Cultuur
Jonge doeners

"Leuven Live wil een platform bieden voor alles wat muzikaal is"

24 december 2016
Door: MIJNLEUVEN
Ruben Bertrands creëert met Leuven Live een podium voor jonge artiesten.

Een podium bieden aan jonge muzikanten, dat was het voornaamste doel van Ruben Bertrands (26) toen hij besliste om Leuven Live op te richten. Intussen organiseert deze vzw wekelijks jamsessies, concerten en ook andere muzikale evenementen in verschillende genres. Of het nu hiphop, funk & soul, blues of folk is, bij Leuven Live komt het allemaal aan bod. “Momenteel loopt de kalender tot december, maar ik ben ervan overtuigd dat het daar niet zal stoppen”, vertelt Ruben.
Tekst: Cindy Van Asselbergh / Foto’s: Ivan Setta

Hoe is het idee voor Leuven Live ontstaan?
“Leuven Live is eigenlijk ontstaan als opvolger van het bluesfestival Leuven Blues dat ik samen met een aantal andere mensen afgelopen zomer organiseerde. Naar aanleiding van dat festival organiseerden we een aantal jamsessies en al snel merkten we dat dit concept heel goed werkte. De muzikanten die naar de jamsessies kwamen, vertelden ons ook dat ze het fantastisch zouden vinden mochten zulke dingen vaker kunnen plaatsvinden in Leuven. Van daaruit is dan het idee gegroeid om wekelijkse evenementen te organiseren.”

Hoe heb je die plannen verwezenlijkt?
“In de eerste plaats ben ik gaan praten met een aantal cafébazen, om mijn plannen uit de doeken te doen en feedback te vragen. Ik kwam toen letterlijk aan met bierviltjes waarop mijn ideeën geschreven stonden. Ik vertelde hen dat ik jamsessies en concerten wilde organiseren en café Revue sprong meteen op de kar. De eerste concertavond die we daar organiseerde was een groot succes. We hadden zeven bands op het programma staan. Rond half zeven ’s avonds gingen we van start en tot negen uur ’s ochtends zijn we doorgegaan.”

Waren er soms ook moeilijke momenten?
“Veel moeilijkheden hebben we niet ondervonden. Alles is eigenlijk heel organisch gegroeid. We zijn niet meteen begonnen met het organiseren van tien verschillende dingen tegelijk. Neen, we heb¬ben iets geprobeerd en toen we merkten dat het aansloeg hebben we daarop verder gebouwd. Cafébazen zijn over het algemeen ook snel enthousiast om zulke dingen te organiseren. Jamsessies trekken veel volk en de mensen die erop afkomen drinken natuurlijk ook iets. Voor hen is een leuke manier om ook ineens een vol café te hebben.”

“Het grootste probleem is meestal het materiaal. Momenteel werken we met een allegaartje aan materiaal dat zowat van overal komt: een drumstel van Leo Caerts, een mengpaneel van de Revue, geluidsboxen van de Orient, kabels en micro’s van de provincie, geleende en eigen versterkers, enz. Af en toe moeten we ook materiaal huren, wat betekent dat we moeten snoeien in ons – sowieso al – beperkte budget. Het kost bovendien ook heel veel tijd om al dat materiaal op dezelfde plek te krijgen. Daarom zouden we graag investeren in eigen materiaal, al zal dat moeilijk worden zonder extra subsidies.”

Wanneer een band een hele avond lang muziek speelt en daarmee voor een vol café zorgt, mag daar best iets tegenover staan
- Ruben

Hoeveel tijd neemt Leuven Live in beslag?
“Leuven Live is zo goed als een fulltime job. Eentje waarvoor ik niet betaald word. Ik werk samen met een aantal andere organisaties zoals Rockschool@play, Leuven Befolkt, Klank vzw en Urban Woorden, en we organiseren elke week twee tot drie evenementen. Dat gaat verder dan alleen maar jamsessies. Zo hebben we eind september bijvoorbeeld samen met Leuven Befolkt een folkbal georganiseerd. Een ander project waar we momenteel mee bezig zijn, is het organiseren van workshops voor de jamsessies. In theorie een prachtig idee, maar we missen op dit moment wel nog de mankracht om alles in praktijk om te zetten. Bovendien was ik voor de oprichting van Leuven Live aan het rondreizen, en dat wil ik toch ook graag opnieuw doen. De bedoeling is om na Nieuwjaar een groot deel uit te besteden aan andere mensen, zodat ik zelf minder verantwoordelijkheden heb. Naast Leuven Live werk ik ook nog bij Radio Scorpio en werk ik als freelance journalist. Maar de grootste brok van mijn tijd besteed ik dus aan Leuven Live.”

