Jonge doeners

mijnGoesting - Edelhard Moens

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Leerkracht Edelhard Moens nam met zijn school deel aan mijnGoesting

“Met het Miniemeninstituut schreven wij ons enkele jaren geleden in voor het project mijnGoesting”, herinnert Edelhard zich. “Samen met de toenmalige projectmedewerker van mijnGoesting hebben we een cultuurproject ontwikkeld. In het begin was het voor beide partijen zoeken, maar elk jaar werd het project beter.”

Dat jongeren worden geprikkeld en uitgedaagd, en kunnen proeven van verschillende nieuwe dingen, zijn volgens Edelhard de sterkten van zulke projecten. “Samen met de projectmedewerker hebben we straffe projecten gedaan die aansloegen bij onze leerlingen. We werkten steeds volgens eenzelfde stramien: via een teaser maakten de leerlingen kennis met een bepaald thema waarna er workshops tijdens de lesuren volgden. Op een bepaald moment stond er een container op de speelplaats. Omdat alles was afgeplakt, werden de leerlingen nieuwsgierig. In de container hadden we een camera obscura gebouwd. Nadien hebben we de videocamera ook ondersteboven gehangen en stoelen aan de zijkant geplakt. Daaruit zijn leuke filmpjes voortgekomen. Het was vooral straf om te zien hoe de leerlingen hiermee aan de slag gingen."


De projectmedewerker van mijnleuven creëerde een andere sfeer bij de leerlingen, net omdat hij geen leerkracht is.
- Edelhard Moens, leerkracht Miniemeninstituut

“Door mijnGoesting konden we op school laagdrempelig werken rond cultuur: alles was afgestemd op de leerlingen. Daardoor stonden ze er voor open. De projectmedewerker kon ook een andere sfeer creëren omdat hij geen leerkracht is. Externe professionals werken op een andere manier met leerlingen. Bovendien bracht hij ook een netwerk binnen op school. Het is dan ook jammer dat het project moest stoppen net op het moment dat het goed begon te draaien.”

Uit mijnGoesting zijn er verschillende projecten gegroeid op het Miniemeninstituut. “Er kwam veel in beweging en daar plukken we vandaag nog steeds de vruchten van. Zo hebben we nu een eigen cultuurproject, Art@school. Samen met stadsfotograaf Yves Spincemaille hebben we o.a. kunst rond licht en kleur gemaakt. Ook trokken we met grote kartonnen dozen de stad en hebben we op verschillende locaties tijdelijke installaties gebouwd.”

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels