
Hoe gezond eten wij nu eigenlijk? Het is
een vraag die we ons tegenwoordig wel
vaker stellen. Denk jij dat je gezond eet?
Weet jij precies wat je allemaal eet en wat
de gevolgen zijn voor je gezondheid? Die
vragen stelde ik me ook, en precies daarom
hield ik een week lang een voedseldagboek
bij. Ik vroeg ook aan enkele jongeren hoe zij
eten en hoe ze hun eetgewoonten zouden
kunnen verbeteren. Experte Katrien De Bock,
gastlezer over dieetkunde aan de
universiteit van Leuven, bekijkt ons dieet
en geeft tips om gezonder te eten.
Tekst: Margaux Soubry / Beeld: Bavo Nys
We worden omringd door fastfoodketens en wanneer we honger
hebben, is een ongezonde snelle
snack vaak de meest voor de
hand liggende keuze. Het is dan
ook geen verrassing dat ons
gewicht steeds hoger ligt. Sinds
enkele jaren ligt het percentage van overgewicht bij jongeren in het Vlaamse Gewest op 16 procent. Dit percentage is iets hoger
bij jongens (18%) dan bij meisjes (15%). Meer dan
1 op 10 jongeren heeft dus overgewicht. Hoog tijd
om eens te kijken hoe (on)gezond we werkelijk
eten.
Voor Katrien haar kennis met ons deelt, benadrukt
ze dat vakkennis op het gebied van voeding iets
zeer relatief is. Het effect van voeding hangt vaak
samen met andere dingen. Niet alleen wat we eten
is belangrijk, maar ook hoe vaak we eten en de
hoeveelheden die we eten. Daarnaast speelt ook
onze dagelijkse beweging een grote rol. Katrien
legt uit dat er nog maar weinig degelijk onderzoek
naar gezonde voeding is gevoerd, en dat het zeer
moeilijk is te meten of ‘gezond eten’ een garantie
is op een langer leven. Het is dus nooit een zwart-wit verhaal.
BOTERHAM MET KAAS
Het eerste wat Katrien opvalt, is mijn ontbijt. Ik doe
regelmatig mijn best om de dag gezond te starten
met een flinke portie fruit en muesli. Een goede
keuze volgens Katrien: “Op die manier heb je al
van bij het begin van de dag een belangrijke portie
fruit geconsumeerd. Een boterham met kaas zou
echter ook geen kwaad kunnen als ontbijt.”
Het volgende wat Katrien opmerkt is dat ik veel
water drink. Iets wat zeer belangrijk en goed is,
aangezien er op de markt veel ongezonde suikerhoudende dranken zijn. Ze legt uit dat zelfs fruitsap
een heel hoog suikergehalte heeft.
RAUWE GROENTEN EN FRUIT
Het derde wat haar opvalt, zijn de tussendoortjes.
Niet enkel degene die ik consumeer, maar ook die
van de andere jongeren. Bij hen staat er veel cola
en andere frisdrank op het menu. Niet de beste
keuze volgens Katrien, aangezien deze veel nutteloze calorieën bevatten en je er op termijn dik van
wordt. “Bovendien doen ze je bloedsuikerspiegel
zo snel stijgen dat de kans op het ontwikkelen van
type 2 diabetes enorm stijgt. Je kan deze dranken
best zo veel mogelijk vervangen door water. Als je
toch hunkert naar een glas frisdrank, drink het dan
bij de maaltijd of opteer voor de light versie.”
Tenslotte merkt Katrien op dat mijn dieet veel
tussendoortjes bevat zoals koekjes, snoepjes,
chocolade, pannenkoeken, chips, enzovoort... Dit
zijn vaak niet de meest gezonde alternatieven.
Omdat het niet altijd makkelijk is alle ongezonde
snacks aan de kant te schuiven, raadt Katrien aan
maximaal één ongezonde snack per dag te eten
en verder te kiezen voor fruit of rauwe groenten
wanneer je een ‘hongertje’ hebt.
Neem de trap in plaats van de lift en doe boodschappen met de fiets.- Katrien
WAT HEBBEN WE GELEERD?
Uit de feedback die we kregen van de expert kunnen we besluiten dat een zoete of zoute snack af en toe niet veel kwaad kan, net zoals een sporadisch glas frisdrank. Het belangrijkste is dat dit met mate gebeurt. Toch blijft het natuurlijk beter om deze vethoudende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te bannen en te vervangen door gezonde alternatieven. Water blijft één van de belangrijkste dingen in je voeding. Het is belangrijk dat je minstens anderhalve liter water per dag drinkt. Daarnaast mogen we ook onze portie fruit en groenten niet vergeten, net zoals een stukje vlees af en toe. Het belangrijkste van al blijft nog steeds het feit dat we gevarieerd en met mate moeten eten.
ENKELE TIPS:
• Probeer zoveel mogelijk variatie in je voeding te brengen. Af en toe wat vlees, een zoetigheid of een frietje is helemaal geen probleem, zolang het hoofddeel van je voeding maar uit veel verschillende groenten bestaat.
• Beweeg! Sporten en actief bezig zijn is de sleutel tot een goede gezondheid. Neem de trap in plaats van de lift en doe boodschappen met de fiets als je een te druk programma hebt om echt te sporten. Alle beetjes helpen.
• Beperk snoepen op ‘stilzit’-momenten (zoals bijvoorbeeld voor de televisie, aan de computer of tijdens het studeren, ...) tot een minimum. Als je het toch niet kan laten, opteer dan voor een stuk fruit of rauwe groenten in plaats van naar onnodige caloriebommen te grijpen.
• Pas de grootte van je porties aan. Vaak eten we in de avond meer dan we verbruiken. Maak en/of schep niet te veel eten op. Als je nog trek hebt na de maaltijd, ga dan voor groenten.
• Eet regelmatig. Door maaltijden over te slaan, kan ons lichaam in ‘spaarstand’ gaan. Wanneer dit gebeurt, zal ons lichaam overschakelen op opgeslagen energie. Als je dan weer eet, slaat je lichaam deze calorieën meteen op. Eet dus ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Door tussen de hoofdmaaltijden nog wat gezonde tussendoortjes te eten, vermijd je de drang om naar ongezonde snacks te grijpen.