Mensen die ervoor kiezen om geen vlees te eten, en ook geen dierlijke producten: het komt steeds vaker voor. Nochtans kan lang niet iedereen de keuze om veganist te worden begrijpen. Waarom zou je voor zo’n levensstijl kiezen? Je kan dat toch niet gemakkelijk volhouden? Er zijn heel wat vragen die rond dit thema de kop op steken. Eva (18) is intussen anderhalf jaar veganist en wil ons heel graag antwoord geven op al deze vragen.
Tekst: Marie Lahaye / Foto’s: Carl Canlas
VAN VEGGIE NAAR VEGAN
Voordat ik veganistisch werd, was ik eigenlijk al zo’n negen jaar vegetarisch. Ik was dus nog heel jong toen ik bewust koos voor een veggie leven. Dat kwam omdat ik al van kleins af aan een echte dierenvriend was. Het leek mij als kind dan ook heel onnatuurlijk om het ene dier te knuffelen en het andere gewoon op te eten. Bovendien at ik sowieso al niet zo graag vlees, waardoor de stap naar een vegetarische levensstijl niet echt heel groot was. De beslissing om uiteindelijk veganistisch te worden kwam er toen ik op een dag een ‘onschuldig’ snoepje aan het eten was en ik nieuwsgierig werd naar de ingrediënten. Toen ik op de verpakking keek, ontdekte ik dat er gelatine in zat… Dat het snoepje met andere woorden gemaakt werd van o.a. beenderen van dieren. Ik, die er bewust voor gekozen had om geen dieren te eten, bleek dan wel de beenderen van diezelfde dieren te eten…. Heel onlogisch! Daarom besloot ik om wat opzoekwerk te doen over veganisme en besefte dat ik mij eigenlijk best wel in een veganistisch leven kon vinden. Keuze snel gemaakt dus.”
HET LEVEN VAN EEN VEGANIST
“Als veganist ben je nog altijd vrij om te kiezen hoever je gaat in je levensstijl. Ofwel let je er gewoon op dat je geen dierlijke producten eet, ofwel ga je veel verder en bekijk je bv. ook wat voor kledij je draagt. Dat laatste doen de meesten wel. Zo zal je zelden een veganist in een bontjas zien met een leren handtas. Zelfs rode lippenstift kan als iets dierlijks beschouwd worden. Je weet het of je weet het niet, maar die rode lippenstift wordt gemaakt van geplette luizen. Ik denk eigenlijk dat de meeste mensen zo’n dingen niet weten. En geloof mij, er zijn wel meer van die ‘vieze’ dingen. Volgens mij is het ook net door die onwetendheid dat mensen maar moeilijk kunnen snappen waarom veganisten liever geen dierlijke producten eten of gebruiken. Door veganistisch te leven, ben ik mij veel bewuster van wat ik eet, wat ik doe en wat ik draag. Ik zie dat zeker als een voordeel.”
Het leek heel onnatuurlijk om het ene dier te knuffelen en het andere gewoon op te eten- Eva
REACTIES VAN MIJN OMGEVING
“Op sociaal vlak is het soms moeilijk om veganistisch te zijn, want mensen hebben heel wat vooroordelen. Je moet je altijd verantwoorden voor wat je doet. ‘Waarom zou je zo’n levensstijl willen?’, kreeg ik wel vaker te horen van mijn vrienden. En op zich begrijp ik die reactie wel. Om eerlijk te zijn snapte ik vroeger zelf niet waarom je veganist zou worden. Nu weet ik dat dit komt omdat ik gewoon niet wist wat dat allemaal inhield. Ook mijn ouders waren in het begin niet zo positief en af en toe zeggen ze wel nog dingen zoals ‘Ik zou toch eens een ei eten als ik van jou was’. Maar ik mag zeker niet klagen, want niet alle reacties zijn slecht. Er zijn ook mensen die net respect tonen en die het knap vinden dat ik een veganistisch leven leid. Bovendien is mijn mama altijd al bereid geweest om de maaltijd aan mij aan te passen en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Het aanpassen van een maaltijd valt trouwens vrij goed mee. Het vlees of de vleesvervanger maak je apart, maar de rest van de maaltijd kan je grotendeels voor heel het gezin maken. Soms eten mijn ouders zelfs gewoon wat ik eet.”
STEEDS MEER VEGAN
“Het is niet altijd gemakkelijk om uit eten te gaan. Tegenwoordig bieden de meeste restaurants wel een paar veggie maaltijden aan, maar als je echt veganistisch wil eten moet je het al wat verder gaan zoeken. Ik heb wel gemerkt dat het al verbeterd is ten opzichte van vroeger. Zo heb ik in Leuven toch al zes of zeven
zaken ontdekt waar veganistische maaltijden aangeboden worden. Sommige daarvan hebben zelfs geen gerechten op de kaart staan die niet veganistisch zijn. Het feit dat dat er meer veganistische maaltijden aangeboden worden, wil ook zeggen dat het een levensstijl is waar steeds vaker voor gekozen wordt. Ik merk dat ook aan bv. de Facebookgroep ‘Vegan Teens of Belgium’. Toen ik aan die groep toegevoegd werd, waren er zo’n 40 leden. Intussen zijn het er al meer dan 300. Die Facebookgroep is trouwens heel tof, want iedereen is super lief en motiveert elkaar wanneer het allemaal niet zo gemakkelijk gaat.”
Ik heb het gevoel dat ik iets goed doe voor de wereld- Eva
GEEN SPIJT VAN MIJN KEUZE
“Af en toe zijn er wel momenten waarop het ‘jammer’ is dat ik veganist ben. Het is niet altijd gemakkelijk om neen te zeggen tegen een croissant of een lekker dessert. Maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Ik maakte mijn beslissing voor een reden, en ik geloof daar ook nog steeds sterk in. Want het is door zo te leven dat ik het gevoel heb dat ik iets goed doe voor de wereld. Ik ben dan ook niet van plan om plots te stoppen en mijn principes overboord te gooien. Dan zou ik mij heel schuldig voelen. De moeilijke momenten zijn gewoon de momenten waarop je de reden waarvoor je het doet nog eens goed moet inprenten, en dan lukt het wel om te weerstaan. Het is niet zo dat ik nog nooit vals gespeeld heb natuurlijk. Het gebeurt heel af en toe wel eens dat ik – al dan niet bewust – een koekje eet waar dan toch ei in zit. Maar ik maak ook vaak lekkere dessert die perfect voldoen aan mijn levensstijl en die ook bij mijn vrienden in de smaak vallen. Het ultieme bewijs dat veganisme meer is dan alleen sla of gras eten.”
Gesprek met een expert
SANNE MOUHA, DIËTISTE
Wat houdt veganisme in?
“Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar veganisten gaan nog een stapje verder. Zij eten helemaal geen dierlijke producten. Veganisme betekent dus dat je naast vlees en vis ook geen eieren, zuivelproducten, gelatine, enz. eet.”
Is het gezonder om veganistisch te leven?
“Dat hangt ervan af. Het is niet per se gezonder, en bovendien moet je voldoende vervangproducten eten. Je moet als veganist namelijk goed opletten dat je geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgt. Want dat tekort maakt dat deze levensstijl zelfs ongezonder kan zijn. Denk maar aan vitamine B12 en vitamine D. Vitamine D nemen we ook op via de zon, maar de zon straalt bijvoorbeeld geen eiwitten uit. En dat terwijl vlees daar net vol van zit. Eiwitten zijn trouwens heel belangrijk voor de spieren en het herstel van je lichaam. Wie vleesvervangers eet, en bijgevolg wel voldoende voedingsstoffen opneemt, kan als veganist ook gezond door het leven gaan. Wel opletten: vitamine B12 en ijzer blijven de belangrijkste aandachtspunten bij mensen met een veganistisch dieet.”
Zou het beter zijn voor het milieu mochten we allemaal veganistisch leven?
“We moeten niet allemaal veganist worden, maar het zou wel al een mooi verschil maken mocht iedereen één dag per week vegetarisch eten. Voor iedereen zoveel vlees en vis voorzien is namelijk heel belastend voor het milieu. De vraag naar andere voedingsproducten wordt dan wel groter, maar toch is de ecologische voetafdruk nog steeds veel kleiner dan die van een vleeseter.”