Samenleving
Mening

Jonathan Bangura - Humans of Europe

18 mei 2022
Door: MIJNLEUVEN
Naar het voorbeeld van Humans of New York, verzamelde de mediacrew van MIJNLEUVEN een reeks interessante verhalen van jongeren uit Leuven, voor wie Europa een belangrijke rol heeft gespeeld in hun leven.

Onder het overkoepelende thema 'liefde', vertelt Jonathan (19) over zijn vrienden, familie, passies en afkomst. 

Vanaf 18 mei worden de verhalen in tekst en beeld voorgesteld aan het grote publiek op ons stadhuis. De expo loopt tot en met 25 mei!

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Fidelis Boakye

Hey Jonathan, hoelang woon jij al in Europa?

Jonathan: "Ik woon hier sinds ongeveer anderhalf jaar. Ik ben geboren in Sierra Leone, maar daar heb ik niet heel de tijd gewoond. Ik ben eerst met mijn gezin verhuisd naar Zuid-Afrika, waar ik gewoond heb tot ik naar België ben gekomen. Mijn beide ouders zijn ook allebei afkomstig uit Sierra Leone, maar wij hebben altijd veel gereisd en ik ben dus altijd mee gegaan."



Vind je het een meerwaarde voor jezelf dat je al op zo veel verschillende plekken gewoond hebt?

Jonathan: "Zeker! Ik studeer trouwens toerisme nu, omdat ik de verschillende culturen over heel de wereld echt interessant vind. Ik vond het dus echt leuk om nieuwe plekken te ontdekken."

"Ik voel me nergens left out en denk er niet over na dat ik uit een ander land afkomstig ben als ik met mijn vrienden ben"
- Jonathan

Hoe zag jouw leven eruit in Zuid-Afrika?

Jonathan: "Ik ging uiteraard naar school daar, en daarbuiten deed ik vooral veel sport. Tennis en zwemmen deed ik het vaakst, samen met vrienden. En mijn interesse voor fotografie is ook begonnen daar. Dat deed ik vooral op mezelf. Ik maakte foto’s van de zonsondergang in Zuid-Afrika, om die daarna thuis te editen." 

Je bent nu in Leuven terecht gekomen omdat je papa bij de KU Leuven werkt. Wat zijn voor jou de voordelen van hier te wonen, in vergelijking met Sierra Leone of Zuid-Afrika?

Jonathan: "Ik merk hier heel fel dat het moeilijker is om vrienden te maken. Mensen zijn hier in eerste instantie niet zo open naar anderen die ze niet kennen. In Zuid-Afrika was dat echt niet het geval. Je komt daar iemand tegen, en dezelfde dag nog kan die je beste vriend worden. Hier duurt het gewoon wat langer. Het eerste jaar dat ik hier was, zat ik in een OKAN-klas in Salco (Sint-Albertuscollege, red.). Daar had ik heel veel moeite om connectie te vinden met de andere leerlingen. Ondertussen heb ik gelukkig wel een heleboel vrienden gemaakt in de buurt."

"Ik dacht dat er hier enkel nieuwe appartementsblokken zouden staan, maar in Leuven voelt het echt alsof je door de Middeleeuwen wandelt"
- Jonathan

Mis je dat aspect aan Zuid-Afrika?

Jonathan: "Ik vind het eigenlijk niet zo heel erg. Ik dacht toen gewoon bij mezelf: dit is weer een nieuwe cultuur om te ontdekken, dat is hoe de mensen hier leven en omgaan met elkaar. Het is gewoon even aanpassen."

Zijn er andere dingen die je mist nu je in Europa leeft?

Jonathan: "Ik mis de muziek heel erg! Op feestjes in Zuid-Afrika vond ik de muziek altijd beter (lacht). Verder had je daar ook veel meer originele trends en hypes dan hier. Zoek ‘I’m leaving South-Africa’ maar eens op op YouTube. Ik heb het gevoel dat we met zo’n dingen in België minder bezig zijn."

Wat was je verwachting van Europa voor dat je hier aankwam?

Jonathan: "Voetbal, voetbal, voetbal! Nee oké, ook nog wel andere dingen. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat de mensen hier hun cultuur zo goed beschermden. Al het erfgoed dat je hier vindt, de oude gebouwen, dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat er hier enkel nieuwe appartementsblokken stonden overal, zoals in New York. Maar hier in Leuven voelt het echt alsof je door de Middeleeuwen wandelt (lacht)."

"Ik had veel moeite om connectie te vinden met andere leerlingen, maar ik zag het als een kans om een nieuwe cultuur te ontdekken"
- Jonathan

Voel je jezelf al een Europeaan?

Jonathan: "Ja, helemaal. Ik voel mij eigenlijk nergens meer left out. Ik denk er eigenlijk niet meer over dat ik uit een ander land afkomstig ben als ik bij mijn vrienden ben. Het voordeel was wel dat ik snel Nederlands leerde, zodat ik al snel weinig moeite had om met mensen te praten."

Ben je veranderd als persoon sinds dat je hier bent komen wonen?

Jonathan: "Nee, ik ben hetzelfde gebleven. Alleen een beetje slimmer geworden (lacht). Misschien loop ik er wel een beetje anders bij nu. In Zuid-Afrika was het de gewoonte om je altijd wat sportiever te kleden. Hier draag ik meer een jeansbroek enzo." 

Heb je nog veel vrienden in Zuid-Afrika?

Jonathan: "Ja, nog veel! En ik spreek ze ook nog elke dag via Whatsapp en Instagram. Ik heb ze helaas niet meer in het echt gezien sindsdien, maar we videochatten wel geregeld. Ik ben er wel over aan het nadenken om nog eens terug te gaan, nu corona zo goed als gedaan is. Maar dat zal nog niet voor direct zijn."

En familie?

Jonathan: "Daar niet meer. Mijn familie woont echt verspreid over heel de wereld. Volgende maand ga ik mijn tante bezoeken in Duitsland. Dat vind ik geweldig, want ik zie dat gewoon als een kans om nog eens een nieuwe plek te ontdekken als toerist. Ik heb ook nog familie in de Verenigde Staten en China, dus nog kansen genoeg om op reis te gaan! Ik zou later van toerisme ook graag mijn job maken. Als reisagent, of zelfs als vlogger op Yotube die de wereld rondtrekt!" 


Humans of Europe werd uitgewerkt door Isabela Torres, Fidelis Boakye, Ben Salaets, Gabriela Darius en Emma Sablon. 

Dit project werd ondersteund door Europa Direct Vlaams-Brabant ihkv. het Europees jaar van de jeugd. 

18 mei 2022
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34