Jonge doeners

Rewind Productions - Lars, Dennis en Amanuel

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Rewind Productions is een collectief van drie 16-jarigen met een passie voor rapmuziek.

Lars, Dennis en Amanuel leerden elkaar kennen tijdens de workshops rap, georganiseerd door BURn Leuven. Ondertussen kaapten de jongens de 2de prijs weg in de finale van Humo’s Rock Rally.

BURn Leuven (afkorting voor Breakdance, Urban en Rap in Leuven) schaaft de skills van jongeren met een passie voor urban arts bij. Via Urban Woorden en Poetic Beats & Jam kwam Dennis bij BURn terecht. “Ik dacht dat rappen niet zo mijn ding was”, zegt Lars. “Ik had één tekst geschreven, maar verschillende mensen zeiden dat ik er iets mee moest doen. Ik ben toen met vrienden een keer naar BURn geweest. Sindsdien ben ik blijven komen.” Dat de jongens blijven komen naar BURn is vooral dankzij de sfeer die er heerst. “De sfeer is hier helemaal anders dan op school. Alle jongeren die bij BURn zitten, zijn ondertussen vrienden van mij geworden. Iedereen probeert de beste te zijn, dat motiveert je extra.” Dennis treedt Lars daarin bij. “Als iemand iets beter doet, wil je jezelf ook verbeteren."

Feedback krijgen, dat is belangrijk om te kunnen groeien.
- Lars Mwasha, Rewind Productions

BURn Leuven ondersteunt de rappers op verschillende niveaus. “In het begin word je ondersteund met de basis van het rappen”, licht Lars toe. “Sommigen hadden de flow al, maar hadden moeilijkheden met het schrijven van teksten en performance. Bij een opdracht moesten we een blikje ice tea, dat op tafel stond, proberen te verkopen. Op die manier vind je uiteindelijk een manier van schrijven die je goed ligt. Wat voor Lars ook belangrijk is, is de feedback die ze krijgen. “Eerlijkheid is heel belangrijk om te kunnen groeien.”

BURn ondersteunt hen niet alleen met het rappen, maar ook organisatorisch. “Een voorbeeld daarvan is Urban Cooking”, zegt Dennis. “De meeste van ons komen rechtstreeks van school naar BURn en hebben dus nog niet gegeten. Via Urban Cooking kunnen we zelf iets koken. Maar ook uitstappen en events worden ondersteund door bv. vervoer te regelen. Soms wordt zelfs een deel van het ticket betaalt, zodat het voor ons financieel mogelijk is om te gaan.” Naar andere artiesten gaan kijken, wordt erg aangemoedigd. Volgens Lars kunnen ze er van leren en kunnen ze er nieuwe contacten leggen.

We hebben hier alles geleerd. Toen we begonnen, konden we van alles een beetje. Maar door BURn zijn we enorm gegroeid in alle aspecten.
- Dennis, Rewind Productions

Volgens Dennis en Lars heeft BURn hen ook sterker gemaakt. “We hebben hier alles geleerd. Toen we begonnen, konden we van alles een beetje. Maar door BURn zijn we enorm gegroeid in alle aspecten. We hebben ons zelf ingeschreven voor Humo’s Rock Rally. Dat we nu in de finale zitten, komt omdat we dankzij BURn harder en harder zijn beginnen te werken”, aldus Dennis. “Ze hebben ook andere artiesten erbij gehaald om ons te helpen met onze performance, zodat we niet gewoon liedjes spelen maar een volledige set brengen. Zonder BURn waren we waarschijnlijk nooit zo ver geraakt”, vult Lars aan.

Lars zou graag nog meer jongeren naar BURn zien komen. “BURn moet meer in the picture worden gebracht. Er moet ook meer ingezet worden op verschillende events zoals Urban Woordenweek. Als BURn meer in de kijker komt, zullen meer jongeren de stap er naar toe zetten. Dat weet ik zeker!

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels