Cultuur
Jonge doeners

Phaedra Derhore, LABbewoner in het Stadhuis

12 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN
Op de babbel met Phaedra over haar graphic novel, taboes en toekomstplannen.

Vijf jonge kunstenaars werken een hele zomer aan vier projecten. Dat doen ze in het LAB, de creatieve atelierruimte van het Stadhuis. Een finale? Van 1 tot 3 september organiseren de kunstenaars samen ‘Broeikas’, een tentoonstelling rond hun werken, eveneens in het Stadhuis. In deze reeks gaan we op de babbel met de LABbewoners om te weten te komen wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft… Vandaag aan het woord: Phaedra Derhore.
Tekst en beeld: mijnLeuven

Wat is je werk, hoe heet het en waar gaat het over?
"De werktitel van mijn graphic novel is ‘De omleiding’, maar die titel staat nog niet vast. Het is een autobiografisch verhaal over opgroeien met overgewicht en het aanpakken ervan. Ik durf niet te stellen dat overgewicht een taboe is, want iedereen heeft er wel een mening over: let op wat je eet, beweeg wat meer… Maar terwijl het voor sommige mensen bijna een dagelijkse gewoonte is om tegen hun vrienden te zeggen dat ze zichzelf wat te dik vinden, durven diezelfde mensen je toch niet helemaal vertellen hoeveel ze dan precies wegen, of hoe ze zich daar écht bij voelen… Misschien wordt er gewoon nog niet diepgaand genoeg over gepraat."

Je verhaal is autobiografisch, zeg je?
"Klopt, ik heb altijd met overgewicht geworsteld. Ik heb het er nog altijd moeilijk mee om erover te praten, al gaat dat steeds beter en beter. Ironisch genoeg kon ik pas praten over hoe het was om ‘dik’ te zijn, toen ik begon af te vallen. En ik merk dat ik daarin niet de enige ben. Mijn graphic novel is op een manier dan ook een ‘verplichting’ voor mezelf om mijn verhaal te delen, ook al sta ik daar vanuit mezelf nog altijd niet voor te springen."

Wat zijn je toekomstplannen?
"Mijn verhaal wordt binnenkort voorgepubliceerd in ‘De Stripgids’, een halfjaarlijks stripmagazine, maar het wordt ook effectief uitgegeven in het voorjaar van 2018. Dat gebeurt bij ‘Oogachtend’, een heel fijne, Leuvense stripuitgeverij. Zien wat dat brengt!"

Wat vind je van het LAB en het LABbewonerschap?
"Ik vind het een heel fijne ervaring. Het is leuk om eens niet op mijn kamer te moeten werken (lacht). Het LAB is ook een ontzettend knappe ruimte, en bovendien is het ook leuk om andere kunstenaars bezig te zien. Nog een pluspunt: mijn verhaal speelt zich af in Leuven, dus het is ontzettend handig dat ik in hartje Leuven kan werken. Als ik een bepaald beeld wil natekenen van op de Oude markt, bijvoorbeeld, dan moet ik maar gewoon even de trap af."

Stress voor de expo?
"Dat valt nog wel mee. Ik moet wel nog eens goed nadenken over hoe ik mijn verhaal wil presenteren. Met het zicht op het uitgeven van mijn strip in het voorjaar, is het ook best fijn om een soort van ‘tussendeadline’ te hebben, dat kan zeker geen kwaad voor mijn tempo (lacht)."

Phaedra's werk is te bezichtigen op Broeikas, een gezamenlijke expo van alle LABbewoners, van 1 tot 3 september in het Stadhuis.

12 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN