Samenleving

Wat maakt jou bang voor de toekomst?

8 november 2021
Door: MIJNLEUVEN
Isabela en Fidelis gingen op stap door Leuven met één vraag.

WAT MAAKT JOU BANG VOOR DE TOEKOMST?
Tekst: Isabela Torres / Foto's: Fidelis B
oakye

ELIEN (16)
“Ik vind het vooral eng om na het middelbaar alles alleen te moeten doen. Om geen hulp meer te krijgen van anderen zoals mijn ouders. Ik ben nog redelijk afhankelijk van mijn ouders, dus ik moet nog veel leren.”

HANNE (16)
“Ik ben bang om foute keuzes te maken waardoor ik dingen of mensen zou verliezen. Mijn keuzes kunnen een grote impact hebben op mijn toekomst. Ik wil niet de foute richting kiezen, vrienden verliezen, niet studeren, … Om die foute beslissingen te vermijden, denk ik over alles altijd heel goed na.”

SELAM (16)
“Wat ga ik doen na het middelbaar? Ik heb nu totaal geen idee en binnen twee jaar moet ik al kiezen. Hoewel ik al ben gaan kijken naar wat mij interesseert, weet ik niet welke richting ik zal uitgaan. ”

OLIVER (20)
“Het eerste wat in mij opkomt is de verandering van het klimaat, omdat ik denk dat ons leven daardoor niet zo evident zal zijn in de toekomst. De gevolgen daarvan gaan de wereld heel hard beïnvloeden. En niet per se in de positieve zin. Ik denk daar meteen aan omdat ik deze zomer heb gewerkt op een boerderij die overstroomd is. Door een gevolg van de klimaatcrisis van dichtbij te zien vraag ik me af hoe erg het zal zijn in de toekomst. Om de verandering van het klimaat tegen te gaan, probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo neem ik vooral de fiets in plaats van de auto, eet ik minder vlees en recycleer ik.”

Ik ben bang om foute keuzes te maken waardoor ik dingen of anderen zou verliezen
- Hanne

LIS (16)
“Wat mij het meeste angst aanjaagt, is om alles alleen te moeten doen. Zoals alleen wonen, klusjes doen, werken en leven. Het maakt me bang om mijn ouders niet te hebben om me bij die dingen te helpen of te ondersteunen. Ik ben van plan om op kot te gaan, waardoor ik al een beetje zal leren om zelfstandig te zijn.”

EDWARD (20)
“Wat mij bang maakt voor de toekomst is de overstap van studeren naar werken. Ik had hetzelfde gevoel toen ik de overstap moest maken van het middelbaar naar het hogere. Toen was ik vooral bang om vrienden te verliezen omdat je elkaar minder ziet. Je zit op een andere school of doet een andere richting. Hoewel dat toen goed gekomen is, ben ik nog altijd bang dat ik deze keer toch vrienden ga verliezen.”

LIN (16)
“De onzekerheid die de toekomst brengt maakt me bang. Toch ben ik wel ook nieuwsgierig en kijk ik er naar uit.”

LUIGI (20)
“Ik heb vooral schrik dat we altijd verder van de natuur zullen evolueren. En dat we zo out of touch met onze basisnoden en -principes zullen raken, waardoor we later altijd het gevoel gaan hebben dat er iets mist in ons leven. Terwijl we dat probleem alleen kunnen oplossen door weer dichter bij de natuur te komen en te luisteren naar wat we écht nodig hebben.”

De verandering van het klimaat, omdat ik denk dat ons leven daardoor niet zo evident zal zijn in de toekomst
- Oliver

BRAM (19)
“Ik ben wel bang voor de toekomst omdat er altijd meer mensen bijkomen. Ik heb het gevoel dat we door die overpopulatie de aarde steeds meer uitbuiten waardoor de kwaliteit van ons leven zal achteruitgaan.”

JEANNITA (16)
“Voor corona was ik heel sociaal, maar nu ben ik echt introvert geworden. Ik was vaak alleen en nu vind ik het niet altijd even fijn om veel mensen te zien. Daarom ben ik bang om in de toekomst eenzaam te zijn, want ik ben minder sociaal nu en heb minder energie in relaties en vriendschappen gestoken.”

IVAN (16)
“Ik ben bang om te falen in een job en geen succes te hebben. Ik wil later hard werken en echt succesvol zijn. Ondanks die angst doe ik nu niks speciaals om het te voorkomen. Het is een angst voor later dus ook een zorg voor later.”

WIEBE (15)
“Mijn angst gaat over mijn carrière als artiest. Ik ben bang dat mensen in het publiek in de toekomst minder hard durven te gaan tijdens een optreden. Dat ze gewoon zitten of staan en niet om mij geven. Gelukkig voelde ik tijdens de laatste optredens wel nog altijd veel energie van het publiek, maar de angst dat die weg zou gaan in de toekomst blijft wel.”

Racisme in de toekomst maakt me bang. Ik wil echt niet dat mijn kinderen dat meemaken
- Jeannita

MAX (19) “Voor de dood. Wat me vooral angst aanjaagt, is het feit dat alles stopt. Dat je 80 bent en opeens doodgaat. Ik leef niet elke dag alsof het mijn laatste is, maar denk er wel soms aan.”

SEPPE (16) MET VRIENDIN MAUD (17) “Ik ben bang omdat ik niet weet wat ik ga doen na school. Dat komt vooral omdat er veel keuzes zijn.”

BETINA (15) “Het is een droom van mij om de wereld rond te reizen. Maar door corona ben ik bang dat dat niet meer zal lukken. Vooral op korte termijn, omdat ik dan zelf corona kan krijgen of anderen kan besmetten, wat ik zeker niet wil.”

HANNE (16) “De invloed van de klimaatcrisis op onze toekomst maakt mij bang. Vooral omdat ik denk dat om het klimaat geven meer een hype/trend was die nu weg is. Zeker na corona besteden mensen er geen aandacht aan. Dat is echt slecht. Zelf ga ik altijd met de fiets om het klimaat te helpen.”

LISE (17) “Hoewel er niet veel familie of vrienden van mij zijn gestorven door corona, heeft het me wel meer doen nadenken over de dood en is mijn angst om mensen rondom mij te verliezen groter geworden. Zo ging ik tijdens corona niet naar mijn oma of opa om het risico kleiner te maken.”

LIEN (16) MET VRIENDINNEN LUNA (15) EN ZARA (16) “Ik ben echt bang dat ik later zou terugkijken op mijn jeugd en zou denken dat ik niet echt geleefd heb. Dat ik niet uit het leven heb gehaald wat ik er wou uithalen. Om dat te vermijden doe ik veel met vrienden. Ik spreek vaak af, ga veel uit, en feest.”

IVAN (17) “Ik rap en ben een artiest. Ik ben bang dat ik in de toekomst niet veel shows kan doen. Door corona waren er geen optredens meer en dat beangstigde mij. Ik wil vooral binnen 30 jaar terugkijken naar hoe ik nu ben en trots op mezelf kunnen zijn. En op een podium staan maakt me trots.”

LOTTE (16) “Ik ben bang om te blijven zitten.”

8 november 2021
Door: MIJNLEUVEN