Samenleving

7 tips om je goed in je vel te voelen

12 maart 2021
Door: MIJNLEUVEN
Tijdens de online toolbox met jongerencoach Katrien Van de Mosselaer en JAC-medewerker Jana Meys bespraken we hoe we ons in deze gekke tijden toch goed in ons vel kunnen voelen. Hieronder 7 tips die we hebben onthouden!

Iedereen wil zich goed voelen. En toch weten maar weinig mensen hoe ze hun geluk kunnen vergroten of wat ze er precies voor moeten doen om zich top te voelen. Eén ding is zeker: je kan lekkerder in je vel zitten en dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Wie lekker in zijn vel zit, is gezonder, creatiever, productiever én leeft langer. Reden genoeg dus om ernaar te streven om gelukkiger te worden! 


Check-in met jezelf

Neem elke week even de tijd om na te gaan hoe je in je vel zit. Deze vragen kunnen je daarbij helpen: Alles oké? Heb je last (gehad) van lichamelijke klachten? Heb je voldoende tijd (gehad) voor jezelf? Zo'n vragen kunnen leiden tot de verandering die nodig is om je beter in je vel te voelen.

 Kleine 'gelukskes'

Het ultieme geluk vinden is iets waar je je hele leven mee bezig kunt blijven. Het is zo ongrijpbaar dat je er misschien voor kiest om je er niet meer mee bezig te houden en gewoon ‘je leven te leven’. Als dat het geval is, doe je er goed aan om de vraag concreter te maken: Wanneer heb je voor het laatst ergens van genoten? Wat is je lievelingseten? Wat zijn je favoriete sokken? Al die kleine dingen dragen ook bij aan je geluksgevoel; je hoeft dus niet áltijd een groot levensdoel voor ogen te hebben als je jezelf afvraagt wat jou gelukkig maakt.

Hou een dagboek bij

Een manier om te vermijden dat je gewoon 'je leven leeft zoals het komt', is het bijhouden van een dagboek. Het is een manier om dingen van je af te schrijven of om je doelen scherper te krijgen. Je kan gewoon een blad papier nemen en alles wat in je opkomt neerpennen. Stream of conscience heet dat. 

Geluksboosters

Sociaalwetenschappelijke onderzoekers zijn erachter gekomen dat ieder mens maar liefst veertig procent manoeuvreerruimte heeft om zijn geluksniveau op te krikken door middel van je dagelijkse gedachten en gedragingen. Naast je genen en je levensomstandigheden, is je gedrag dus ook een cruciale factor die je geluk kan bepalen. Dat is stap één om je lekkerder in je vel te voelen: beseffen dat je zelf medeverantwoordelijk bent voor je eigen geluk. 

Wapen je tegen dagelijkse sleur en (tijdelijke) minder leuke periodes in je leven. Dat doe je door zogenaamde geluksboosters te verzinnen.

  • Verzin minimaal drie kleine geluksboosters die je in je dagelijkse leven kan integreren. Denk aan het lezen van je lievelingsboek, een film kijken, eten met vrienden of familie, wat meer tijd aan je hobby besteden, etcetera.
  • Verzin minimaal één 'verkennende' geluksbooster; een activiteit waardoor je nieuwe dingen leert of nieuwe mensen ontmoet.
  • Maak een weekplanning en integreer je geluksboosters in je planning. 

Wees dankbaar

Onderzoek wijst uit dat je gelukkiger wordt wanneer je een dankbare houding aanneemt. Hoe kan je dankbaar zijn? Wel, geniet van het positieve in je leven, wees behulpzaam, vergelijk jezelf niet met anderen en wees je bewust van de waarde van je vrienden en familie. 

Zelfvertrouwen kweken

Reken af met onzekerheid en belemmerende gedachten. Ga na wat je positief vindt aan jezelf. Schrijf al je positieve eigenschappen, je vaardigheden of uiterlijke kenmerken waar je trots op bent op. Laat je pluspunten zoveel mogelijk zien. Dat betekent niet dat je moet opscheppen. Zoek situaties op waarin je kan laten zien wat je in huis hebt. Kan je goed luisteren, bied dan regelmatig een luisterend oor. Kan je goed koken, verras je vrienden of familie eens met een etentje, ... 

Straal zelfvertrouwen uit. Recht je rug, steek je borst vooruit en glimlach wanneer je een ruimte binnenstapt. Als je met je lichaamshouding zelfverzekerdheid uitstraalt, voel je je vanzelf ook zelfverzekerder.

Optimisme trainen

Naast zelfvertrouwen uitstralen, is optimisme ook een goede mindset om je beter in je vel te voelen. Door te werken aan je relativeringsvermogen en een positieve houding, leer je op een goede manier om te gaan met tegenslagen. 

  • Begin de dag letterlijk met een glimlach en voer je ochtendrituelen heel bewust en met plezier uit, ook al is het nog donker, koud en vroeg!
  • Denk positief. Zet negatieve gedachten uit je hoofd door de beste afloop van een situatie zo helder mogelijk voor je te zien en eventueel op te schrijven hoe je wilt dat een moeilijke gebeurtenis of situatie afloopt.
  • Zoek naar je valkuilen. Op welke momenten en in welke situaties komt de pessimist in jou naar boven? Stel je voor dat die situatie zich voordoet en jij je gedrag verandert. 

Nog meer advies nodig? Check alle andere tips & tricks van de online toolboxen hier.

 


12 maart 2021
Door: MIJNLEUVEN