Lifestyle

4 X Gluten- en lactosevrij koken

3 augustus 2021
Door: MIJNLEUVEN
Wil je graag eens weten hoe het is om gluten- en lactosevrij te leven? Met deze 4 recepten van mediacrew'er Arthur kan je het alvast voor een dagje proberen!

Tekst & foto's: Arthur Vansteenkiste


Ontbijt: KOKOS BLOEM PANCAKES

TIJD: 20 minuten

MOEILIJKHEIDSGRAAD ★ ★ ✰ ✰ ✰

Benodigdheden (4 pancakes):

• 90g Griekse yoghurt (evt. plantaardig als je een hoge lactose-intolerantie hebt) • 2 el. ahornsiroop (plus wat meer om te serveren) • 3 eieren • 2 el. gesmolten boter • 40g kokosmeel • ½ tl. baking soda • Snuifje zout • Rode vruchten ter afwerking • Bloemsuiker ter afwerking

Stappen:

1. Begin door het eigeel en het eiwit van de 3 eieren te scheiden.

2. Voeg de Griekse yoghurt, ahornsiroop, en gesmolten boter bij het eigeel en klop het goed op.

3. Voeg vervolgens het kokosmeel, baking soda, en zout bij het nat mengsel. Meng alles goed door elkaar tot je een homogeen mengsel bekomt.

4. Klop de eiwitten op tot stijve punten (of wanneer je de kom boven je hoofd kan omdraaien). Gebruik hier eventueel een elektrische mixer voor of maak er een arm-workout van!

5. Nadat de eiwitten goed luchtig zijn geklopt mogen deze toegevoegd worden aan de rest van het beslag. Doe dit zachtjes en probeer de luchtigheid te behouden.

6. Verwarm een pan op een middelhoog vuur en vet deze in met een klein beetje olie of boter. Eenmaal de pan warm is, mag je ongeveer 2 stevige eetlepels van het beslag in de pan doen en in een ronde pancake vormen. Laat deze rustig bakken en draai hem om nadat de zijkantjes wat verharden en er bovenaan bubbels zichtbaar zijn. Kook beide kanten totdat ze mooi goudbruin zijn. Herhaal dit totdat het beslag op is.

7. Serveer! Maak een torentje of serveer elke pancake individueel. Gebruik wat roodfruit, bloemsuiker, en ahornsiroop als afwerking of maak er je eigen ding van. Smakelijk!


Lunch: TIKTOK TACO TORTILLAS

TIJD: 20 minuten

MOEILIJKHEIDSGRAAD ★ ★ ★ ✰ ✰

Benodigdheden (4 taco tortilla’s):

• 4 glutenvrije tortilla’s • 3 el. crème fraîche (evt. plantaardig) • 1 el. hot sauce • 250 gr. gebakken kippenstukjes (of ander vlees/vlees-alternatief) • 1 kom ijsbergsla • 3 el. salsa • 1 avocado (geplet) • 1 handvol geraspte kaas (evt. plantaardig)

Stappen:

1. Meng de crème fraîche met de hot sauce.

2. Organiseer jouw kookruimte. Plaats een tortilla centraal en plaats alle vullingen rondom binnen handbereik.

3. Snij een spleet van het middelpunt van de tortilla naar beneden.

4. Bekijk je tortilla als opgedeeld in 4 kwadranten. Smeer een beetje pikante crème fraîche in het linksonder kwadrant. Plaats hierop wat kippenstukjes. In het kwadrant boven de kippenstukjes komt de ijsbergsla. Rechts van de sla komt er wat geplette avocado. In de laatste komt er wat kaas.

5. Plooien maar!

6. Verwarm een pan op middelhoog vuur met wat olie of boter. Plaats de tortilla driehoek met de kaas-zijde naar beneden op de pan. Bak de tortilla totdat de zijde goudbruin is en de kaas goed gesmolten. Eenmaal dit in orde is, mag je de tortilla omdraaien en de andere zijde goudbruin bakken.

7. Genieten maar!


Avondeten: GASTRONOMISCHE AUBERGINE STEAKS

TIJD: 60 minuten

MOEILIJKHEIDSGRAAD

★ ★ ✰ ✰ ✰

Benodigdheden (2 personen):

• 1 grote aubergine • 2 el. miso pasta • 350 gr. gepelde zoete aardappel wedges (evt. deze kan je voorgesneden kopen) • 1 el. olijfolie • 1 stukje gepelde gember • 1 lookteentje • 8 pijpajuinen • Handvol peterselie • Snuifje zout

Stappen:

1. Verwarm de oven voor op 180˚C

2. Pel de aubergine en smeer de miso pasta erover. Eventueel moet je de miso pasta wat aanlengen met water voor een betere consistentie.

3. Plaats de aubergine op een ovenplaat samen met de zoete aardappel. Rasp vervolgens de gember en look over de schotel. Als laatste voeg je de olie en zout toe.

4. De ovenplaat mag vervolgens de oven in. Plaats ook nog een tas water onderaan de oven, dit helpt voor de bevochtiging. Laat bakken voor 25min.

5. Na 25min mag je de aubergine omdraaien zodat de andere kant ook wat kan roosteren. Laat opnieuw voor 25min bakken.

6. Eenmaal de aubergine klaar is, mag je deze in 2cm dikke schijven snijden.

7. Als laatste moet je nog het bord mooi dresseren. Voeg eerst wat zoete aardappel wedges in het midden van het bord. Hierop mag je wat aubergine-schijven stapelen.

8. Smakelijk!


Dessert: CHOCOMOUSSE

TIJD: 5 minuten

MOEILIJKHEIDSGRAAD

★ ✰ ✰ ✰ ✰

Benodigdheden (3 personen):

• 100 gr. donkere chocolade • 340 gr. zijden tofu (het zachtere broertje van gewone tofu) • 2 el. ahornsiroop • Munt en rode vruchten ter afwerking

Stappen:

1. Smelt de chocolade in de microgolf of au-bain-marie.

2. Blend ondertussen de tofu en ahornsiroop samen tot een egaal geheel.

3. Voeg de gesmolten chocolade in de blender en blend verder.

4. Verdeel de chocomousse in 3 potjes en werk af met munt en rode vruchten.

5. Optioneel kan je de chocomousse nog 30 min laten afkoelen in de frigo. Ze bewaren bovendien tot 4 dagen in de frigo. Dus je kan de rest perfect sparen als een snackje tussendoor.

6. Smakelijk!


3 augustus 2021
Door: MIJNLEUVEN