Jonge doeners

Kabinet J - Koen Van der Jeugt

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Koen Van der Jeugt, ex-voorzitter van Kabinet J, was er bij toen de Leuvense jongerenraad werd opgericht.

Koen (25 jaar) is een van de oprichters van Kabinet J, de Leuvense jongerenraad. Zo kwam hij in 2012 ook terecht bij mijnLeuven. “Voor Kabinet J waren er weinig mogelijkheden voor jongeren om expliciet hun stem te laten horen. Ik ben blij dat ik de kans heb gegrepen om hieraan mee te werken.”

Van bij de start betrok mijnLeuven jongeren bij de uitwerking van de jongerenraad. Iets wat voor Koen erg belangrijk is. “Wij, als jongeren, zaten aan het stuur. mijnLeuven heeft hier wel duidelijk de leiding genomen zodat wij stap voor stap naar een concreet resultaat konden toewerken en niet in een praatbarak verzeilden.”

“Bij mijnLeuven voel je duidelijk dat het hele team achter jouw project staat. Kabinet J kreeg zo bijvoorbeeld een vaste plek in het mijnLeuven magazine en wij konden een bevraging- en wervingsactie doen op het Habitatfestival. Je voelt je ook altijd welkom als je er even binnenspringt.”

Bij mijnLeuven voel je dat het hele team achter jouw project staat.
- Koen Van der Jeugt, Kabinet J

De steun die Koen als voorzitter van Kabinet J kreeg, was heel uiteenlopend. “mijnLeuven zorgde steeds voor logistieke ondersteuning (bv. vervoer, vergaderruimte, …), budget en teambuilding. Voor mij was het jongerenlabel ook een luisterend oor: ik kon er steeds terecht om ideeën af te toetsen en om te horen of alles in orde zou komen. En dat was ook steeds. Zagen wij het even niet meer zitten of hadden we het te druk met (school)werk, dan stond mijnLeuven klaar om het over te nemen. De medewerkers zorgden dat alles op zijn pootjes terecht kwam.”

Koen werd door zijn engagement bij Kabinet J ook sterker. “Ik leerde samenwerken met zowel politici als met leeftijdsgenoten. Ik heb ook mijn limieten ontdekt. Mijn ervaring gebruik ik nu als begeleider van de leerlingenraad op de school waar ik werk. Ik probeer de leerlingen de ondersteuning te geven die ik van mijnLeuven kreeg.”

Ik probeer mijn leerlingen van de leerlingenraad vandaag de ondersteuning te geven ik als voorzitter van Kabinet J van mijnLeuven kreeg.
- Koen Van der Jeugt, Kabinet J

Toch ziet Koen nog mogelijkheden voor het jongerenlabel. “mijnLeuven moet de ambitie hebben om jongeren op alle mogelijke manieren te ondersteunen bij het waarmaken van hun droom. Geld komt daar niet op de eerst plaats. Met goed advies en een luisterend oor schieten jongeren ook al een heel eind op.” Bovendien moet het jongerenlabel de jongeren als persoon op de politieke agenda krijgen, vindt Koen. “De afgelopen 5 jaar is er meer aandacht gekomen voor jongerenprojecten in Leuven. Maar er kan nog meer aandacht en ondersteuning gaan naar toffe ideeën die van de jongeren zelf komen. Als voorzitter van Kabinet J had ik het nog leuker gevonden, mocht ik nog meer rechtstreeks met de Leuvense politiek in contact kunnen staan.

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels