Jonge doeners

Jakob Vanhumbeeck

8 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Opgegroeid als boerenzoon, knutselend met oud ijzer en een lasapparaat, leerde Jakob (26) gaandeweg dat zelfstandig lasser worden verder ging dan enkel een fantasie.

Op de boerderij van zijn ouders had Jakob altijd de kans om te knutselen met allerhande materiaal en gereedschap. Zo leerde hij van jongs af aan om metaal te bewerken en te lassen. Al snel ontdekte hij een waaier aan mogelijkheden om zijn creativiteit uit te leven en projectjes te verwezenlijken. Ondertussen is hij als professional aan de slag, gaande van sierwerken en design tot structurele stukken voor landbouwmachines (hij is nog altijd zoon van zijn vader). 
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Jurian Cuypers

Jakob beperkt zich dus niet tot één aspect van lassen en metaalbewerking. Over de jaren heen deed hij ervaring op met artistieke projecten rond sierwerk, praktische meubelprojecten en meer industriële opdrachten in de (land)bouw. Ervaring is trouwens het woord dat Jakob het beste omschrijft. Hij leert van wat hij doet, en wordt er dan meester in. Zelf omschrijft hij zijn ondernemerschap als “lekker mijn goesting kunnen doen”, en dat legt hem geen windeieren, want de interesse in lasser Jakob is alvast groot genoeg.

Tijdens mijn studies begon ik te fantaseren over zelfstandige worden, zodat ik studies en diploma niet meer nodig zou hebben om lekker mijn goesting te kunnen doen

Al is er voldoende vraag naar zijn profiel en lopen de opdrachten makkelijk binnen, de evolutie naar efficiënter werken met betere middelen en technieken loopt trager dan Jakob had verwacht. Waarom dat precies komt, daar is moeilijk de vinger op te leggen. Maar hij trekt er dan wel weer zijn plan mee, helemaal eigen aan hoe hij zichzelf stapsgewijs ontwikkelt en groeit. Groeikansen voor zichzelf ziet hij vooral nog in prijszetting en omgaan met wanbetalers (het mag gezegd worden). Maar dat zijn zaken die hij dankzij BAAS snel genoeg onder de knie zal hebben. 

Als we Jakob vragen achter zijn toekomstdromen, komt de waterval pas echt los. Te starten bij naambekendheid, zodat hij zelf kan kiezen welke opdrachten hij aanneemt. Een atelier dat op en top is uitgerust met alle gereedschap en machines die hij zich wenst, staat ook op het lijstje. Maar de mooiste droom is misschien wel de volgende: “Ik hoop dat ik ooit financieel zo stabiel ben, dat ik aan mijn eigen uitvindingen en kunstwerkjes kan werken. En dat ik daar erkenning en appreciatie voor krijg, want iemand moet toch de schoenen van de recent overleden Panamarenko vullen”. 

Ontdek meer over Jakob en zijn bedrijfje 'Ferrum' op Facebook

8 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN