DIY

Koken doe je zo: Quiches

31 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN
Hoe maak je heerlijke quiches?

Beginnen je culinaire vingers te jeuken wanneer je Jeroen Meus aan het werk ziet? Maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Geen nood! MIJNLEUVEN trekt alle registers open en toont je hoe het moet. Verwacht je aan heel wat lekkere gerechtjes. Snel klaargemaakt en goed voor de portemonnee.
Tekst en foto's: Amelie Lorent

Het is zomer en dus het perfecte moment om gezellig buiten te eten met vrienden. Lekker voedsel, frisse drankjes en goed gezelschap. Wat heeft een mens nog meer nodig. Niets, toch? Behalve dan misschien een paar goede receptjes. Daarom deze vier originele en lekkere quiche recepten!

01. KLEURRIJKE GROENTEQUICHE
KOSTPRIJS ★
MOEILIJKHEIDSGRAAD ★★

Benodigdheden (4 personen):
• 1⁄2 courgette • 1 tomaat • 1 rode ui • 4 eieren • een rol bladerdeeg • 250ml room • 30g bloem • 90g gemalen kaas • zout • peper • paprikapoeder

Tijd om eraan te beginnen! Verwarm de oven voor op 190°C, rol het bladerdeeg uit over een ingevette schaal en prik er met een vork wat gaatjes in. Giet er vervolgens wat bakparels op (tip: leg wat bakpapier op het deeg vooraleer je de parels gebruikt), bak een 15-tal minuten en laat rusten. Snijd ondertussen de tomaat en courgette in dunne plakjes en bak deze met wat zout en peper in een pan met olijfolie. Breek dan de eieren in een kom en meng er room, bloem en kruiden door. De volgende stap is kaas op de voorgebakken bodem strooien en er een laag tomaat, courgette en ui over leggen. Giet nadien het eimengsel over de groenten. De rest van de groenten kunnen er nog bovenop. 30 minuten in de oven, en klaar!

Handige tip(s):
Plaats wat aluminiumfolie over de quiche als de korst te snel bruin wordt in de oven. Combineer de quiche met een heerlijke pompelmoesmocktail! Giet 1 helft pompelmoessap in een glas en voeg 1 helft tonic toe. Werk af met een citroenschijfje.


02. DESSERT QUICHE
KOSTPRIJS ★★
MOEILIJKHEIDSGRAAD ★

Benodigdheden (4 personen):
• 4 eieren • 2 eigelen • 150g suiker • 2 el bloem • 400ml room • 1 el vanille extract • een rol bladerdeeg

Tijd om eraan te beginnen! Verwarm de oven voor op 190°C en ga ondertussen aan de slag met
de voorbereidingen. Meng de eieren, de eigelen en de suiker en voeg er nadien nog wat bloem aan toe. Zorg dat alles één mooi, glad geheel wordt. Voeg er nadien de room en het vanille extract aan toe. Bak het bladerdeeg vervolgens een dikke 10 minuten in de oven. Prik zeker eerst nog gaatjes in het deeg en leg er een bakpapier met bakparels op. Is de bodem klaar, giet dan ook het mengsel in de vorm en bak nog zo’n 55 minuten verder. Laat de taart 15 minuten afkoelen voor je ervan eet. Smakelijk!

Handige tip(s):
Serveer deze zoete quiche met een laagje bloemsuiker en een heerlijke citroenthee. Zet een kopje groene thee en voeg er schijfjes citroen en honing aan toe voor een frisse toets.

03. MINIQUICHES MET PAPRIKA EN AUBERGINE
KOSTPRIJS ★★
MOEILIJKHEIDSGRAAD ★

Benodigdheden (4 personen):
• 1 paprika • 1⁄2 aubergine • 1 teentje knoflook • 50g plattekaas • 50g parmezaanse kaas • 50g feta • 1 ei • 1el paneermeel • een rol bladerdeeg • peper • zout

Tijd om eraan te beginnen! Verwarm de oven voor op 190°C en snijd zowel de paprika als de aubergine en de knoflook in kleine stukjes. Vervolgens stoof je de paprika in wat olijfolie en voeg je na enkele minuten de aubergine en knoflook toe. Kruid naar smaak. Meng nadien de plattekaas, het ei en het paneermeel. En voeg er ook de parmezaanse kaas, de feta en de gestoofde groentjes aan toe. Snijd dan 7 rondjes (met behulp van een vormpje of glas) uit het bladerdeeg, leg ze in een muffinvorm en vul ze met het ei- en groentenmengsel. Zet de miniquiches 20 minuten in de oven tot ze klaar zijn om op te eten.

Handige tip(s):
Mag het wat pittiger, voeg dan ook nog wat chilipoeder toe. Serveer de quiches met een fris slaatje en een heerlijke cranberry-ananaslimonade. Vul 1/3 van een glas met cranberrysap en voeg er 1/3 spuitwater en 1/3 ananassap aan toe.


04. MINIQUICHES MET SPEK EN CHAMPIGNONS
KOSTPRIJS ★★
MOEILIJKHEIDSGRAAD ★★

Benodigdheden (4 personen):
• 150g champignons • 2 sjalotten • 1 teentje look • 100g fijn spek • 90g kruidenkaas • 1 ei • 75g gemalen kaas • een rol bladerdeeg • peper • zout

Tijd om eraan te beginnen!
Verwarm de oven voor op 190°C en snijd ondertussen de champignons, de sjalotten en de knoflook in kleine stukjes. Stoof alles aan in wat olijfolie en kruid naar smaak. Eens de groenten gestoofd zijn, meng je de kruidenkaas, het ei en de gemalen kaas tot één mengsel en bak je de spekjes in een aparte pan. De spekjes en champignons voeg je nadien toe aan het eimengsel. Snijd een 7-tal rondjes uit het bladerdeeg (met behulp van een vormpje of glas) en leg ze in een muffinvorm. Vul de verschillende kuipjes met het eimengsel en zet de miniquiches zo’n 20 minuten in de oven. Klaar om aan tafel te gaan!

Handige tip(s): Goed timemanagement is alles! Zorg ervoor dat de rode kool als eerste op het vuur staat, die moet het langst koken. Je kan ook vooraf al alles snijden, zo is het moeilijkste werk al achter de rug.

31 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN