Jonge doeners

De Klimaatambassadeurs - Esther Tubbax

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: David Spinnael
Klimaatambassadeur Esther redde Leuven van de klimaatondergang

Esther leerde mijnLeuven kennen bij haar inschrijving voor het project Klimaatambassadeurs. “Ik had toen nooit kunnen denken wat een intens avontuur dat zou worden. In een jaar hebben we uitdagingen gerealiseerd waarvan ik zelf niet durfde dromen dat het zou lukken. Door gewoon te proberen, kan je veel bereiken!”

Een van die uitdagingen was het bouwen van een tuin. “Op het Martelarenplein bouwden we in één nacht een tuin. Ik hoopte op een klein tuintje, maar plots kwam de groendienst met vrachtwagens vol planten en bomen aan. Te gek voor woorden! Ik kon niet voorstellen dat ikzelf een tuin zou kunnen bouwen. Het gevoel om in onze zelfgebouwde tuin te zitten en het enthousiasme van anderen te ervaren was onbeschrijfelijk.”

Als Klimaatambassadeur hebben we dingen kunnen verwezenlijk die we anders nooit zouden kunnen doen.
- Esther Tubbax - Klimaatambassadeur

De Klimaatambassadeurs deden ook een internationale uitwisseling. “We zijn naar een verlaten dorpje in de Pyreneeën gegaan. Ook dit was opnieuw een intense ervaring. We zaten in de prachtige natuur met de Spaanse Klimaatambassadeurs die we niet kenden. Door samen te leven, leerden we elkaar kennen en zijn er hechte banden gesmeed.”

Al doende ontdekte Esther veel. “Op een ochtend hebben we, samen met de straatvegers, de stad opgeruimd. Dat was een grote confrontatie: ik wist niet dat de stad zo vuil was. Sindsdien heb ik eindeloos respect voor vuilnisophalers. Met het vuilnis hebben we kunstwerken rond standbeelden gemaakt. Daarop krijgen we uiteenlopende reacties: van afgrijzen tot bewondering. We hebben zo echt wel een statement kunnen maken: mensen bleven er niet onverschillig bij. Ik vind het sterk om te laten zien dat wij als jongeren hiermee bezig zijn en zo stereotypen te doorbreken.”

mijnLeuven geeft jongeren de kans om zichzelf – buiten de school – te ontwikkelen.
- Esther Tubbax - Klimaatambassadeur

Tijdens het project leerde Ester veel over haarzelf, maar ook over anderen. “We hebben een jaar rond dezelfde ideeën gewerkt. Ik ben echt trots op de dingen die we hebben gerealiseerd. Het project was zo doorleefd. Ik onthoud dat je écht voor jouw dromen moet gaan. Je kan veel bereiken als je echt wil: dingen organiseren, samenwerken om iets groot te bereiken en ervoor zorgen dat je in jouw opzet slaagt. Het jaar met de Klimaatambassadeurs betekent veel in mijn leven. Door onze inzet hebben we dingen kunnen verwezenlijken die we anders nooit zouden kunnen doen.”

“Met de Klimaatambassadeurs hebben we inhoudelijke thema’s rond klimaat en duurzaamheid kunnen omzetten naar positieve, inspirerende alternatieven. We hebben mensen op een positieve en constructieve manier kunnen prikkelen. Dat is een insteek waar ik erg in geloof.” Esther vindt het goed dat er zo’n projecten voor jongeren bestaan. “mijnLeuven geeft jongeren de kans om zichzelf – buiten de school – te ontwikkelen. Zij worden ondersteund in eigen projecten. Steeds meer en meer mensen beginnen het jongerenlabel ook te kennen. Met de verschillende projecten spreken zij ook verschillende doelgroepen aan. Ook de manier van werken is sterk. Als Klimaatambassadeurs hadden we alles zelf in handen, maar we werden ook goed begeleid. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we er alleen voor stonden. Ik had een groot gevoel van eigenaarschap: ik realiseerde mijn uitdagingen. “

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: David Spinnael

Gerelateerde artikels