Jonge doeners

Funtime - Johan Quinten

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Johan 'Jokke' Quinten is dé man achter Funtime Records, een underground muzieklabel, concertenreeks en magazine uit het Leuvense. Hij organiseert concerten, die mijnLeuven al jaren ondersteunt.

"Funtime ontstond zo'n 20 jaar geleden in de vorm van een fanzine, met als missie jonge, lokale bands uit de punk-, hardcore- en metalscene - en alles dat daar tussenin zweeft - in de spotlight te zetten. Toen het internet nog niet zo'n evidente rol speelde in het dagelijks leven, was het niet altijd even voor de hand liggend dat je zomaar ergens iets kon lezen over een nieuwe band die je via via had leren kennen. Ik wist dan wel van het bestaan van enkele straffe, underground bands af, maar daarom vond je er nog geen interviews van terug in de Humo's of RifRafs van die tijd. En zo ontstond het Funtime-magazine, gegroeid vanuit de noodzaak om meer aandacht te schenken aan groepen die mijn vrienden en ik leuk vonden, maar die niet werden opgepikt door de grotere pers.”

mijnLeuven ondersteunt onze concerten nu al jaren en waarschijnlijk zouden we zonder hun steun vandaag niet meer bestaan.
- Johan Quinten, Funtime

Daarna begon Johan zelf concerten te organiseren. Het vaste plan van aanpak werd al snel het boeken van headliners die - binnen de scene - al naam en faam hadden verworven, om dan lokale bands aan de affiche toe te voegen. “Een win-winsituatie: je kreeg als toeschouwer relatief 'bekende' bands te zien die niemand anders boekte. Tegelijkertijd stond er meer publiek in de zaal voor de beginnende bands dan normaal het geval zou zijn."

"mijnLeuven ondersteunt onze concerten nu al jaren en waarschijnlijk zouden we zonder hun steun vandaag niet meer bestaan. We hebben altijd geprobeerd onze concerten zo laagdrempelig mogelijk te houden, wat betekent dat onze inkomprijzen zelden hoger liggen dan 7 euro. Maar we proberen onze bands tegelijkertijd wél te ontvangen in de best mogelijke omstandigheden; we hebben er dan ook altijd een erezaak van gemaakt onze bands te betalen voor hun optredens. Omdat we vaak bands boeken die nog groeiende zijn, is het bovendien niet altijd even gemakkelijk een volle zaal te trekken, wat het er niet gemakkelijker op maakt altijd alle kosten netjes te dekken. Gelukkig kunnen we regelmatig terecht bij mijnLeuven voor een zaal in Jeugdcentrum Vleugel F en weten we dat we kunnen rekenen op hun financiële ondersteuning.

Eind 2013 vond er in de bib Leuven een tentoonstelling plaats over de Leuvense undergroundscene. “Ook dat was in samenwerking met mijnLeuven. Op de openingsavond vonden er enkele concerten plaats en werd er gedebatteerd met verschillende sprekers van de Leuvense undergroundscene. Het jongerenlabel hielp toen met het logistieke luik. Daarnaast werkte ik met mijnLeuven aan een festival dat focuste op de verschillende Leuvense subculturen. Dat is toen omwille van verschillende redenen gestrand. Maar ik zou héél graag nog eens samen zitten met mijnLeuven om nog eens iets op poten te zetten.”

19 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels