Jonge doeners

Maak kennis met De Start-Up: SPAAK

7 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN
Oude stadsfietsen in een fris en uniek jasje.

De tweede editie van De Start-Up, het jongondernemerschapsproject van mijnLeuven, is volop aan de gang. In deze reeks stellen we vijf korte vragen aan alle start-ups. Deze week aan het woord: Louis van SPAAK.
Tekst en beeld: mijnLeuven

Wat is SPAAK?

"Met z'n vieren steken we onder de noemer SPAAK oude stadsfietsen in een nieuw jasje. We blazen ze opnieuw leven in, met een fris kleurtje en unieke gadgets. Dat doen we altijd vanuit een low budget-filosofie: de restyling van je fiets blijft mild voor je portemonnee."

Wie zijn de gezichten achter SPAAK?
"Anselm is de sociale media man van SPAAK. Hij zit in de Chiro en is bezig met allerlei creatieve projecten. Guust is onze fikser: hij verzorgt de financiële kant van het verhaal, waaronder de prijszetting en de boekhouding. In het weekend is hij actief bij de scouts. Fabian is de handige harry van het gezelschap, hij heeft thuis al het gerief liggen om onze fietsen te pimpen en kan overal mee overweg. Wanneer hij niet aan onze fietsen sleutelt, durft hij al eens te gamen. Ikzelf sta tenslotte in voor het ontwerp van de SPAAK-fietsen, dans in mijn vrije tijd en maak muziek."

Wat zijn de toekomstplannen van SPAAK? Wanneer kunnen we jullie aan het werk zien?
"Onze droom is om onze eigen fietsen te zien rondrijden in Leuven, of opeens geparkeerd te zien staan in de straat. Wanneer onze fietsen opvallen in het stadsbeeld, dan is SPAAK in z’n opzet geslaagd. We kijken momenteel enkele samenwerkingen in met andere Leuvense organisaties en staan met een kraampje - met fietsen én gadgets - op Autoloze Zondag (22 september)."

De praktijkervaring die je hier opdoet, krijg je op school niet mee.
- Louis, SPAAK

Wat vind je van De Start-Up?
"Ik hoorde op school van De Start-Up en was meteen verkocht! Ik studeer economie maar baalde een beetje dat wij geen mini-ondernemingen hebben op onze school. De Start-Up gaat nog een stapje verder dan een mini-onderneming, is super leerijk en plezant. De praktijkervaring die je hier opsteekt, krijg je op school niet mee."

Heb je tips voor andere Leuvense jongeren met plannen?
"Jazeker: gewoon doen! Er zijn zoveel stappen tussen ‘zomaar een leuk idee’ en ‘een échte onderneming’, dus als je een fijn idee hebt, werk het dan ook echt uit met je vrienden! Plan eens een rondvraag in de straat, zoek op wat er in je buurt al bestaat, leer van je concurrentie, … Als je nooit de sprong waagt om je dromen achterna te gaan, dan weet je nooit wat het had kunnen worden!"

Meer over SPAAK? Check hun Facebookpagina en website!

7 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN