Cultuur
Jonge doeners

"Om door te breken moet je opvallen"

2 augustus 2019
Door: MIJNLEUVEN
Een unieke blik achter de schermen van Habitat Festival 2019 in vier artikels. Nr.4: DJ en programmatie

DJ en programmator. Twee essentiële jobs in de festivalscène, maar ook onlosmakelijk verbonden aan elkaar. Samenwerking blijkt een kernwoord te zijn om beiden te verenigen. Sommigen beginnen er al op erg jonge leeftijd aan, zoals Max Bruninx (20) en Kobe Verhoeve (21) die respectievelijk DJ en programmator zijn voor Habitat Festival 2019. Wij waren benieuwd naar hun mening over kansen voor jong talent en hoe het achter de schermen nu precies werkt voor een jonge DJ en programmator.
Tekst: Nikita Van Holderbeke // Foto’s: Jurian Cuypers & Max Bruninx

Hoe voelt het om deel uit te maken van Habitat?
Max: “Het is voor mij de eerste keer dat ik er actief bij betrokken ben. De vorige jaren kwam ik om te dansen, dit jaar sta ik zelf in de DJ booth en daar kijk ik enorm naar uit!”
Kobe
: “Habitat is eigenlijk een dag waarop alle jongeren van Leuven verzamelen en genieten van de kunst en muziek die zich daar afspeelt. Ik vind het geweldig dat ik met mijn eigen inbreng mag proberen het festival naar een nog hoger niveau te tillen.”

Als DJ en programmator zijn jullie natuurlijk van essentieel belang voor een festival met elektronische muziek. Hebben jullie al eerdere ervaringen gehad in die functie?
Kobe: “Tot nu toe heb ik altijd met supertoffe artiesten mogen samenwerken. Artiesten die blij waren met de boeking, die veel respect toonden en waar ik achteraf een goeie connectie mee kon opbouwen. En dat biedt altijd mogelijkheden voor de toekomst.”
Max
: “In deze scene is respect echt superbelangrijk. Ik denk wel dat dat eigen is aan onze sector. Je merkt dat aan de sfeer die er rond hangt en aan het soort muziek dat we draaien. Respectloze mensen hebben hier geen plaats.”
Kobe
: “Daar zou je ook voor worden afgestoten, als je als artiest geen respect toont voor de organisatie. Iedereen kent elkaar en het is gewoon veel aangenamer als je er samen op een positieve manier aan kan bouwen.”

We zoeken altijd een evenwicht tussen lokale DJ's en internationale namen
- Kobe

Kobe, hoe gaan jullie op Habitat Festival te werk om artiesten te boeken?
Kobe: “De allereerste stap is het bepalen van het budget dat je aan de muziekprogrammatie wilt spenderen. Dan is het zaak van een wishlist op te stellen. Wij zoeken altijd een evenwicht tussen lokale DJ’s en internationale namen. Als eerste boeken we de DJ’s uit Leuven, omdat dat redelijk vlot gaat. En zo bouwen we dan op naar de grote namen. Daarnaast komen er nog een pak praktische zaken bij kijken, zoals de verplaatsing regelen, hotels boeken, catering voorzien, enz.”

En houden jullie dan rekening met het genre dat ze draaien?
Kobe:
“Het belangrijkste is uiteraard dat ze vette muziek spelen. Maar op Habitat Festival merken we dat het recept van één house-podium en één bass-corner (dubstep, dub en reggae) goed werkt. Leuven heeft een groot dubstep-verleden en mensen komen daar graag hun deur nog eens voor uit!”

Wat dan weer bijdraagt aan de geweldige sfeer op Habitat Festival. Welke muzikale waarden draaien jullie zo nog hoog in het vaandel?
Kobe:
“We willen mensen laten genieten van elektronische muziek, in een mooie setting. Er is een sterke muziekscene in Leuven, maar er zijn te weinig plekken waar dat mooi tot zijn recht gebracht wordt. En om dat te bereiken is de programmatie dan weer heel belangrijk. Je moet de juiste artiesten bij elkaar zetten en voor een mooie opeenvolging zorgen. Een andere grote focus is kansen bieden aan jonge artiesten. Niet alleen een speelkans, maar ook de kans om op een volwaardig podium met een goede soundsystem en goede vibe te draaien. En wie weet worden ze ontdekt door de grotere namen die naar ons festival komen.”
Max: “Als programmator moet je weten wat bij elkaar past om zo het juiste gevoel te creëren. De sfeer van zo’n festival is daar wel wat van afhankelijk. Ik vind dat Habitat Festival dat heel goed doet!”

Uiteindelijk is de muziek het allerbelangrijkste
- Max

Vinden jullie dat er buiten Habitat Festival voldoende kansen zijn voor jonge DJ’s?
Max: “Er is in feite zo’n groot aanbod, dat het als jonge of pas gestarte DJ erg moeilijk is je te onderscheiden. Maar in dat grote aanbod zouden er zeker een pak meer kansen mogen zijn voor jonge Dj’s.”
Kobe: “Daarom is het zo belangrijk om je eigen stijl te ontwikkelen. Dat is noodzakelijk om je te kunnen onderscheiden in het overaanbod aan DJ’s. Om door te breken moet je opvallen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

Zijn er, naast opvallen, nog andere tips die jullie aan jonge DJ’s kunnen geven om meer optredens te versieren?
Max: “(lacht) Ik denk niet dat ik de wonderformule al gevonden heb.”
Kobe
: “Ik draai zelf ook en wat mij opvalt is dat netwerken the key is. Als DJ heb je naast draaien in clubs nog een pak andere mogelijkheden. Radioshow bijvoorbeeld, of je eigen feesten organiseren. Daar kan je zelf andere DJ’s boeken, wat interesse toont in hun werk. In deze scene met veel kleinere artiesten zijn veel samenwerkingen mogelijk en daar komen wel mooie dingen uit!”
Max: “Maar je mag het niet forceren vind ik. Het moet wel een beetje natuurlijk komen. Doe zeker je eigen ding, al is het soms gewoon een lange weg. Uiteindelijk is de muziek het allerbelangrijkste.”
Kobe: “Absoluut. Je moet alles met passie doen en vooral blijven gaan.”

Ik vind dat een goede DJ alle situaties aan moet kunnen
- Max

Max, we gaan er van uit dat jij met enorm veel passie zal draaien op Habitat Festival. Aan wat mogen we ons verwachten?
Max:
“Top 100-muziek, the best of 2019 en Taylor Swift (lacht)! Neen, dat zal het niet worden. Maar ik ben wel degene die de stage opent, dus het zal eerder down-tempo muziek zijn om er rustig in te komen. Niet elke DJ doet dat even graag, maar het moet toch vooral aangenaam zijn in de vroege namiddag.”
Kobe: “Veel mensen begrijpen niet dat dat belangrijk is. Maar eigenlijk zet je daarmee de toon en krijgt iedereen de kans om rustig warm te worden.”
Max: “Maar ook niet alle DJ’s vinden het tof om dan te draaien. Ik vind dat een goede DJ alle situaties aan moet kunnen. Je hebt eens de ruimte om wat te experimenteren, iets anders te doen en bij te leren. Het is niet zo moeilijk om kei harde muziek te draaien en iedereen te laten dansen. Maar de uitdaging aangaan om eens iets anders te doen en daar je publiek mee op de been krijgen, is ook vet!”

Om af te sluiten nog even iets anders: naast muziek zal er ook veel kunst aanwezig zijn op het festival. Wat denken jullie daarover?
Kobe:
“Zo anders is dat eigenlijk niet. Muziek is ook een kunst he ! Maar net zoals bij (jonge) DJ’s is het ook belangrijk om andere kunstvormen een platform te bieden . Ik ken er zelf niet zoveel van en het is wel cool om zo nieuwe dingen te ontdekken.”
Max: “Daar kan ik me bij aansluiten. Op vlak van muziek weet ik waar ik alles moet vinden, maar bij andere kunsten heb ik dat minder. Het is dus echt nice om op een festival als Habitat te komen waar mensen met een goede smaak dat voor jou bij elkaar hebben gebracht en je er gewoon van kan genieten!”

2 augustus 2019
Door: MIJNLEUVEN