Samenleving

Eerste hulp bij corona troubles

8 december 2020
Door: MIJNLEUVEN
​​​​Heb je het moeilijk? Nood aan een professioneel gesprek? Dat is helemaal begrijpelijk én perfect normaal in een wereldwijde gezondheidscrisis.

Op deze pagina kan je allerlei soorten hulp en advies terugvinden. Onderaan vind je ook tips en getuigenissen terug van andere jongeren.

How do they feel: Online Toolbox

MIJNLEUVEN organiseert samen met JAC Oost-Brabant elke donderdag in februari een online toolbox om jou tips te geven over problemen waar jongeren vaak mee te maken krijgen in deze gekke tijden. Hieronder vind je de link naar de Facebookevenementen:

HDTF: Online Toolbox - stress (4 februari / 19u30)

HDTF: Online Toolbox - opgesloten thuis (11 februari / 19u30)

HDTF: Online Toolbox - eenzaamheid (18 februari / 19u30)

HDTF: Online Toolbox - goed in je vel (25 februari / 19u30)

De online toolbox gaat door via Zoom, deelnemen is gratis en anoniem! Je hoeft je camera dus niet op te zetten.

Professionele hulporganisaties

Er staan verschillende hulpverleningsorganisaties klaar om je een luisterend oor te bieden en je verder te helpen waar nodig. Aarzel niet om hulp te vragen. Je kan er alleen maar bij winnen. 

  • AWEL luistert naar alle jongeren. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je problemen en bezorgdheden. Dat kan via chat, mail en het online platform, maar telefonisch op het nummer 102. Je hoeft niet te vertellen wie je bent, je telefoonnummer verschijnt niet bij AWEL op de telefoon en je gesprek komt niet op de telefoonfactuur.
  • JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je vragen, problemen en bezorgdheden. Hoe klein of groot ze ook zijn. Want jong zijn is niet altijd gemakkelijk. En de dingen die je meemaakt zijn dat ook niet altijd. Soms is het gewoon allemaal te veel. En dat staat het JAC voor je klaar. Je kan hen bereiken via het nummer 0800 13 500 of via chat of mail.
  • Zelfmoordlijn 1813 biedt hulp bij gedachten of ideeën over zelfdoding. Op het gratis nummer 1813 staat er 24/7 iemand klaar voor jou, volledig anoniem. Je kan de Zelfmoordlijn 1813 ook contacteren als je bezorgd bent over iemand.
  • TEJO biedt gratis en anoniem therapeutische begeleiding aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Je kan er gratis en anoniem terecht voor een gesprek of een langdurige begeleiding (max. 10 sessies) bij een vaste professionele therapeut. Tijdens de gesprekken mag je vertellen waar je mee zit. Maar als praten moeilijk is, kan tekenen of schilderen ook.
  • CLB helpt je verder met vragen over hoe het op school of thuis gaat. Zijn er ruzies, wil je iets kwijt of voel je je niet lekker in vel? Je kan bij het CLB gratis en anoniem terecht voor meer info, een gesprek of begeleiding. Via de CLBch@t kan je al je bezorgdheden kwijt aan een CLB medewerker. Dat kan onder je eigen naam maar evengoed een pseudoniem.

Video: Vijf voor Twaalf en Emma Hallemans / Tekst: Axel Van Impe

Tips en getuigenissen

Wat te doen met coronastress? coronamoeheid? coronaverveling? coronadipjes? Misschien helpen de tips en getuigenissen van andere jongeren onderaan deze pagina je wel verder.

8 december 2020
Door: MIJNLEUVEN

Gerelateerde artikels