Samenleving

Eerste hulp bij corona troubles

8 december 2020
Door: MIJNLEUVEN
​​​​Heb je het moeilijk? Nood aan een professioneel gesprek? Dat is helemaal begrijpelijk én perfect normaal in een wereldwijde gezondheidscrisis.

Op deze pagina kan je allerlei soorten hulp en advies terugvinden. Onderaan vind je ook tips en getuigenissen terug van andere jongeren.

Professionele hulporganisaties

Er staan verschillende hulpverleningsorganisaties klaar om je een luisterend oor te bieden en je verder te helpen waar nodig. Aarzel niet om hulp te vragen. Je kan er alleen maar bij winnen. 

  • AWEL luistert naar alle jongeren. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je problemen en bezorgdheden. Dat kan via chat, mail en het online platform, maar telefonisch op het nummer 102. Je hoeft niet te vertellen wie je bent, je telefoonnummer verschijnt niet bij AWEL op de telefoon en je gesprek komt niet op de telefoonfactuur.
  • JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je vragen, problemen en bezorgdheden. Hoe klein of groot ze ook zijn. Want jong zijn is niet altijd gemakkelijk. En de dingen die je meemaakt zijn dat ook niet altijd. Soms is het gewoon allemaal te veel. En dat staat het JAC voor je klaar. Je kan hen bereiken via het nummer 0800 13 500 of via chat of mail.
  • Zelfmoordlijn 1813 biedt hulp bij gedachten of ideeën over zelfdoding. Op het gratis nummer 1813 staat er 24/7 iemand klaar voor jou, volledig anoniem. Je kan de Zelfmoordlijn 1813 ook contacteren als je bezorgd bent over iemand.
  • TEJO biedt gratis en anoniem therapeutische begeleiding aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Je kan er gratis en anoniem terecht voor een gesprek of een langdurige begeleiding (max. 10 sessies) bij een vaste professionele therapeut. Tijdens de gesprekken mag je vertellen waar je mee zit. Maar als praten moeilijk is, kan tekenen of schilderen ook.
  • CLB helpt je verder met vragen over hoe het op school of thuis gaat. Zijn er ruzies, wil je iets kwijt of voel je je niet lekker in vel? Je kan bij het CLB gratis en anoniem terecht voor meer info, een gesprek of begeleiding. Via de CLBch@t kan je al je bezorgdheden kwijt aan een CLB medewerker. Dat kan onder je eigen naam maar evengoed een pseudoniem.


1 JAAR CORONA - ça va nog met de jongeren?

Corona bepaald al bijna een jaar het leven van elke individu in onze maatschappij, maar ooit komt er een tijdperk na corona. Daarom blikken we met deze film vooruit. We graven naar de kern van de problemen, noden, moeilijkheden en de niet vanzelfsprekendheden die jongeren op dit moment ervaren, maar wel met de blik vooruit. Wat zijn mogelijke oplossingen? Waar liggen, misschien wel nieuwe, mogelijkheden? Wie kan jongeren helpen? Welke rol kunnen ‘volwassenen’ daarin opnemen? Hoe kan het leven jongeren nu, morgen, overmorgen, over een jaar verbeterd worden? 

Video: Vijfvoortwaalf.


Stille werkruimte

Voel jij je opgesloten tussen de vier muren van je kamer of kot? Ga nog eens naar buiten en kom bij MIJNLEUVEN in alle rust werken voor school, je online les volgen, studeren, lezen, ... 

Schrijf je hier in voor één of meerdere dagen, elke weekdag tussen 10u en 17u. Je bent welkom in de Naamsestraat 3b na inschrijving en mét mondmasker.

http://bit.ly/stillewerkruimteMIJNLEUVEN


Tips & tricks

In februari hielden we elke week een online toolbox waarin experts met jullie in gesprek gingen over thema's zoals stress en eenzaamheid. Hieronder vatten we alle tips & tricks die daar uit de bus kwamen nog eens samen:

10 tips tegen stress (Online Toolbox 1)

10 tips om thuiszitten draaglijk te maken (Online Toolbox 2)

8 tips tegen eenzaamheid (Online Toolbox 3)

7 tips om je goed in je vel te voelen (Online Toolbox 4)

Video: Vijf voor Twaalf en Emma Hallemans / Tekst: Axel Van Impe

Tips en getuigenissen

Wat te doen met coronastress? coronamoeheid? coronaverveling? coronadipjes? Misschien helpen de tips en getuigenissen van andere jongeren onderaan deze pagina je wel verder.

8 december 2020
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels