Cultuur
Jonge doeners

"Je zou niet verwachten dat het een podium is"

19 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN
Een unieke blik achter de schermen van Habitat Festival 2019 in vier artikels. Nr.2: podiumbouw

Als je naar het Habitat Festival in Leuven komt, moet je geen rechthoekige zwarte vloer op eenvoudige podiumelementen verwachten. Want ook dit jaar zijn de podia op zich weer een bezienswaardigheid en daar zijn vier architecten mee verantwoordelijk voor. Zij leggen uit waarom ze de uitdaging aangingen en wat er in plaats van die saaie rechthoek op poten te zien zal zijn. Aan het woord zijn het trio Eline De Borger (24), Sam Vander Elst (24) en Caro Baens (24) die zorgen voor een origineel lezingspodium en Joachim Mertens (24) die meewerkte aan drie elementen op de festivalsite.
Tekst: Joyce Detiège // Foto's: Moyra Delafonteyne

Wat vinden jullie zo boeiend aan een podium maken?
Caro
: “Het is een uitdaging want architecten worden standaard niet aan podiumbouw gelinkt, terwijl dat eigenlijk in dezelfde lijn ligt.”
Sam
: “Het is iets dat op zeer korte tijd af zal zijn. Zo’n instant resultaat is altijd leuk.”
Joachim
: “Het is ook gewoon leuk om buiten onze serieuze jobs, waar we naar opdrachtgevers luisteren, iets te kunnen doen voor onszelf.”
Eline
: “Ja, je komt van de universiteit waar je altijd je zin hebt mogen doen. Dan ga je werken en moet je plots doen waar anderen de opdracht toe geven. Dan zagen we die oproep en dachten we ‘Yes, we kunnen nog eens iets voor onszelf doen.”

Joachim, wat gaan we van jou te zien krijgen?
Joachim
: “Het terrein is door een fietspad en een waterstroom opgesplitst in twee delen. Om het onevenwicht tussen die twee terreinen tegen te gaan heb ik een extra brug gebouwd tussen beide. Die brug is niet puur functioneel, maar draagt ook de kunst van de kunstenaars. Zo staat die niet meer verloren op het terrein zoals vorig jaar, maar worden de mensen echt door de kunst geleid. Daarnaast is er het hoofdpodium, waar we proberen een gesloten ruimte te creëren, alsof je in een cocon zit. Op die manier voel je je niet de hele tijd bekeken. We gaan een soort omwalling bouwen die bestaat uit de steigerplanken die voor stellingen gebruikt worden maar dan verticaal op hun kant. Met daarop een wat droog licht, creëren we een soort clubgevoel op het festival.”

Podiumbouw wordt niet meteen aan architectuur gelinkt, terwijl het wel in dezelfde lijn ligt
- Caro

Eline, Caro en Sam, hoe zijn jullie aan de speakers corner begonnen?
Eline
: “We hadden een meeting met Habitat en zij gaven ons het thema tastbaarheid mee. Wij zijn dan op zoek gegaan naar wat tastbaarheid voor ons betekende.”
Caro
: “Dan hebben we een concreet voorbeeld gevonden voor die tastbaarheid: een biervlek.”
Sam
: “Na een feest stinken je kleren en heb je een biervlek op je kleren. Het feest kan je achteraf niet meenemen, maar die biervlek blijft over en maakt het feest tastbaar.”
Caro
: “Het podium dat wij bouwen bestaat uit verschillende elementen die samenkomen in een frame. Je hebt de spreker in de speakerscorner, de toeschouwers op de stoelen en de paraplu’s die het dak vormen. Je zou niet verwachten dat het een podium is totdat alle elementen eruit gehaald zijn.”
Sam
: “Wanneer al die spullen gebruikt worden, of als je ze wegneemt, blijft er een leeg frame achter. En net zoals een biervlek een bewijs is van een feest, is het leeg frame een bewijs van de lezing.”

Leg het concept van de paraplu’s eens uit?
Eline
: “Habitat wil graag een dak aan het podium en daar hebben we gekozen voor een individueel element: papaplu’s. Elke toeschouwer die zich komt zetten, krijgt een paraplu ter beschikking. Alle toeschouwers bij elkaar vormen dus eigenlijk de dakstructuur.”

Alle toeschouwers bij elkaar vormen de dakstructuur
- Eline

Vinden jullie het jammer dat het publiek misschien vooral komt voor de personen op jullie podia?
Joachim
: “Ofwel maak je schreeuwerige architectuur waarbij iedereen denkt: “Amai, dit is indrukwekkend!” ofwel maak je een plek waar mensen gewoon aangenaam vertoeven en voor mij is dat tweede veel interessanter. Zeker op een festival moet niet enkel je podium eruit steken. Het moet werken in het totaal: het moet werken voor de muziek die gespeeld wordt en de mensen die daar dansen.”
Eline
: “Als je iets maakt dat wérkt, geeft dat meer voldoening dan een mooie gevel te maken die iedereen mooi vindt, maar waar iedereen ook gewoon voorbijloopt en niet wilt blijven.”

Stel dat jullie een ongelimiteerd budget krijgen, wat zouden jullie dan aan jullie podia toevoegen?
Sam
: “Misschien dat wij dan alles zouden willen meegeven, onze stoelen en paraplu’s. De naam van ons podium is ook “Mee te nemen”.
Joachim
: “Volgens mij wordt je door een beperkt budget net creatiever. Ik denk niet dat de jongeren die naar habitat komen zitten te wachten op een gouden draak die vuur blaast bij elke beat.”

Een beperkt budget maakt je net creatiever
- Joachim

Wie zouden jullie het liefst op jullie podia zien?
Joachim
: “Voor mij gaat het niet om welke persoon achter de dj-boot staat, maar wel om hoe die dj interageert met het publiek en hoe het publiek interageert met de ruimte.”
Eline
: “We hebben het net zo flexibel gemaakt dat het eigenlijk echt niet uitmaakt. Ik zou zeggen laat maar komen en test de grenzen uit van ons podium.”

Hebben jullie nog ambitie om andere podia te maken in de toekomst?
Joachim
: “Ik vind Habitat ideaal om te experimenteren. Het is een jong publiek en je creaties staan er maar tijdelijk dus het is een leuke kans om eens iets te testen. Daarom zou ik graag die mogelijkheid volgend jaar doorgeven aan andere jonge architecten om te zien hoe zij dat festival zien.”

Habitat Festival 2019, zaterdag 3 augustus.


19 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN