Jonge doeners

mijnLeuven-Crew'ers Bieke, Ivan en Liesa

20 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
De mijnLeuven-Crew : een groep enthousiaste vrijwilligers met een passie voor redactie, fotografie en illustratie die jong Leuven onder de aandacht brengt.

Zowel Bieke, Ivan als Liesa zijn drie van de vele tientallen vrijwilligers die hun creatief ei kwijt kunnen bij mijnLeuven. Al jaren maken ze artikels en fotoreeksen voor het mijnLeuven magazine, de mijnLeuven website en zelfs de occasionele mijnLeuven tentoonstelling.

BIEKE
De Leuvense Bieke (24) werd in 2012 officieel lid van de mijnLeuven-Crew. Ze was op zoek naar een leuke en nuttige bezigheid en kwam zo via een vriendin bij mijnLeuven terecht. Dat ze als mijnLeuven redacteur aan de slag wilde, was snel beslist. Ze schreef als kind al super graag verhalen. “Ik werk heel graag interviews uit omdat ik dan in contact kom met verschillende mensen. Zo interviewde ik onlangs de Leuvense componist Adriaans Swerts. Ik kende hem eigenlijk niet, maar het interview mondde uit in een vlotte babbel. Ook tijdens de fotoshoot bleven we maar praten. Iets waardoor er in het artikel dingen aan bod komen die ik eigenlijk niet had voorbereid. Extra info die het eindresultaat nog beter maakte.” Als redacteur gaat Bieke regelmatig op pad met een fotograaf. “Ik vind het erg leuk om er met twee op uit te trekken. Vaak inspireer je elkaar op die manier. Zo vertelde Adriaan tijdens zijn interview bijvoorbeeld ook over zijn grote liefde voor natuur. Daardoor veranderde fotograaf van dienst, Paulien, het opzet van haar fotoreeks en maakte de urban achtergrond plaats voor een veld.”

Door de gevarieerde opdrachten blijft Bieke zich enthousiast inzetten voor mijnLeuven. Er is altijd wel een opdracht die haar interesse wekt. En zo niet, kan ze ook makkelijk zelf opdrachten voorstellen. “Ik vind het vooral tof om voor het magazine te schrijven. Er komen altijd uiteenlopende thema’s aan bod. Bovendien ligt de manier van werken mij goed. Als redacteur krijg je bij een opdracht de nodige richtlijnen. Die richtlijnen vormen het grote kader waarbinnen je voldoende ruimte krijgt om toch je eigen ding te doen.”

Na vier jaar merkt Bieke ook een evolutie in haar schrijven. “Ik durf mijn eerste interviews niet meer lezen (lacht). Ik merk dat ik daar best wel sterk in gegroeid ben. Dat komt ook door de medewerkers van mijnLeuven. Ze proberen altijd positief te zijn in hun feedback en dat is erg fijn. Bovendien is de drempel om met hen in contact te komen heel laag. mijnLeuven is makkelijk bereikbaar via mail of Facbook. En je mag ook altijd langskomen of gebruik maken van de lokalen”.

Je krijgt richtlijnen, en toch heb je voldoende ruimte om je eigen ding te doen
- Bieke

IVAN
Voor de 17-jarige Ivan is fotografie een uit de hand gelopen hobby. “Mijn moeder gaf mij voor mijn verjaardag een fototoestel cadeau. Bij het begin nam ik vooral foto’s tijdens familiefeestjes of wanneer ik met vrienden op stap was. Maar omdat mijn foto’s positief onthaald werden, maakte ik een Facebookpagina aan en spendeerde ik steeds meer tijd aan fotografie."

In juli 2014 vervoegde Ivan de mijnLeuven-Crew. “In het mijnLeuven magazine las ik dat mijnLeuven op zoek was naar fotografen en redacteurs. Ik heb mij toen spontaan ingeschreven.” Een positieve ervaring die hem veel bijbrengt. “mijnLeuven was eigenlijk mijn eerste serieuze opdrachtgever. Wat betekende dat ik rekening moest houden met richtlijnen en deadlines. Wat ik goed vind, is dat je creatief kan blijven, ondanks de dingen waar je rekening mee moet houden. Ik herinner mij nog goed mijn eerste opdracht: samen met 4 andere fotografen een hele dag op pad in de Ardennen, om er verschillende Chiro’s en Scoutsen in beeld te brengen. Voor mij was dat een geweldige start bij mijnLeuven.”

Sinds Ivan bij de mijnLeuven-Crew zit, gaat het erg snel voor hem. “Ik ben een van de fotografen van Jongerentravel en ben ook verbonden aan party industries waardoor ik op verschillende Belgische festivals foto’s kan maken. Daarnaast fotografeer ik ook op huwelijken, communies en – nog steeds – familiefeesten (lacht).”

Volgens Ivan geraakt mijnLeuven ondertussen goed ingeburgerd bij de Leuvense jeugd. Al zou een mijnLeuven radio het plaatje nog iets vollediger kunnen maken. “Volgens mij zou een radiozender goed aansluiten bij het magazine en de website. Op de radio kunnen dan interessante personen worden geïnterviewd.”

mijnLeuven was mijn eerste serieuze opdrachtgever
- Ivan

LIESA
Liesa (24) is een creatieve bij die voortdurend in beweging is. “Vroeger wilde ik heel graag iets met film doen. Maar tijdens mijn studies vond ik mijn draai niet. Daarom ben ik overgestapt naar fotografie. Daar ben ik lang mee bezig geweest, maar tegenwoordig neig ik naar illustratie”. Illustraties maken doet Liesa eigenlijk al van jongs af aan, alleen is ze er nu veel intensiever mee bezig. Ze haalt vooral plezier en voldoening uit het maken van comics. En dan vooral onder de naam ‘Beaters 2000’.

In 2011 kwam Liesa terecht bij de mijnLeuven-Crew. Eerder toevallig las ze op de website een oproep om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het toen vers opgerichte mijnLeuven. Omdat ze op dat moment volop bezig was met film en fotografie paste die oproep perfect bij wat ze deed.

“Ik ben erg perfectionistisch. Soms stel ik daardoor dingen uit, omdat ik denk dat ze niet goed genoeg zullen zijn. Maar door opdrachten uit te werken voor mijnLeuven werd ik verplicht rekening te houden met deadlines. Die deadlines zorgden telkens opnieuw voor de nodige stimulans. Ik merkte dat ik die druk nodig had”. De opdrachten gaven Liesa ook veel voldoening. “Als jongvolwassene was ik erg op zoek naar mezelf. Mijn fotografiewerk voor mijnLeuven gaf mijn zelfvertrouwen een boost omdat ik als vrijwilliger mensen van dienst kon zijn zonder dat mijn werk beoordeeld werd. Ik stak dan ook graag veel tijd in mijnLeuven.”

Bij het begin wilde Liesa vooral bezig zijn met fotografie. En dan vooral concertfotografie. “Ik ging van het ene evenement naar het andere. Marktrock, Beleuvenissen, ook in Het Depot en bij 30cc kwam ik regelmatig. Maar steeds vaker stonden er bij concerten een hele hoop concertfotografen. Die onderlinge concurrentie lag me niet. Daarom begon ik mij meer en meer op illustratie te focussen.”

Fotografie maakte plaats voor illustratie. En dat uit zich vandaag de dag in het uitwerken van strips voor het mijnLeuven magazine. Ook is Liesa erg graag bezig voor de website. Over mijnLeuven heeft Liesa niets dan lof. “Ik voel mij er erg thuis en heb een goede band met de medewerkers. Ze luisteren naar iedereen en je krijgt er veel kansen om te groeien in de dingen waar je mee bezig bent. Het is een leuke organisatie”. Liesa ziet nog veel groeikansen voor mijnLeuven. “Ik geloof dat mijnLeuven nog tot een veel groter label kan uitgroeien. En dat ze zo tot nog meer in staat zal zijn dan ze nu al doet.”

Mijn fotografiewerk voor mijnLeuven gaf mijn zelfvertrouwen een boost
- Liesa
20 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels