Cultuur
Jonge doeners

Eva Gheysen, LABbewoner in het Stadhuis

12 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN
Op de babbel met Eva over haar chalet, verdwalen in je verbeelding en positieve stress.

Vijf jonge kunstenaars werken een hele zomer aan een vier projecten. Dat doen ze in het LAB, de creatieve atelierruimte van het Stadhuis. Een finale? Van 1 tot 3 september organiseren de kunstenaars samen ‘Broeikas’, een tentoonstelling rond hun werken, eveneens in het Stadhuis. In deze reeks gaan we op de babbel met de LABbewoners om te weten te komen wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft… Vandaag aan het woord: Eva Gheysen.
Tekst en beeld: mijnLeuven

Hoe heet je werk en waar gaat het over?
"Mijn werk heet "Chalet, de herinnering aan een ruimtelijke ervaring". Het is gebaseerd op een chalet in de bergen die ik jaren geleden bezocht. Ik verbleef daar toen maar enkele dagen en heb er geen enkele foto of documentatie meer van. Een tijdje terug voelde ik de behoefte om die ruimte te reconstrueren, puur vanuit mijn herinneringen. En zo ging de bal aan het rollen. Ik besteed daarbij vooral aandacht aan lichamelijke ervaringen, de ‘atmosfeer’ en het gevoel van ruimte zoals dat in mijn herinneringen voortleeft, eerder dan aan feitelijke kenmerken van de ruimte. Met mijn werk onderzoek ik tenslotte hoe je die ruimtelijke ervaring kan vertalen in een maquette."

Wie is de persoon achter de kunstenaar?
"Ik dus (lacht). Ik heb architectuur gestudeerd en was lange tijd actief op de kunstacademie. Ik ben dan ook enorm geïnteresseerd in het raakvlak tussen architectuur en beeldende kunsten. Mijn werk – dat hoeft niet te verbazen - ligt ook in die lijn. Verder ben ik een enthousiast persoon, altijd gedreven en goedlachs. Mijn werk neem ik serieus, maar ik geniet er ook van om even gezellig weg te dromen en te verdwalen in m’n verbeelding. Momenteel zit ik middenin de verbouwingen van mijn huis, iets waar ik mijn ei helemaal in kwijt kan."

Wat zijn je toekomstplannen?
"Binnenkort start ik aan een architectuurstage bij een klein bureau in Mechelen, daarnaast werk ik verder aan andere eigen projecten. Ook projecten met bevriende kunstenaars; ik wil blijven experimenteren en mezelf blijven ontwikkelen. Ik heb ook nog wel wat gekkere plannen in mijn hoofd, maar het is nog wat te vroeg om daarover uit te wijden."

Wat vind je van LAB en het LABbewonerschap?
"Ik vind het hier superfijn, stiekem hoop ik dat we zelfs wat langer kunnen blijven (lacht). Of minder stiekem, dat dít of een gelijkaardig project verder wordt gezet. Er heerst een tekort aan dit soort ruimte voor jonge kunstenaars. Co-workingspaces, bijvoorbeeld, dat is een trend die steeds populairder wordt. Maar een kunstenaar die op zoek is naar een atelier, heeft niets aan bureauruimte. In het LAB krijg ik de ruimte om te doen wat ik wil. Ook STAM, de ontmoetingsplek op de gelijkvloers van het Stadhuis, is een echte meerwaarde."

Stress voor de expo?
"Er is nog wel wat werk aan de winkel, maar ik heb vooral positieve stress en veel goesting om alles af te krijgen. ‘Gewoon doordoen’, denk ik dan. Want dit is weer een kans die ik krijg, en waarvoor ik helemaal wil gaan."

Eva's werk is te bezichtigen op Broeikas, een gezamenlijke expo van alle LABbewoners, van 1 tot 3 september in het Stadhuis.

12 augustus 2017
Door: MIJNLEUVEN