DIY

4x koken met overschotjes

22 november 2021
Door: MIJNLEUVEN
Gooi die oude boterham of die 2 zielige pannenkoeken niet weg. Met deze recepten leer je overschotjes omtoveren tot een heerlijke maaltijd!

Tekst & foto’s: Esther Deroo

EEN HEEL SNEL BELEGDE BOTERHAM

  • > Minder dan 5 euro
  • > Minder dan 5 minuten

Wat heb je nodig? 

✖ Humus, kaas of vlees ✖ Sla ✖ Avocado ✖ Komkommer ✖ Perzik of appel ✖ Brood ✖ Boter (optioneel) ✖ Fruit (optioneel)

Aan de slag! 

Toost het brood. Smeer er wat boter of humus op en beleg het met al het bovenstaande.
Snijd de appel of perzik, avocado, en komkommer in dunne schijfjes. Snijd de boterham in partjes en steek er eventueel een tandenstoker in zodat het bij elkaar blijft. Schik het in je boterhammendoos en vul de overige plaats in de brooddoos eventueel met fruit.

SPAANSE TORTILLA’S MET BROCCOLI

  • Minder dan 5 euro
  • 25 minuten

Deze tortilla's zijn een gezond alternatief voor brood en ideaal om een restje aardappelen te verwerken.

Wat heb je nodig? 

✖ Gekookte aardappeltjes ✖ Enkele broccoliroosjes ✖ Ajuin ✖ 1 à 2 eieren (hangt ervan af hoeveel je maakt) ✖ Scheutje melk

Aan de slag! 

Verwarm de oven voor op 180°C of gasstand 3. Snijd de ajuin en broccoli fijn. Fruit ze daarna 5 minuten in 1 el zonnebloemolie. Kluts ondertussen de eieren met de melk en kruid af met peper en zout. Snijd de aardappels in dikke schijfjes en schik ze in een vuurvaste pan of schaal. Doe de gebakken groentjes over de aardappelschijfjes en giet de geklutste eieren erover. Laat het geheel 15 minuten in de oven bakken. Als het uit de oven komt, laat je het afkoelen en snijd je het in plakjes. Klaar is kees!

LEKKER OOSTERSE TABOULEH

  • > Ongeveer 5 euro
  • > Minder dan 15 minuten

Wat heb je nodig? 

✖ Munt (kruidentuin) ✖ Bladpeterselie (kruidentuin) ✖ Tomaat ✖ Couscous ✖ Bouillonblokje ✖ Citroensap ✖ Pijnboompitten

Aan de slag!

Los een bouillonblokje op in zoveel water water als je nodig hebt voor je pakje couscous. Verwijder de pitten van de tomaat en snijd het in kleine blokjes. Hak de bladpeterselie en munt fijn. Laat de couscous koken totdat al de bouillon verdampt is. Laat even afkoelen. Voeg de gehakte tomaat en kruiden toe, en pers de citroen erboven uit. Kruid af en meng alles door elkaar. Serveer koud. Smakelijk!

ZOETE PANNENKOEKENPASTA

  • Ongeveer 5 euro
  • 5 tot 20 minuten
    (afhankelijk van of je nog pannenkoeken over hebt of er nog moet bakken)

Wat heb je nodig? 

✖ 3 pannenkoeken per persoon ✖ Choco, honing, siroop, confituur, etc. ✖ Fruit 

Aan de slag!

Snijd de pannenkoeken in lange slierten. Haal ze uit elkaar. Roer er confituur, choco, honing, siroop, of iets anders lekkers door en doe er zoveel stukjes fruit bij als je wil. 

Tip: Je kan dit gerecht ook hartig maken. Voeg bijvoorbeeld geitenkaas of pesto toe. Maak het af met zongedroogde tomaatjes en mozzarella of ham en kaas. Klinkt misschien raar, maar het is echt lekker!

22 november 2021
Door: MIJNLEUVEN