Lifestyle
DIY

4 x Gezonde fastfood

11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Amélie (19) deelt vier recepten waarmee je jezelf (en al je vrienden en familie) verlost van alle fastfoodcravings.

Beginnen je culinaire vingers te jeuken wanneer je Jeroen Meus aan het werk ziet? Maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Geen nood! MIJNLEUVEN trekt alle registers open en toont je hoe het moet. Verwacht je aan heel wat lekkere gerechtjes. Snel klaargemaakt en goed voor de portemonnee. 

Tekst en foto’s: Amélie Lorent (19)

Zin in een lekkere hamburger of pizza, maar steek je liever geen Mc Donald troep in je mond? Zie hier dé oplossing! Vier recepten waarmee je jezelf (en al je vrienden en familie) verlost van alle fastfoodcravings. En dat op een gezonde manier, yes! Ze zijn niet alleen simpel, maar ook lekker en heel wat gezonder dan alles op het menu van de gemiddelde fastfoodketen. En ook nog eens goedkoop! Dus, waar wacht je nog op? Schort aan en kokkerellen maar. 

HEERLIJKE HAMBURGER (Kostprijs: ** -  Moeilijkheidsgraad: **)

Ingrediënten (voor 1 hamburger): volkoren of meergranen broodje * bonen-, groente- of kipburger * een handjevol ijsbergsla * tomaat * rode biet * ½ ajuin * ½ paprika * ketchup of sriracha * saus naar keuze * augurkjes (voor de liefhebbers)

Tijd om eraan te beginnen! 

Snijd de ajuin en de paprika in dunne reepjes en stoof ze nadien lichtjes aan in een pan met wat olijfolie. Houd je van pit? Dan kan je de reepjes nog wat extra kruiden. Cayennepeper of pikante herbamare zijn alvast mijn favorieten! Terwijl de groentjes aanstoven, bak je de burger tot hij er lekker krokant uitziet. En terwijl de pannen hun magie laten werken, snijd je het broodje in twee en begin je met dresseren: enkele schijfjes tomaat, rode biet, sla en tadaa! Het lekkerste broodje dat ooit is geboren. Eens de groentjes en burger klaar zijn, leg je ze bij op het broodje. Nog wat afwerken met een sausje naar keuze en, niet te vergeten, een heerlijk augurkje. Laat het smaken!

Handige tip(s):

Denk je dat je maag meer aan kan dan een burger alleen? Geen zorgen! Je kan zeker ook combineren met een lekker slaatje of met heerlijke zoete aardappelfrietjes uit het volgende recept. 

ZALIG ZOETE AARDAPPELFRIETJE MET PITTIGE SAUS (Kostprijs: * - Moeilijkheidsgraad: *)

Ingrediënten (voor 1 persoon): 5 zoete aardappelen * 2 el maïzena * olijfolie * zout * peper * 50gr griekse yoghurt (of plantaardig alternatief) * 1 el (eivrije) maynaise * 1 el sriracha * lookpoeder

Tijd om eraan te beginnen!

Schil en snijd de zoete aardappelen in kleine frietjes. Zoek in de keukenkasten eens naar frietvormpjes, die werken perfect en maken het recept nóg sneller. Verdeel de vers gesneden frietjes nadien over een bakplaat en strooi er de maïzena en wat peper en zout overheen. De frietjes hebben twee keer een kwartiertje nodig in een oven die voorverwarmd werd op 180°C. Draai ze na 15 minuten dus even om zodat ze aan alle kanten knapperig worden. Terwijl de frietjes liggen te zonnebaden, maken we tijd voor de snelle dip. Dat doe je door de griekse yoghurt, de (eivrije) mayonaise, het lookpoeder, de sriracha en nog wat peper en zout bij elkaar te voegen. Even mengen, en klaar! Nadat ook de onderkant van de frietjes konden bruinen, zijn ze perfect gaar. Werk eventueel nog af met wat olijfolie. Aanvallen maar!

Handige tip(s):

Je kan de zoete aardappelen makkelijk combineren met wortel, pastinaak en ‘normale’ aardappelen voor een gezond frietjesfestijn!

PITTIGE PIZZA (Kostprijs: * - Moelijkheidsgraad: *)

Ingrediënten (voor 1 persoon): 1 volkoren tortilla * enkele el tomatensaus * 2 champignons * 1 tomaat * 1 (kleine) chilipeper * een handjevol spinazie * feta * handjevol rucola * veel, lekkere kruiden

Tijd om eraan te beginnen!

Snijd de champignons, de tomaat en de chilipeper in kleine stukjes. Leg nadien de tortilla open op een bakplaat, besmeer met enkele lepels tomatensaus en leg alle groentjes (vergeet de spinazie niet) erop. Werk de pizza af met wat fetakaas en lekker, veel kruiden. Ik gebruikte oregano, lookpoeder, gerookte paprikapoeder en basilicum. Verwarm de oven voor op 180°C en laat de pizza een 15-tal minuten zonnen. Wanneer de pizza eruit ziet alsof hij terugkomt van een twee weken durende vakantie in Spanje is hij klaar om eruit te halen. Werk af met rucola, en klaar!

Handige tip(s):

Geen fan van champignons? Niet getreurd! Je kan zowat elke groente op deze pizza leggen, hij zal sowieso smaken. Experimenteer dus vooral met wat jij het lekkerst vindt. 

FUNKY FALAFELWRAP (Kostprijs: ** - Moeilijkheidsgraad: *)

 Ingrediënten (voor 1 persoon): 1 tortilla * 4 à 5 falafelballetjes * 1 el hummus * een handjevol ijsbersla * 1 tomaat * enkele schijfjes komkommer * ½ avocado * ½ paprika * sriracha

Tijd om eraan te beginnen!

Bak de falafelballetjes eventjes aan in een pan met boter zodat ze lekker knapperig en warm worden. Snijd ondertussen alle groentjes in kleine schijfjes of reepjes. Leg dan de tortilla op een bord en besmeer met hummus. Eens je daarmee klaar bent, kunnen de groentjes erop. Pas op dat je niet té veel groentjes in de tortilla steekt, anders wordt het moeilijk om hem later dicht te vouwen (ik spreek uit ervaring). Werk af met de falafelballetjes (eventueel in stukjes gesneden) en een gezonde portie sriracha. Je kan eventueel de wrap zelf nog even in de warme pan laten rusten, zo wordt hij helemaal warm en krijgt hij een krokantje jasje, mmmm!

Handige tip(s):

Geen liefhebber van spicy? Wissel de sriracha dan in voor een niet pikant alternatief zoals ketchup of tahini. 

11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34