Samenleving

PACT3000 pakt het mentaal welzijn van Leuvense scholieren aan

8 juni 2021
Door: MIJNLEUVEN
In het rapport dat PACT3000 vorige week voorstelde, staan enkele straffe cijfers: 76% van de Leuvense jongeren voelt zich niet goed. Wat kunnen we daar aan doen? We vroegen het aan Marit, Margot en Tibe van PACT3000.

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Vijfvoortwaalf

Hey Marit, Margot en Tibe. Hoe was jullie eindmoment?

Margot: Ik vond dat er een heel positieve sfeer hing. Iedereen was blij dat we eindelijk samen konden zitten en alle aanwezigen waren onder de indruk dat we zo’n straffe cijfers konden voorleggen. Één directeur zei dat hij het écht speciaal vond dat wij een ‘buikgevoel’ van jongeren zo concreet konden maken. Het leek alsof iedereen na afloop echt zin had om er samen iets aan te doen.

Tibe: Er kwam veel meer volk opdagen dan we hadden verwacht. Er waren veel directies van Leuvense middelbare scholen, onze schepen van jeugd, schepen van onderwijs, mensen van SOM, ... en wijzelf natuurlijk.


Jullie zijn er in geslaagd om het buikgevoel van jongeren om te zetten in iets concreet, wat bedoelen jullie daar precies mee?

Marit: Iedereen had wel al door dat jongeren zich niet zo goed voelden, maar om dat met feiten te onderbouwen, was er toch een soort van onderzoek nodig. En het onderzoek dat wij gedaan hebben, bevestigde inderdaad wel wat iedereen dacht.

"Het is heel raar om te beseffen dat er in je eigen klas van 16 leerlingen, er maar 4 zich goed voelen."
- Tibe

Wat is het meest opvallende dat uit jullie rapport naar buiten is gekomen?

Margot: Dat 76% van de jongeren aangeeft zich niet goed te voelen.

Tibe: En de jongeren die aangeven zich niet goed te voelen, blijken ook veel meer moeite te hebben om motivatie te vinden voor school en steken ook veel meer tijd in hun schoolwerk.

Margot: Er is dus wel degelijk een verband tussen jezelf niet goed voelen en je punten op school.


Wat zijn jullie van plan om met dat rapport te doen?

Tibe: We willen enerzijds dat professionelen hier mee verder zullen gaan, mensen van de KU Leuven bijvoorbeeld. Als ze ons mailen, geven we met alle plezier al onze data door die we verzameld hebben! Dit was ook maar een verkennend onderzoek, we zijn natuurlijk geen experts. En anderzijds willen we dat de scholen concreet zullen inzetten op het mentaal welzijn van hun leerlingen.

Marit: En dat wij bij PACT3000 hen daar bij kunnen helpen, natuurlijk.

Tibe: We weten bijvoorbeeld al dat er extra subsidies vrijgemaakt zullen worden om dat soort projecten op scholen op te starten. Daar zijn we al heel blij mee.

Margot: We vinden het trouwens logisch dat niet elke leerling zin heeft om een heel rapport door te nemen met al die grafieken in. Daarom hebben we ook een filmpje gemaakt vol met getuigenissen van leerlingen uit Leuven die onze enquête hebben ingevuld.

Tibe: Het grootste doel van onze enquête en ons rapport was toch vooral om te laten weten dat je niet de enige bent die dit doormaakt. Het is heel raar om in je eigen klas van 16 leerlingen te bedenken dat er maar 4 zich goed voelen.

Zijn er al concrete plannen van scholen?

Marit: Wij hebben zelf op ons eindmoment een lijst met ideeën meegegeven aan de scholen. We willen bijvoorbeeld workshops organiseren voor medeleerlingen over hoe ze moeten omgaan met de problemen van hun vrienden of klasgenoten.

Tibe: We hebben gisteren wel gezegd: "Voilà, hier is ons rapport, maar nu is het aan jullie." Dit was een aanzet tot actie. Wij denken nu te weten wat jongeren nodig hebben, maar de scholen hebben de mogelijkheid om die dingen tot werkelijkheid te brengen.


Wat hopen jullie dat er gaat veranderen op scholen?

Tibe: Ik hoop dat de scholen dankzij dit rapport toch iets milder zullen zijn tijdens de deliberaties. Ik denk dat er heel wat leerlingen zijn die tijdens een ‘gewoon’ schooljaar er sowieso door zouden geraken, maar nu door corona het veel moeilijker hebben gehad.

Marit: En vooral dat de scholen zo snel mogelijk gaan samenzitten met hun leerlingen om te bekijken hoe ze dit kunnen oplossen. Wij kunnen wel vanalles vertellen, maar uiteindelijk heeft elke school wel haar specifieke problemen. 



Meer weten over PACT3000? 

Lees het volledige rapport over mentaal welzijn hier.

& volg PACT3000 op Instagram.


8 juni 2021
Door: MIJNLEUVEN

Riena Exelmans

project- & concertondersteuning, welzijn, API
016 27 28 54