Wie is jullie doelpubliek?
“Iedereen. Met Leuven Live willen we eigenlijk een platform bieden voor alles wat muzikaal is en buiten Het Depot en 30CC valt. Maar het podium dat we bieden is er vooral voor jongeren, want dat is er in Leuven nog veel te weinig. We proberen iedereen die ons contacteert een plaats te geven in onze programmatie. Dat is ook net de bedoeling van Leuven Live, dat jonge beginnende artiesten ons gewoon een mailtje kunnen sturen en dat wij hen een plek op een podium bieden. We hebben die spontane aanbiedingen ook nodig, want met het grote aantal evenementen dat we organiseren, raakt onze eigen kennissenkring al snel uitgeput. Het publiek bestaat trouwens grotendeels uit studenten. Leuven is nu eenmaal een studentenstad, daar kan je moeilijk omheen. Maar in essentie zijn onze evenementen bedoeld voor iedereen.”

Zijn jullie concerten en jamsessie gratis?
“Al onze evenementen zijn in principe gratis, maar onze artiesten zijn dat niet. Zij worden betaald door Leuven Live, met geld dat alle organisaties en cafés samenleggen. Dat vond ik een zeer belangrijke voorwaarde, want in de creatieve sector gaan mensen er al te vaak vanuit dat je dingen doet voor de ervaring en dat er dus geen vergoeding nodig is. Dat is niet zo. Wanneer een band een hele avond lang muziek speelt en daarmee voor een vol café zorgt, dan mag daar best iets tegenover staan. We willen een klimaat creëren waarin muzikanten cafés vullen, en het inkomen dat daaruit gegenereerd wordt voor de cafébazen ook weer voor een stuk terugvloeit naar de artiesten. Maar de toegang voor het publiek is dus wel gratis.”

We proberen iedereen die ons contacteert een plaats te geven in onze programmatie
- Ruben

Je speelt zelf ook muziek. Heb je zelf ervaring met jamsessies?
“Ik speel mondharmonica en ben heel lang straatmuzikant geweest. Toen ik in Leuven studeerde en hier op kot zat, betaalde ik mijn studentenleven met het geld dat ik verdiende door op straat te spelen. Nadien ben ik gaan reizen, en heb ik overal waar ik kwam gespeeld. Ik nam toen deel aan ontzettend veel jamsessies. Toen ik nadien in Antwerpen ging wonen, leerde ik een andere straatmuzikant kennen die de stad rondtrok met een buffetpiano op wielen. Samen hebben we op heel wat evenementen gespeeld. Ik noem het soms muzikale prostitutie, van paasfeesten tot pensenkermissen en festivals, we speelden echt overal.”

Welke toekomst zie jij voor Leuven Live?
“Momenteel loopt de kalender tot december, maar ik ben ervan overtuigd dat het daar niet zal stoppen. We doen nu enorm veel met heel erg weinig geld. We organiseren vijftig evenementen op zes maanden tijd. Op jaarbasis is dat al veel, op een half jaar gewoonweg absurd. Ik hoop vooral dat we onze budgetten kunnen verhogen en dat de stad misschien op de kar springt of dat we een aantal sponsors vinden. Met meer geld kunnen we meer kwaliteit aanbieden. Maar wat we eigenlijk minstens even hard nodig hebben, is een leger vrijwilligers. Mensen die van Leuven een muziekstad willen maken en daar de handen voor uit de mouwen willen steken. Wie zich aangesproken voelt, mag zich altijd komen aanmelden! Bij deze dus een warme oproep (lacht).”

24 december 2016
Door: MIJNLEUVEN