Lifestyle

Koken doe je zo: salades

22 mei 2017
Door: MIJNLEUVEN
Lekkere salades om van te smullen

Nu het lentezonnetje zich steeds vaker laat zien, krijgt de wereld weer kleur. Hoog tijd om ook op ons bord wat meer kleur te toveren, en hoe kunnen we dat beter doen dan met enkele heerlijke salades! Gezond, kleurrijk en helemaal jummie!
Tekst en foto’s: Daisy Hermans

Komkommersalade
Kostprijs: ★ / Moeilijkheidsgraad: ★

Benodigdheden voor twee personen:

• 1 komkommer • 1 tomaat • 4 plakjes ontbijtspek • 2 koffielepels mayonaise
Laten we eraan beginnen:
• Bak eerst de plakjes spek en laat ze vervolgens afkoelen. • Neem een dunschiller en schil de komkommer. Gebruik vervolgens de dunschiller om de komkommer in kleine lange slierten te snijden. Snij de tomaat in kleine blokjes. • Meng de komkommer en de tomaat met de mayonaise. • Snij het spek in kleinere stukken en verdeel het onder de groenten.
Tip: Wil je het echt gezond houden? Vervang de mayonaise dan door vinaigrette, dat is gezonder en minstens even lekker!

Salade Caprese
Kostprijs: ★ / Moeilijkheidsgraad: ★

Benodigdheden voor twee personen:
• 2 pakjes mozzarella • 2 tomaten • 20 blaadjes basilicum • Peper en zout • Olijfolie
Laten we eraan beginnen:
• Haal de mozzarella uit de pakjes en laat goed uitlekken. • Was de tomaten grondig en snij ze in dunne plakken. • Als de mozzarella goed uitgelekt is, snijd je ook deze in dunne plakken. • Was de basilicum en leg op ieder stuk mozzarella twee blaadjes. • Leg telkens een plak mozzarella op een plak tomaat. Hoe je deze rangschikt is volledig je eigen keuze, laat je creativiteit de vrije loop! • Strooi ten slotte peper, zout en olie over de salade.
Tip: Dit slaatje is een klassieker en één van de makkelijkste om te maken. Probeer het ook eens met zongedroogde tomaten, dit maakt de salade nog lekkerder!

Mandarijn en granaatappelsalade
Kostprijs: ★★★ / Moeilijkheidsgraad: ★★★

Benodigdheden voor twee personen:
• 200 gram spinazie • 3 mandarijnen • 1 granaatappel • 100 gram walnoten
Voor de dressing: • 2 koffielepels witte wijnazijn • 1 1⁄2 koffielepel suiker • Snuifje zout • 3 koffielepels mayonaise • 1 1⁄2 koffielepel honing • 1 koffielepel maanzaad
Laten we eraan beginnen:
De dressing: • Neem een kleine mixkom en klop de azijn, de suiker en het zout totdat ze vermengd zijn. • Voeg de mayonaise, de honing en het maanzaad toe en meng deze met de rest. • Zet het potje in de koelkast tot de salade klaas is.
Voor de salade: • Doe de spinazie in een kom. • Pel de mandarijnen en haal de zaden uit de granaatappel. Strooi deze over de spinazie.• Snij de walnoten in fijne stukjes en strooi ze over de rest van de salade. • Neem de dressing en giet deze over de salade.
Tip: In de zomer is deze salade verfrissend met braambessen in plaats van mandarijnen.

Cobb salade
Kostprijs: ★★★ / Moeilijkheidsgraad: ★★

Benodigdheden voor twee personen:
• 1 Avocado • 1 tomaat • 200 gram geraspte kaas • 100 gram ontbijtspek • 200 gram kalkoenfilet • 3 eieren
Laten we eraan beginnen:
• Begin met de eieren, kook ze ongeveer 6 minuten. • Bak het spek in een pan en laat het afkoelen. • Snij de kalkoenfilet in kleine blokjes en bak ook deze in een pan. Laat ze net als het spek afkoelen. • Was de tomaat en snij ze in kleine blokjes. • Snij de avocado in twee, haal de pit eruit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. • Pel de eieren en snij ook deze vervolgens in kleine blokjes. • Leg alle ingrediënten, waaronder ook de kaas, naast elkaar op een schotel. Je kan een dressing naar keuze gebruiken voor deze salade.
Tip: Je kan eender welk type kaas gebruiken in deze salade. Voor een extra pittige smaak kan je nog een rode ajuin toevoegen.

Koolsalade
Kostprijs: ★★ / Moeilijkheidsgraad: ★★★

Benodigdheden voor twee personen:
• 5 grote bladen rode kool • 3 grote wortelen • 1 avocado • 100 gram walnoten • Eikenbladsla • 2 tenen knoflook • 3 eetlepels olie • 1 1⁄2 eetlepel azijn • Snuifje zout
Laten we eraan beginnen:
Voor de salade: • Snij de koolbladen en de wortelen in fijne reepjes. Het is gemakkelijker om de wortelen en de kool in een keukenrobot te snijden. • Versnijd de walnoten in kleine stukjes. • Snij de avocado in twee en plet het vruchtvlees tot een moes.
Voor de dressing: • Plet de knoflooktenen, mix ze samen met de olie, de azijn en het zout. • Giet de dressing naar eigen smaak over de salade.
Tip: Gebruik twee van de koolbladen als ‘kommetje’ om de salade in te doen. Dit zorgt voor een leukere presentatie waarmee je gegarandeerd indruk maakt op je vrienden of familieleden!

22 mei 2017
Door: MIJNLEUVEN

Evy Vercammen

MIJNLEUVEN magazine, MIJNLEUVEN media-crew, communicatie
016 27 27 67