Samenleving

"Het moeilijkste was het gesprek met mijn ouders."

3 oktober 2022
Door: MIJNLEUVEN
Lorelien veranderde van studierichting en moest daarvoor terugvallen op haar veerkracht.

Op 1 oktober startte de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Dit jaar is het thema veerkracht. Ik ging op zoek naar iemand die veerkracht nodig had om een nieuwe stap in haar leven te zetten. Zo kwam ik uit op het verhaal van Lorelien, een 19-jarige studente die de stap van een professionele bachelor naar een graduaat zette.

Tekst: Hadewych Vandekerckhove / Illustraties: Nils Van Eynde

Dankjewel dat je dit interview met mij wil afleggen. Zou je jezelf eens kort kunnen voorstellen? Wat je nu studeert, wat je hobby’s zijn, …?

Lorelien: "Ik ben Lorelien en ik ben 19 jaar. Ik woon en studeer in Leuven. Momenteel volg ik een graduaat orthopedagogie aan UCLL. In mijn vrije tijd kun je me vinden in de fitness, op het tennisterrein of op speelplein Heverlee waar ik hoofdanimator en stuurgroep voorzitter ben. Daarnaast zit ik ook in het praesidium van studentenvereniging Docentica. Dit is de studentenvereniging van de lerarenopleiding aan UCLL."

Je volgt dus nu een graduaat, maar hiervoor deed je een andere richting. Welke richting was dit en waarom heb je gekozen om te veranderen?

Lorelien: "Vorig jaar begon ik aan een professionele bachelor leerkracht LO. Hiermee ben ik gestopt voor verschillende redenen. Ik heb jammer genoeg een blessure gehad voor zes maanden. Dit is natuurlijk niet ideaal in een sportrichting. Daarnaast had ik de richting fout ingeschat. Ik dacht dat je voor elke sport enkel de basis moest kennen, maar achteraf bleek dat je eigenlijk opgeleid wordt om zo goed als elke sport te coachen. De taken die ik moest maken, vond ik nutteloos waardoor het leek alsof ik mijn tijd aan het verspillen was.

Aangezien ik door mijn inzet op het speelplein veel met kinderen bezig ben, leek het me nog steeds leuk om een richting te volgen die aansluit bij het leven van kinderen. Daarom heb ik voor pedagogie gekozen."

Mijn grootste tip is om te praten met mensen
- Lorelien (19)

Merk je een groot verschil tussen je vorige richting en de richting die je nu doet?

Lorelien: "Er is wel een duidelijk verschil. Als leerkracht LO had ik veel praktijk, terwijl ik nu vooral achter een bureau lessen volg. De schooluren nu lijken heel erg op die van het middelbaar. Dit is aangenamer aangezien ik vroeger een heel raar schema had en nu een vaste routine heb. Het is wel vermoeiend, aangezien we elke dag een lector hebben voor de hele dag. Er is dus weinig variatie doorheen de dag. Ik leer wel veel nieuwe mensen kennen, omdat ik geen vaste klas heb en we bij sommige lessen ook met andere graduaten samen zitten. Dit is anderzijds ook wel lastig."

Ik kan me voorstellen dat van richting veranderen veel energie en kracht van je vraagt. Een zoektocht naar een nieuwe opleiding, een hele nieuwe start, … Hoe heb je dit zelf ervaren?

Lorelien: "Ikzelf vond de overgang niet heel moeilijk, maar het keuzeproces wel. Toch was het moeilijkste het gesprek met mijn ouders. Het was niet alleen moeilijk om aan te geven dat ik wilde veranderen, maar ook om hun te overtuigen van een graduaat."

Als ik sport dan zet ik mijn gedachten op nul en ga ik ervoor.
- Lorelien (19)

Hoe heb je energie gekregen voor het veranderproces en waar heb je dus veerkracht uitgehaald?

Lorelien: "Om eerlijk te zijn, heb ik vooral veel energie gehaald uit het speelplein. Ik heb met veel vrienden gesproken en zij steunden mij in mijn beslissing. De speelpleinverantwoordelijke Hanne heeft zelfs tegen mij gezegd dat orthopedagogie op mijn lijf geschreven is en dit gaf een enorme boost. Ik ben dus vooral door de energie van speelpleinvrienden die periode doorgekomen. Daarnaast ga ik veel fitnessen en tennissen als het wat moeilijker gaat. Als ik sport dan zet ik mijn gedachten op nul en ga ik ervoor."

Heb je zelf nog tips voor anderen die eventueel van richting willen veranderen?

Lorelien: "Mijn grootste tip is om te praten met mensen. Vrienden, familie en kennissen hebben een ander idee van jou dan dat jij hebt en die ideeën kunnen je helpen tot inzicht te komen. Daarnaast raad ik je aan om veel opzoekwerk te doen. Neem de tijd om alles over je richting te weten te komen en zodat je de beste keuze voor je toekomst kunt maken."


MIJNLEUVEN organiseert binnen het kader van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid twee sessies van Open Dansvloer op het Martelarenplein in Leuven. Om 16u en 18u kan je gratis meedoen en de kracht van (samen) dansen ervaren, onder de professionele begeleiding van Hilke Dehaes.

3 oktober 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69