Cultuur
Jonge doeners

Lokale Helden: KLANK vzw

24 februari 2017
Door: MIJNLEUVEN
Wat een man!

Op vrijdag 28 april is het tijd voor een tweede editie van Lokale Helden, dé hoogdag van de muziek. Naar aanloop van het event, gaat mijnLeuven op de babbel met enkele jonge Leuvense concertorganisatoren. Vandaag aan tafel: Janosh Ams van KLANK vzw.
Tekst: Ruben Lefever / Foto's: Ruben Lefever

KLANK vzw, wat mogen we daar precies onder verstaan?

"Bij KLANK draait het vooral om de sfeer, de gezelligheid en de kans om op laagdrempelige wijze op een podium te kruipen. We organiseren alles zonder te berusten op een vaste stek en zetten in op zoveel mogelijk samenwerkingen, met in het verleden al Onkruid, Habitat Festival, de Interfacultaire Rockrally en andere. Zo zijn we begonnen uit noodzaak, maar dat is ondertussen onze troef geworden, met telkens een andere vibe en nieuwe mensen.

Iedereen van KLANK is zelf muzikant - ik speel ook zelf gitaar en saxofoon, al ben ik de minst begaafde muzikant van het team (lacht) - en we begonnen een hele tijd terug kleinschalige optredens te organiseren in een kelder aan de Vaart. Die kelder werd al snel een gezellig repetitiekot en niet veel later werd daar heel regelmatig gejamd. Dat gebeurde toen nog allemaal onder de noemer Pot Confituur. Van 'jammen', zie je? Niet ons sterkste mopje... Toen dat wat los begon te lopen, hebben we samen met de jeugddienst KLANK vzw opgericht. Vanaf dat moment hebben we het tempo stevig opgedreven en zijn we heel hard beginnen groeien."

Vroeger organiseerden we nog vanalles onder de noemer Pot Confituur. Van 'jammen', zie je? Niet ons sterkste mopje...
- Janosh Ams, KLANK vzw

"Sojo was een van de eerste organisaties die ons contacteerde: ze zagen onze stickers overal hangen en waren benieuwd naar onze missie en plannen. Het duurde niet lang voor we samen onze eerst jam organiseerden, behoorlijk succesvol meteen! Onze jam trok een nieuw publiek aan voor de Sojo en wij kregen een fijne zaal, iedereen tevreden. Op de Dag van de Jeugdhuizen vroegen ze ons opnieuw, als interactief alternatief voor de dj op de afterparty. Ook dat is een keivette jam geworden."

Een grote missie waar jullie in de toekomst op willen inzetten?

"We zitten nu met z'n vijven in het bestuur van de vzw met als gemeenschappelijke missie: het faciliteren van laagdrempelig musiceren. Maar we hebben wel elk onze eigen focus ideeën. Die proberen we te bundelen in twee werkgroepen: enerzijds een werkgroep die instaat voor het organiseren van concerten en jams onder de noemer Klank en anderzijds een werkgroep die zich richt op het ontwikkelen en ondersteunen van sociale processen door middel van muziek.

Persoonlijk ben ik vooral actief in die tweede werkgroep en zie ik daar nog veel groeikansen. We hebben eigen materiaal aangekocht met subsidies van de stad, waardoor we muziek actief als sociaal bindmiddel willen gaan gebruiken en promoten. We lenen ons 'muziekpakket' uit aan organisaties, mét begeleiding van ons. Zo organiseerden we in het verleden al muziekworkshops met vluchtelingen in Wilsele en werkten we samen met Fedasil, die ons het afgelopen najaar vroegen om een jam te organiseren in het asielcentrum van Lubbeek."

Wat brengt Lokale Helden? Wordt er nog iets in elkaar gestoken?

"Jazeker, dat zit momenteel nog in the works, maar het komt er wel aan! Op zaterdag 25 februari organiseren we alvast een jam in de Bereklauw in Herent, iedereen welkom!"


Meer lezen over Lokale Helden? Zin om zelf een concert in elkaar te steken? Eén adres: www.mijnleuven.be/lokalehelden.


24 februari 2017
Door: MIJNLEUVEN