Lifestyle

Uitgetest: homemade sushi

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Heerlijke sushi in vier simpele stappen.

De gigantische, met sushi gevulde boten in de Muntstraat zijn bij een heleboel Leuvenaars, waaronder waarschijnlijk ook jullie, niet onbekend. Al die ver¬schillende soorten kleine rolletjes, met een onbeperkte variatie aan ingrediën¬ten die er dan ook nog eens verrukkelijk en hip uitzien. Perfect als diner, lunch, tussendoortje of aperitief! Helaas hangt er vaak ook een aardig prijskaartje aan vast. Daarom besloten we het zelf te proberen. Op het eerste zicht lijkt het moeilijk, maar niets is minder waar! Met de juiste tips & tricks en een grote supermarkt kom je er al!
Tekst: Jolien van Dijk / Foto’s: Pien van Dijk

INGREDIËNTEN
Rijst, norivellen, wasabi,rijstazijn en sojasaus zijn dé basics. Die kan je in de Aziatische themahoek in je supermarkt vinden. De vulling kies je volgens eigen smaak. Voor wie niet meteen inspiratie heeft zijn komkommer, paprika, wortel, avocado, lente-uitjes, tuinkers, omelet, garnalen, scampi en sla leuke opties. Wees creatief! Voor de vis kan je verse, rauwe vis gebruiken (meestal is dit zalm of tonijn), maar ook gerookte zalm of vis uit een blikje kan perfect! Geen fan? Dan kan je voor krabsticks of een vegetarische variant gaan.

BENODIGDHEDEN

  • Zeef
  • pannetje
  • beker
  • een grote kom
  • kommetje koud water
  • (eventueel) een bamboematje
  • in kleine reepjes gesneden vulling
  • een groot scherp mes

LET’S START!
1. DE RIJST
Heel erg belangrijk is dat je de rijst eerst in een zeefje spoelt met water tot het water helemaal helder is. Doe je dit niet, dan gaat de rijst héél hard plakken. Voor ongeveer 4 rolletjes heb je 1 grote beker (+/- 250 gram) rijst nodig en anderhalve hoeveelheid water. Deze breng je al roerend aan de kook. Als al het water weg is, is je rijst klaar. Maar proef eerst voor de zekerheid en voeg zo nodig nog wat water toe. Laat de rijst afkoelen in een grote kom en meng er 4 eetlepels rijstazijn door, voeg eventueel wat zout toe.

TIP: Duurt het te lang voor de rijst afgekoeld is? Gebruik een haardroger en zet deze op koude lucht! Je kan de rijst ook mengen met (zwarte) sesamzaadjes. Dat ziet er leuk uit!


2. HET NORIVEL
Gebruik je een bamboematje om je sushi te rollen? Doe hier dan eerst plastieken folie rond (zo blijft het proper) en leg dan je norivel erop met de doffe kant naar boven. Heb je geen bamboematje? Geen probleem, zonder gaat ook perfect. Gebruik wel een vlakke ondergrond. Nu de rijst erop. Zorg ervoor dat er een dikke centimeter aan de onderkant leeg blijft, aan de bovenkant mag dit iets meer zijn. Spreid de rijst goed uit, niet te dik, maar zorg ervoor dat het norivel niet meer te zien is.

TIP: Maak je handen voor je begint nat met koud water, zo blijft de rijst minder hard aan je handen plakken.

3. DE VULLING
Tijd om te vullen! Leg je zelfgekozen vulling, die je in dunnen reepjes hebt gesneden, iets lager dan het midden van je rijst. Zorg ervoor dat de vulling overal even dik is.

TIP: Heb je verschillende ingrediënten als vulling? Maak deze niet te dik of het wordt erg moeilijk om de sushi te rollen.

4. ROLLETJES SNIJDEN
En dan nu, het rollen! Met of zonder bamboematje, maakt niet uit. Het bamboematje zorgt ervoor dat je rol overal even dik is, zonder kan dit al wat moeilijker zijn! Rol van onder naar boven en plak op het einde je norivel vast door er met je vinger wat water op te doen. Hou je groot scherp mes even onder heet water en snij je rolletje in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Serveer met wat wasabi en sojasaus en voilà je bent klaar!

TIP: Ga je je sushi niet meteen opeten? Wacht dan met de rol in stukjes te snijden, zo blijft hij langer goed!

Succes!

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN