Samenleving

8 tips tegen eenzaamheid

11 maart 2021
Door: MIJNLEUVEN
Eenzaamheid is het gevoel je niet verbonden te voelen. Je ervaart een gemis aan emotionele banden met andere mensen. Daardoor kan je je angstig, leeg of verdrietig voelen. Daarom 8 tips hieronder die dat kunnen tegengaan.

Tijdens de derde online toolbox konden jullie in gesprek gaan met jongerenpsycholoog Charlotte Nys van YUNECO en JAC-medewerker Jesse Hellinckx over het thema eenzaamheid. Wij verzamelden na afloop 8 tips voor de afwezigen, zodat iedereen er voor kan zorgen dat hij of zij zich toch wat minder eenzaam kan voelen in deze gekke tijden.


Zoek verbinding

Sociale relaties met andere mensen zijn het het ‘sociale fundament’ van de mens en dragen bij tot het gevoel dat jouw leven zinvol is. Die relaties zijn superbelangrijke hulpbronnen in ons dagelijkse leven. Ga daarom op zoek naar verbinding, of dat nu met je buren, op school of online is, maakt niet uit. Zolang die verbinding voor jou maar betekenisvol is.

Blijf in contact

Blijf zoveel mogelijk met vrienden en belangrijke personen in contact. Je kan in feite iedereen dagelijks spreken via messenger, zoom, whatsapp, ... Je kan voorstellen om op vaste momenten contact te hebben, bijvoorbeeld op de momenten waarop jullie in normale tijden contact zouden hebben. Voel je je eenzaam tijdens het avondeten? Nodig iemand uit om samen te videocallen tijdens het eten.

Praat erover

Laat mensen weten hoe je je voelt. Of laat ze weten dat je gewoon even wil praten. Hou in gedachten dat mensen meestal echt naar je willen luisteren of je helpen. Als je erg veel negatieve gedachten hebt, kan je dat ook altijd aan je huisarts laten weten. En er zijn ook organisaties waar je terecht kan, maar daar lees je hieronder meer over!

Ga naar buiten

Dit klinkt misschien belachelijk, maar het is enorm effectief. Pep jezelf op en ga iedere dag minstens één keer naar buiten, al is het maar om naar de winkel te gaan. Door te bewegen en de buitenlucht op te snuiven voelt je lichaam zich vanzelf al wat beter.

Hou je dagelijkse structuur vast

Probeer op een vast moment op te staan iedere dag, kleed je aan en fris je op. Die dagelijkse handelingen zorgen voor een vast patroon dat je houvast geeft in het leven. Extra tip: maak je leefruimte om de zoveel tijd nog gezelliger met lampjes, planten of versiering.

Kijk naar wat er wel goed gaat

Schrijf elke dag een kleine gebeurtenis of moment neer dat je wél leuk vond. Iets dat je grappig, mooi, gezellig of indrukwekkend vond. Zo creëer je positieve vibes! Het doorbreekt misschien je stroom van negatieve gedachten en kan dingen in perspectief plaatsen.

Kom in actie

Maakt de eenzaamheid je al langere tijd somber? Slaap je er slecht van, heb je veel buikpijn? Of kan je niets anders meer doen dan gamen heel de nacht? Dat zijn allemaal signalen die zeggen dat het tijd is om professionele hulp te gaan zoeken. Maak een afspraak met je huisarts, stap het JAC binnen of betrek een volwassen vertrouwenspersoon en vertel wat er aan de hand is!

Signalen opvangen bij anderen

Merk je deze signalen op bij anderen in je omgeving?

  • Lichamelijk: onverzorgd uiterlijk, vermoeidheid, hoofdpijn, zenuwtrekjes, gebrek aan eetlust
  • Psychisch: negatief, weinig zelfvertrouwen, gevoel van zinloosheid, teleurstelling, gevoel er niet bij te horen
  • Sociaal: weinig of geen sociale contacten hebben
  • Gedragsmatig: afstandelijk gedrag, claimgedrag, verslavingen, plotse veranderingen in gedrag, spijbelen

Dan kan jij zelf ook helpen. Een klein gebaar kan een verschil maken, dus spreek iemand aan of stuur een berichtje en maak het bespreekbaar.


Ontdek hier welke hulporganisaties je allemaal kan contacteren.

11 maart 2021
Door: MIJNLEUVEN