Cultuur
Jonge doeners

Habitat Festival 2018, het verslag!

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Muziek, kunst en talks over ondernemerschap voor en door jongeren, dat is Habitat in het héél kort.

Habitat Festival, hét zomerfestival van mijnLeuven, was toe aan de vierde editie. Georganiseerd door een enthousiast en jong team, biedt het een ervaring die zijn weerga niet kent. Kunst, muziek, inspirerende talks, foodtrucks, een marktje en ga zo maar door. Geniet nog eens na!
Tekst: Hanne Tollenaere / Foto's: Jurian Cuypers

Bij aankomst in de vroege namiddag is het broeiend heet en voelen de eerste bezoekers zich genoodzaakt een plaatsje te zoeken in de schaduw. Een hele tegenstelling met de derde editie van Habitat vorig jaar, toen het de hele dag regende. Het ietwat dorre grasveld is groot en zomers ingekleed met bankjes van dwars doorgesneden boomstammen, enkele tafels met bijhorende parasols en hier en daar een palmboom.

Op het terrein staan twee podia: de Zelfkweek-stage met artiesten uit het Leuvense, en Den Hof, waar later op de dag de grotere internationale namen zullen optreden. Dit podium werd ontworpen door Joachim Mertens, een jonge architect die op Habitat ook in gesprek gaat met mede-architecten over de overvloed aan ruimte in steden. Deze “talk” gaat door in De Serre, een halfopen tent waar sprekers en luisteraars vlakbij elkaar zitten. Den Hof is gebaseerd op het thema “overvloed”, dat doorheen het hele festival de rode draad is. Joachim haalde onder andere inspiratie bij het paleis van Versailles van Louis XIV, die baadde in een overvloed aan geld en macht.

Overvloed is een breed thema dat veel toepassingen kent, en daar zijn de organisatoren zich van bewust. “Social media zijn overal aanwezig in een overvloed. Door overvloed bestaat er veel afval. Of ook: hoe kan je als festival ertussenuit springen in een overvloed aan festivals?”, aldus organisator Toon. In dat laatste lijken ze wel geslaagd met het organiseren van dit festival. Organisator Dries vertelt ons dat Habitat ontstond na het wegvallen van Marktrock als gratis Leuvens festival en het zich sterk richt op de Leuvense jeugd. Iedereen die er bezig is, is jong en geëngageerd om iets mooi neer te zetten op verschillende vlakken.

Iedereen die hier bezig is, is jong en geëngageerd om iets mooi neer te zetten op verschillende vlakken.
- Dries

Wie dacht dat Habitat enkel bestaat uit muziek en ondernemerschap, heeft het mis. Er is daarnaast zorgvuldig op zoek gegaan naar kunst, waarvan een deel tentoongesteld is in twee opvallende houten boxen op het gras die de namen Black Box en White Cube dragen. In de eerste wordt er een video afgespeeld, maar helaas heeft deze kleine gesloten ruimte het moeilijk met de enorme hitte. De tweede box is halfopen en stelt werken tentoon gaande van foto- en typografie tot kleurrijke vormen en lijnen. Ook daarmee is het kunstverhaal niet gedaan voor de oplettende bezoeker. Op het terrein zelf zijn nog enkele kunstenaars aanwezig die allen iets compleet anders doen. Zo heb je bijvoorbeeld Lisa, die met een kruiwagen rondgaat en hier en daar plakkaatjes met woorden in de grond “plant”. Daarnaast weet Loïc met zijn slam poetry over overvloed in verschillende contexten regelmatig enkele bezoekers te intrigeren – en als je zijn performance net mist en je wat geluk hebt, doet hij het nog eens over. Tussen de talks in wordt de tent ingenomen door Zoë en Boris, waarbij eerstgenoemde met haar dans toont hoe overprikkeling ons kan beïnvloeden. Het zijn beelden van vastzitten, loskomen, schokkende bewegingen en dat op de composities van Boris. Alles wat ze brengen is “veel”.

De drie facetten van muziek, kunst en ondernemerschap vormen een aangenaam geheel dat ruimte laat aan de bezoeker om te kiezen wat hij op welk moment wil ontdekken. Er is geen vastgelegd traject, geen verplichting: je kan uren doorbrengen aan de podia en lokaal muzikaal talent aan het werk zien of luisteren naar de talks over het BAAS-project of architectuur, of je verdiepen in de kunst. Of allemaal. En voor wie nog wat meer wil, is er een marktje met allerhande zelfgemaakte juwelen of duurzame producten en tweedehandsspullen. Dat ook duurzaamheid een terugkerend thema is bewijst Habitat nog met zijn herbruikbare bekers en de eetstanden die enkel vegetarische eetwaren aanbieden.

Waar Habitat overdag een eerder rustig festival is, neemt het publiek sterk toe naarmate de zon verdwijnt.
- Hanne

Wat zeker niet onbelangrijk is, is dat Habitat wordt georganiseerd door een team van elf jonge vrijwilligers waarvan bijna de helft pas sinds deze vierde editie de groep vervoegt. “Voor de liefde voor muziek”, horen we van Dries en Toon die de organisatie dit jaar hebben geleid. “Om de andere kant van het verhaal eens te zien in plaats van zelf werk te tonen”, vertellen Izra en Julie, verantwoordelijken voor de kunst op het festival. Het verloopt voor de hele organisatie met momenten moeizaam en het is een verhaal van vallen en opstaan met voor iedereen een leercurve, maar op het einde van de dag zijn ze tevreden met wat ze hebben verwezenlijkt, en terecht.

Waar Habitat overdag een eerder rustig festival is, neemt het publiek sterk toe naarmate de zon verdwijnt. Podium Den Hof krijgt plots een hoop meer bezoekers in de latere uren en er wordt gedanst en gelachen bij Project Pablo. De lucht ziet er op dat moment prachtig roze uit en de gekleurde lichtjes hier en daar op het terrein maken het een gezellige omgeving om de laatste uren van de dag door te brengen.

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN

Maureen Pierloz

specialist jeugdbeleid
016 27 27 68