Samenleving

10 tips tegen stress

10 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Tijdens de online toolbox van MIJNLEUVEN over stress verzamelde Emely de belangrijkste tips & tricks waardoor jij beter met stress kan leren omgaan.

MIJNLEUVEN en JAC Leuven organiseren elke donderdag in februari een online toolbox om jou tips te geven over problemen waar jongeren vaak mee te maken krijgen in deze gekke tijden. Vorige week was het onderwerp 'stress'. Met al die onduidelijke regels, nieuwe vormen van les volgen en daarbovenop nog eens geen uitlaatklep hebben, ... Je zou voor minder stress krijgen. Maar hoe ontstaat stress eigenlijk? En wat zijn gemakkelijke trucjes om er mee om te gaan? Lees het hier!

Tekst: Emely Verachtert / Foto's: Emma Hallemans


  • Herken de stresssignalen van jouw lichaam

Stressklachten ontstaan door je manier van denken. Als je stresssignalen kan herkennen heb je door het mind body effect (we vergroten zelf onze stress door onze eigen gedachten over die stress) zelf de touwtjes in handen om je stress te verminderen.

 

  • Zorg voor een goede energiebalans

Zoek een goede balans tussen energievreters en energiegevers. Doe dingen die je energie geven en ontspan voldoende.

 

  • Houd je interne batterij opgeladen

Tank op tijd bij: ga op zoek naar rust, blader door een tijdschrift, maak een wandeling, speel met je huisdier ... Durf nee zeggen, je kan er niet altijd voor iedereen zijn. Wees mild voor jezelf, de hele tijd empathisch zijn is nu eenmaal vermoeiend.

 

  • Gezonde gewoontes

Slaap voldoende, eet genoeg en gevarieerd, drink voldoende water en beweeg meer. Ook al heb je niet meteen zin om te bewegen als je gestrest bent, sporten werkt zeer stress verlagend. Ontspan regelmatig. Naar muziek luisteren staat op 1 in de top van beste stressoplossers ter wereld!

 

  • Time-in

Je zet de wereld 3 minuten per dag op pauze. Je stelt jezelf de volgende drie vragen:

- Hoe voel ik mij nu op dit moment?

- Hoe is het met mijn ademhaling?

- Hoe voelt mijn lichaam zich op dit moment?

Dit is mindfulness, een principe van veel bewuster en aandachtiger leven. Je kan er piekeren mee tegengaan, relaties verbeteren, stress verminderen, bewuster leven ...

 

  • Apps &websites

Aandacht.be is een website met ademhalingsoefeningen.

Jongere.iedereenok.be is een website die je veerkracht (vermogen je aan te passen aan stress en tegenslag) test en je tips geeft om deze op te krikken.

- Headspace is een app met geleide meditaties. Voor zij die niet graag luisteren en liever kijken: het is ook beschikbaar op Netflix.

- Calm is een app voor mensen die veel piekeren en lastig kunnen slapen.

- Mindbell is een app die je er aan doet herinneren dat je moet lachen en goed moet ademen.

 

  • Accepteren & loslaten

Laat je stress toe, het is een onderdeel van het leven en volkomen normaal, iedereen heeft het. Probeer los te laten wat je niet kan veranderen, verleg je focus van de negatieve dingen naar de positieve dingen. Focus op de oplossing en niet het probleem.

 

  • Goed genoeg is ook oké

Het moet niet altijd perfect zijn en zonder fouten te maken, kan je niet groeien. Welk advies zou jij aan een vriend(in) geven die in jouw situatie zit? Luister nu naar je eigen advies.

 

  • Stap in je lichaam en uit je hoofd

Als stress je helemaal inneemt en overweldigd, ga dan met je aandacht naar je voeten. Leg je focus op hoe je voeten op de grond staan en haal 5 maal rustig adem. Voel je eigen lichaam, pas daarna zijn je hersenen terug voor rede vatbaar.

 

  • Wat heb ik nodig?

Zelfzorg is the key to succes! Laad je interne batterij op en beperk angst en stress. Hoe? Neem regelmatig pauzes, zorg voor structuur in je dag, durf nee zeggen, leg je smartphone eens aan de kant, maak een wandeling, houd een “dankbaarheidsdagboek” bij, knuffel met knuffelcontact, plan free time in in je agenda ... maar wees vooral mild voor jezelf.


Bekijk hier de andere Online Toolboxen die georganiseerd worden in februari:

HDTF: Online Toolbox - opgesloten thuis (11 februari / 19u30)

We zitten meer dan ooit thuis, dicht op elkaar. Hoe pak je dat het beste aan? Hoe ga je om met gevoelens van benauwdheid, frustratie, ...? Kom het allemaal te weten tijdens de online toolbox.

HDTF: Online Toolbox - eenzaamheid (18 februari / 19u30)

Veel vrienden zien zit er niet in tegenwoordig. Hoe ga je in godsnaam om met het gevoel van eenzaamheid? Kom het allemaal te weten tijdens de online toolbox.

HDTF: Online Toolbox - goed in je vel (25 februari / 19u30)

Hoe zorgen we ervoor dat we in deze stressvolle, eenzame tijden ons toch goed kunnen voelen in ons vel? Kom het allemaal te weten tijdens de online toolbox met jongerencoach Katrien Van de Mosselaer.

De online toolbox gaat door via Zoom, deelnemen is gratis en anoniem! Je hoeft je camera dus niet op te zetten.


10 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34