Samenleving

PACT3000 wijst je de weg!

25 april 2022
Door: MIJNLEUVEN
​​​​Heb je het moeilijk? Nood aan een professioneel gesprek of op zoek naar hulp? Dat is helemaal begrijpelijk én perfect normaal. PACT3000 zet je hieronder graag op weg met een lijst van mogelijke organisaties die je kunnen helpen.

PACT3000 ging dit jaar aan de slag om jongeren wegwijs te maken in de zoektocht naar hulpverlening. Want de juiste hulp zoeken is niet altijd gemakkelijk. Om die zoektocht eenvoudiger te maken, maakten ze een lijst met alle mogelijke interessante hulpverleningsorganisaties. Want hulp vragen, da's echt mega oké! Iedereen heeft het soms moeilijk en nood aan een gesprek. Daarom steekt PACT3000 de hand uit om jouw hieronder wegwijs te maken. 

Professionele hulporganisaties

Er staan verschillende hulpverleningsorganisaties klaar om je een luisterend oor te bieden en je verder te helpen waar nodig. Aarzel niet om hulp te vragen, dat is ook wat PACT3000 doet.  

AWEL luistert naar alle jongeren. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je problemen en bezorgdheden. Dat kan via chat, mail en het online platform, maar telefonisch op het nummer 102. Je hoeft niet te vertellen wie je bent, je telefoonnummer verschijnt niet bij AWEL op de telefoon en je gesprek komt niet op de telefoonfactuur.

JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je vragen, problemen en bezorgdheden. Hoe klein of groot ze ook zijn. Want jong zijn is niet altijd gemakkelijk. En de dingen die je meemaakt zijn dat ook niet altijd. Soms is het gewoon allemaal te veel. En dat staat het JAC voor je klaar. 

Tejo biedt gratis en anoniem therapeutische begeleiding aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Je kan er gratis en anoniem terecht voor een gesprek of een langdurige begeleiding (max. 10 sessies) bij een vaste professionele therapeut. Tijdens de gesprekken mag je vertellen waar je mee zit. Maar als praten moeilijk is, kan tekenen of schilderen ook. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. Je kan bellen, mailen of langsgaan tijdens de openingsuren. 

  • Telefoonnummer: 0472 60 26 03
  • Website: tejo.be/tejo-leuven
  • Adres: Tervuursevest 176, 3000 Leuven

CLB helpt je verder met vragen over hoe het op school of thuis gaat. Zijn er ruzies, wil je iets kwijt of voel je je niet lekker in vel? Je kan bij het CLB gratis en anoniem terecht voor meer info, een gesprek of begeleiding. Via de CLBch@t kan je al je bezorgdheden kwijt aan een CLB medewerker. Dat kan onder je eigen naam maar evengoed een pseudoniem.

Zelfmoordlijn 1813 biedt hulp bij gedachten of ideeën over zelfdoding. Op het gratis nummer 1813 staat er 24/7 iemand klaar voor jou, volledig anoniem. Je kan de Zelfmoordlijn 1813 ook contacteren als je bezorgd bent over iemand. Je kan ook zelf aan de slag om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen. Op de pagina Zelfhulp en advies vind je informatie, getuigenissen en tools die je hierbij kunnen helpen.

WATWAT geeft je antwoorden op vragen waar jij als jongere mee zit. Dit kan gaan over vragen zoals wanneer je mag autorijden, hoe je goedkoop op reis kan gaan, maar ook over hoe je iemand van je vrienden kan helpen die zich down voelt. WATWAT is namelijk een platform van meer dan 80 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Dus heb je een vraag? Zij hebben zeker een antwoord! 

  • website: watwat.be/praat-erover (bundeling van allerlei thema's en organisaties met rechtstreekse links om te chatten, mailen, bellen,...)

Lumi luistert naar iedereen die een vraag heeft of iets kwijt wil in verband met gender en seksuele voorkeur. Ze kunnen je vragen beantwoorden of naar je verhaal luisteren als je daar nood aan hebt. Je kan anoniem en gratis bellen, chatten of mailen zonder vooroordelen. Als je gediscrimineerd wordt/werd omwille van je seksuele oriëntatie of genderexpressie of -identiteit kan je ook bij hun terecht. 

Druglijn helpt je bij het omgaan met verslavingen. Drank, drugs en pillen kan een grote invloed hebben op je leven. Ook gokken of gamen kunnen een grotere impact hebben dan je zou willen. Hoe ga je daar best mee om? Hoe hou je je gebruik onder controle, ga je om met de risico’s en voorkom je problemen? Of ben je op het punt gekomen dat je wil minderen of stoppen? Bij de druglijn vind je advies op maat. 

1712 is een professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra kindermishandeling staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. 

Autisme chat is er voor iedereen die met vragen zit over autisme. Je kan bij ons terecht met autismegerelateerde vragen en/of zorgen, zoals opvoedingsgerelateerde vragen, nood aan een luisterend oor, informatieve vragen, oplossingsgerichte ondersteuning, een situatie bespreken en samen nadenken …

Nupraatikerover.be is een chatbox voor jongeren die vragen hebben over of slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. 

Tele Onthaal is er om te praten over wat jou bezighoudt, groot of klein. Of je nu een heel groot probleem of kleinere zorgen hebt, een vrijwilliger maakt tijd voor jou, luistert, leeft mee, denkt samen met je na over wat je vertelt en helpt je zoeken naar inzichten, mogelijkheden en uitwegen. 

Centrum Geestelijke gezondheidszorg biedt mensen met ernstige psychische problemen en hun omgeving gespecialiseerde zorg. 


Tips & tricks

Hieronder vind je alle tips & tricks die bij de online toolboxes uit de bus kwamen: 

10 tips tegen stress (Online Toolbox 1)

10 tips om thuiszitten draaglijk te maken (Online Toolbox 2)

8 tips tegen eenzaamheid (Online Toolbox 3)

7 tips om je goed in je vel te voelen (Online Toolbox 4)

25 april 2022
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels