Samenleving
Mening

Waarom IDAHOT nog altijd zo cruciaal is in onze samenleving

17 mei 2023
Door: MIJNLEUVEN
Ella legt uit waarom we vandaag IDAHOT mee moeten steunen.

Vandaag is het weer zo ver: IDAHOT, ook wel gekend als International Day Against Homophobia and Transphobia. Dit jaar mag de voorloper van de National Day Against Homophobia 20 kaarsjes uitblazen, want in 2003 werd deze dag voor het eerst georganiseeerd in Canada. Daarna veroverde het concept stilletjesaan de wereld en sinds 2005 wordt deze dag jaarlijks ‘gevierd’ op internationaal niveau. Maar IDAHOT, wat is dat? En waarom is zo’n dag nog steeds nodig in onze huidige samenleving?

Tekst: Ella Rouquaert

IDAHOT, WAT IS DAT?

De internationale dag tegen holebifobie, transfobie en interseksefobie bestaat al bijna 20 jaar, maar toch is niet iedereen op de hoogte wat deze dag precies inhoudt.

Op 17 mei vragen we wereldwijd aandacht voor de aanwezige homo- en transhaat in onze maatschappij. In Vlaanderen worden steden en gemeentes aangespoord om op deze dag de regenboogvlag uit te hangen, om zo een duidelijk signaal de wereld in te sturen. Ook het project Paars van de organisatie Wel Jong moedigt jongeren aan om op 17 mei paars te dragen, om zo inclusiviteit en verdraagzaamheid uit te stralen naar onze maatschappij toe. En op sociale media wordt er de laatste jaren uit verschillende hoeken internationaal campagne gevoerd.

De datum waarop IDAHOT jaarlijks valt werd niet lukraak gekozen: ze heeft een symbolische betekenis. Op 17 mei 1990 schrapte de WHO (World Health Organization) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Dit was een eerste stap in het accepteren en ondersteunen van de community.

Belangrijk: IDAHOT mag niet vergeleken worden met Pride. Pride gaat om het uitstralen van trots en het zich niet schamen voor je seksuele geaardheid, terwijl IDAHOT de structurele haat gericht op de LGBTQIA+-community die vervat zit in onze huidige samenleving aankaart. Het gaat erom de aandacht te vestigen op de verschillende vormen van deze haat in onze samenleving en actie te voeren tegen zo’n sterk ongewenst gedrag.

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.
- Ella

IDAHOT, WAAROM IS DAT NODIG?

LGBTQIA+-haat in al zijn vormen en aspecten is een sociaal onwenselijk fenomeen dat we liever kwijt dan rijk zijn, maar daarvoor is actie nodig. We zijn al op de goede weg in vergelijking met vroeger: de laatste jaren werd in België veel vooruitgang geboekt op het gebied van gelijke rechten voor de LGBTQIA+-gemeenschap, maar ondanks die inspanningen is er nog steeds sprake van haat naar leden van de community in Vlaanderen. Ongeveer 35 procent van de Vlaamse LGBTQIA+-community geeft aan ooit fysiek geweld ervaren te hebben door hun geaardheid. Belangrijk te beseffen is dat LGBTQIA+-foob gedrag niet enkel fysiek geuit wordt: op dagelijkse basis worden verschillende leden van de community geconfronteerd met haatuitspraken. Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan 93 procent ooit al eens met verbaal geweld in contact kwam omwille van hun geaardheid.

De strijd voor gelijke rechten en acceptatie van de LGBTQIA+-community kan niet enkel wettelijk of beleidsmatig gevoerd worden. Hoewel die allebei cruciaal zijn om de veiligheid van de community te waarborgen, is het ook van belang om te kijken naar de sociale en culturele veranderingen die de community kunnen ondersteunen. Daarbij moet de strijd tot inclusie niet enkel gevoerd worden door de leden van deze community zelf: het is een strijd die de hele samenleving aangaat. Actie kan gevoerd worden op meerdere niveaus in onze samenleving, van beleidsvoerders met nieuwe maatregelen tot lessen in het onderwijs om bewustzijn te creëren en respect te krijgen.

Het is een strijd die de hele samenleving aangaat
- Ella

 Het is van belang om onze schouders te steken onder een project dat een doorslaggevende invloed kan hebben op onze samenleving. IDAHOT blijft dan ook nodig omdat het ons eraan herinnert dat we moeten blijven vechten voor gelijke rechten en acceptatie voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of je genderidentiteit. Het brengt een kans met zich mee om onze solidariteit met de LGBTQ+-gemeenschap te tonen en te werken aan een wereld waarin iedereen zich veilig voelt en waarin acceptatie van anderen centraal staat. 17 mei is dus de uitgelezen kans om je solidariteit te tonen en op te komen voor de LGBTQIA+-community!

17 mei 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69