Cultuur
Jonge doeners

Amy en Daniel, LABbewoners in het Stadhuis

28 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN
Op de babbel met Amy en Daniel over kunst, mopjes om het ijs te breken en gezonde stress.

Vijf jonge kunstenaars werken een hele zomer aan vier projecten. Dat doen ze in het LAB, de creatieve atelierruimte van het Stadhuis. Een finale? Van 1 tot 3 september organiseren de kunstenaars samen ‘Broeikas’, een tentoonstelling rond hun werken, eveneens in het Stadhuis. In deze reeks gaan we op de babbel met de LABbewoners om te weten te komen wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft… Vandaag aan het woord: Amy Belba en Daniel Miranda.
Tekst en beeld: mijnLeuven

Wat is jullie werk en waar gaat het over?
Amy: “Beeld op beeld, dat is 'ons ding'. Daniel benadert daklozen met z’n camera en vraagt hen of hij een foto van hen mag maken. Die foto – een zwart-wit HDR-beeld – drukken we in het groot af. Ik overschilder vervolgens de gezichten van de daklozen om ‘de persoon’ achter het koele beeld van 'de anonieme dakloze' meer op de voorgrond te zetten.”

Waarom dat thema?
Daniel: “Ik ken het onderwerp al een tijdje. Ik maak al langer portretten van daklozen en ben bekend met hun problematiek. Daklozen zijn doorgaans heel verlegen: ze zijn beschaamd over hun situatie en durven niemand aanspreken, waardoor een eerste contact altijd heel stroef verloopt. Na een tijdje weet je wat wél werkt: een grapje om het ijs te breken, een sigaret aanbieden, of een andere, universele handeling.”

Wat doen jullie verder in het leven?
Daniel: “Ik werk in de marketing- en communicatiewereld en doe veel aan sport. Zo probeer ik twee halve marathons te lopen per jaar.”
Amy: “Ik zit in mijn laatste jaar geneeskunde. Ik loop dus veel stage in het ziekenhuis, maar probeer daarnaast ook veel te beachvolleyballen.”

Wat zijn jullie toekomstige kunstplannen?
Amy: “Als we wat meer tijd zouden kunnen vrijmaken, zouden we graag een interactiever project uitwerken in samenwerking met verschillende rusthuizen.”
Daniel: “Het zou alleszins heel fijn zijn om nog eens te kunnen samenwerken, want dit gezamenlijk project was al een superinteressante ervaring.”

Wat vind je van het LAB en het LABbewonerschap?
Daniel: “Ik vond het heel fijne ervaring, op een geweldige locatie! Het LAB in het Stadhuis is écht een topplek waar je je talenten kan ontplooien, waar je samen kan zitten met andere kunstenaars, waar je als artiest kan groeien… Alleen de lichtinval is al geweldig!"

Stress voor de expo?
Daniel: “Goh, niet echt.”
Amy: “Neen?! (lacht)”
Daniel: “Wel, Open LAB (een sneak preview die werd georganiseerd op 6 augustus, nvdr) was voor mij een goeie ‘test run’. Toen was ik wel wat gestresst. (lacht)”
Amy: “Open LAB was mijn eerste toonmoment voor een echt publiek, héél spannend. We hadden niet eens naamkaartjes voorzien! Tijdens de echte expo pakken we het toch iets professioneler aan. (lacht)”

Het werk van Amy en Daniel is te bezichtigen op Broeikas, een gezamenlijke expo van alle LABbewoners, van 1 tot 3 september in het Stadhuis.

28 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN