Samenleving

Week 4 in quarantaine

15 april 2020
Door: MIJNLEUVEN
Nikita Van Holderbeke (18) houdt wekelijks een coronadagboek bij. Goed leesvoer voor trage dagen!

Én we zijn begonnen aan week 4 in quarantaine. Sinds eergisteren zitten we officieel een maand in lockdown. Ik denk dat 13 maart 2020 een dag zal zijn die sowieso de Belgische (en wereld)geschiedenis haalt. Het is ook écht surrealistisch als je er lang genoeg bij stilstaat. COVID-19 zette wereldwijd alles stil, waardoor we niet meer kunnen zeggen dat we nog in een echte 'samenleving' leven. We zitten momenteel middenin een grootschalig, historisch moment waarvan de impact hoogstwaarschijnlijk groter zal zijn dan wat we ons nu kunnen inbeelden. En dat is spannend, maar tegelijkertijd ook heel erg beangstigend. Want elke stap die we nu zetten, zowel op maatschappelijk als individueel vlak, kan ondenkbare gevolgen voor de toekomst met zich meebrengen.
Tekst en foto's: Nikita Van Holderbeke

Misschien bekijk ik het allemaal wat te serieus, maar ik ben eigenlijk heel teleurgesteld in wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Vorige week konden we genieten van de eerste week van de paasvakantie, en dat met warm lenteweer. Factoren die ervoor zorgden dat we precies onze verantwoordelijkheid niet meer konden nemen en dat we laks werden in het naleven van de opgelegde maatregelen. De situatie leek langzaamaan te stabiliseren en dat was voor velen precies een signaal om overmatig enthousiast te vieren met tuinfeesten en andere bijeenkomsten à volonté. Dat ik dit niet uit mijn duim zuig, maakten de nieuwsbeelden meer dan duidelijk. En ook bij mij in de buurt was er een teveel aan barbecues, met een teveel aan mensen. Ik begrijp het, we zijn allemaal wat quarantaine moe, en het leek erop dat de toestand aan het verbeteren was. Maar te snel van stapel lopen is nooit goed. Door de uitbarstingen van mensen die denken zich boven de rest te stellen, leunen we nu aan tegen een mogelijke verstrenging van de maatregelen én een verlenging van de quarantaine. Ik had al niet veel hoop voor de zomer, maar zonder intrede van een vaccinatie vrees ik dat ook het nieuwe academiejaar niet veel vruchten zal afwerpen.

Ik ben heel teleurgesteld in wat er de afgelopen dagen is gebeurd

Om verder te gaan op een wat lichtere noot: ik heb voor de rest wel een vrij goede week gehad! Ik was wat moe, maar wel goedgezind. Het enige waarvan ik afgelopen week echt triestig werd, was het nieuws over de campagne van Bernie Sanders die beëindigd werd. R.I.P. Amerika. Verder ben ik de afgelopen week een paar keer gaan joggen. Ik probeer tijdens mijn wandelingen ook echt te kijken naar mijn omgeving. Ik stop dan ook geregeld om een mooi paard of schattige hond te aaien, ofwel om wat bloemen te plukken. Ik heb deze week bv. mijn best gedaan om een mooi boeketje samen te stellen van wilde bloemen, zonder teveel in andermans voortuin te zitten natuurlijk. Ik merk dat COVID-19 een positief effect heeft op de aarde. Ze lijkt eindelijk weer op te leven. De natuur neemt dan ook altijd terug wat haar ontnomen werd. You go nature!

Wat ik ook deed, was mijn achterstand op vlak van sociale media proberen in te halen. Ik maakte eindelijk een Instagram-account aan. Een account op TikTok is wel nog een te grote stap voor mij. Nu iedereen thuis zit, verwachtte ik ergens dat mijn sociale leven online wat zou openbloeien. Maar veel van mijn vrienden beleven de Coronacrisis blijkbaar liever intern. Een van de weinigen die mij echt regelmatig berichten stuurt, is Domino’s Pizza 2+1 actie. Niet wat ik verwacht had, maar ook niet helemaal ongewenst. Op zich heb ik nog wel contact met iedereen die ik echt nodig heb. En de belangrijkste mensen in mijn leven wonen natuurlijk bij mij thuis.

Conclusie? Deze week kwamen zowel goede als slechte kanten naar boven. Met goed weer komt vaak ook een goed humeur, en dat was ook bij mij het geval. Met het zien van de zon lijkt het leven toch wat mooier. Maar daar tegenover stond dat veel mensen iets te overhaast waren en overdreven blijmoedig. Natuurlijk moeten we nog steeds kunnen genieten van het leven, zolang dat maar gebeurt in intieme kring. We mogen niemand in gevaar brengen. Denk dus de volgende keer iets beter na alvorens hals over kop slechte keuzes te maken. Denk niet alleen aan jezelf, maar vooral ook aan anderen.


15 april 2020
Door: MIJNLEUVEN