Samenleving

10 tips om thuis zitten draaglijk te maken

15 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Lena (17) volgde vorige donderdag de online toolbox van MIJNLEUVEN met Jens Van Cleynenbreughel van Alba vzw, Flor Houter van JAC Leuven en Michelle Lavers van MILD en vatte het samen in 10 tips: Hoe overleef je een lockdown bij je thuis?

Tekst: Lena Devillé / Foto's: Emma Hallemans

Zoek wat voor jou opluchting biedt

Zoek dingen die je zelf wil doen, niet moet doen. Dat zorgt voor een moment van rust. Het kan dienen om af te koelen na een conflict thuis of om gewoon even het gevoel te hebben dat je kan ontsnappen uit de huidige situatie. Dit kan praten zijn, muziek spelen, wandelen, lezen, sporten …

Praat

Het lijkt misschien iets heel logisch, maar wordt toch te weinig gedaan. Praat met mensen over hoe jij je voelt. Na een conflictsituatie thuis, is praten met anderen heel goed en kan het al heel wat oplossen. Dat geldt ook voor andere dingen. Heb je het even moeilijk, zoek dan iemand bij wie jij je goed voelt. Dit kunnen vrienden zijn, familie, maar ook het JAC of CLB op jouw school.

Probeer met je huisgenoten samen iets te doen

Als je samenwoont met verschillende mensen, kan je je nog steeds heel alleen voelen. Vraag dus eens aan je huisgenoten om samen iets te doen. Kijk samen een film, speel met z’n allen een gezelschapspelletje, bak samen iets lekkers … Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid en maakt het thuis zitten iets minder erg.

Probeer discussies te voorkomen en laat ze niet escaleren

Discussies kan je preventief aanpakken door te praten over wat jouw spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Als mensen weten waar je gevoelige plekken liggen, kunnen ze hier op letten en er rekening mee te houden. Je kan er ook even van weggaan, als de discussie zich toch voordoet. Ga even wandelen of ga gewoon naar buiten, want buitenlucht kan heel veel deugd doen. Op die manier druk je even de pauzeknop in en zorg je ervoor dat je emmer niet overloopt.

Weet wel dat het normaal is dat er zich af en toe eens een conflict afspeelt in een huishouden, zeker nu. Je zit hele dagen bij elkaar, dus is dat normaal. Als je toch het gevoel hebt dat het te veel wordt, kan je altijd terecht bij het JAC in Leuven.

Probeer je te focussen op de dingen waar je controle over hebt

Probeer te kijken naar wat je allemaal wel nog kan doen, terwijl je thuis zit. Leer bijvoorbeeld iets nieuws of creatiefs, zoals schaken, breien, dansen … Het zorgt voor heel veel voldoening en kan het thuiszitten dus minder zwaar maken.

Onthoud wel dat je mild mag zijn voor jezelf. Probeer vrede te vinden met de dingen die nu niet lukken. Moeilijk, maar het proberen waard!

Zoek creatieve manieren om nieuwe mensen te leren kennen

Nieuwe mensen leren kennen is iets waar je als jongere veel behoefte aan hebt, maar dat is moeilijker nu. Durf uit je comfortzone te treden en zoek mensen op. Het kan al heel simpel beginnen met gewoon vriendelijk hallo te zeggen tegen de mensen die je op straat tegen komt.

Je kan ook altijd mensen opnieuw leren kennen. Het is misschien iets dat makkelijker lijkt. Stuur een oude klasgenoot/vriend(in)/kennis en vraag om eens te gaan wandelen. Misschien zit er wel een nieuwe vriendschap te wachten. Je kan ook altijd online daten eens uitproberen.

Maak plekken in je huis extra leuk

Versier je slaapkamer of woonkamer eens. Dit geeft een beetje het gevoel van toch in een nieuwe ruimte te komen, terwijl je nog steeds in je huis blijft.

Breng structuur in je dag

Doe dit door een duidelijke planning te maken waarin je beslist wanneer je voor school werkt en wanneer je ontspant. Plan dus ook de dingen in de je leuk vindt, want dit zorgt voor afwisseling. Bouw rituelen of routines in je dag uit. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends even wandelen om toch het gevoel te krijgen dat je naar school of naar je werk gaat. Doe ook niet alles op dezelfde plaats. Deze laatste twee dingen zorgen er voor dat je lichaam en geest begrijpen dat een bepaalde plek voor werken is en een andere voor eten of slapen. Zo zal je ook veel productiever te werk kunnen gaan.

Erken je angst

Maak duidelijk wat jij wel en niet oké vindt in deze tijden en zorg dat de mensen rondom jou dit ook weten. Vergeet niet te beseffen dat de vrijheid extra veel deugd zal doen wanneer hij er dan eindelijk weer is. 


De komende twee donderdagen houden we nog een online toolbox. Bekijk hier het programma:

HDTF: Online Toolbox - eenzaamheid (18 februari / 19u30)

Veel vrienden zien zit er niet in tegenwoordig. Hoe ga je in godsnaam om met het gevoel van eenzaamheid? Kom het allemaal te weten tijdens de online toolbox.

HDTF: Online Toolbox - goed in je vel (25 februari / 19u30)

Hoe zorgen we ervoor dat we in deze stressvolle, eenzame tijden ons toch goed kunnen voelen in ons vel? Kom het allemaal te weten tijdens de online toolbox met jongerencoach Katrien Van de Mosselaer.

De online toolbox gaat door via Zoom, deelnemen is gratis en anoniem! Je hoeft je camera dus niet op te zetten.



15 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Riena Exelmans

project- & concertondersteuning, welzijn, API
016 27 28 54