘Youth on Top’ zijn dan weer minder toegankelijk of enkel beschikbaar tot middernacht en daardoor niet zo interessant.” “mijnLeuven zet veel boeiende activiteiten en projecten op, maar een soort van vrijhaven voor Leuvense jongeren zou de jeugd echt het gevoel geven dat Leuven helemaal open bloeit”, aldus Kaat.

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels