Cultuur

Hoe overleef je een festivalzomer?

13 juni 2019
Door: MIJNLEUVEN
De festivals staan voor de deur!

Ah, het festivalseizoen. Warme zomerdagen gevuld met tonnen steengoede muziek, eten uit conservenblik en brakke kampeerstoeltjes (en plotse regenbuien, want in België weet je natuurlijk nooit). Mijn favoriete periode van het jaar. Als doorwinterde festivalganger – of misschien past ‘doorzomerde’ in deze context beter – maakte ik al heel wat fouten waar ik veel uit leerde. Om je van een vlekkeloze festivalzomer te garanderen: deze nuttige festivalgids boordevol praktische tips!
Tekst: Nena Langloh // Foto's: Jurian Cuypers

Je kocht net je ticket en staat te popelen om eraan te beginnen. Slecht nieuws: je bent een paar (honderd) euro armer en de grootste voorbereiding moet nog komen. Het goede nieuws: na een uitgebreide voorbereiding kan je wel met volle teugen van het festival genieten.

  • VOORAF

LINE-UP
Is er een app van het festival? Dan vind je het programma sowieso daar. Duid de artiesten aan die je graag wil zien en ontdek artiesten die je nog niet kende.
Geen app? Op de website kan je de line-up afdrukken en de artiesten op papier aanduiden. Overzicht is key!

DE WEG NAAR HET FESTIVAL
Ga je met het openbaar vervoer, check dan op de website van het festival of
er geen gratis treintickets of buslijnen voorzien zijn. Zo geef je niet onnodig geld uit.
Woon je in de buurt? Ga dan met de fiets. Vaak kan je je fiets dichtbij het festival zetten en als je kampeert, kan je je makkelijk en snel tussen camping en festivalweide verplaatsen.
Ga je met de auto? Kijk dan waar de kiss-and-ride-zones zijn. Dat zijn plaatsen dichtbij het festivalterrein waar de auto mag stoppen om je af te zetten. Nadien kan je dan te voet verder. Rijd je zelf en wil je parkeren, dan moet je hoogstwaarschijnlijk vooraf een parkeerticket kopen. Check de website.

KAMPEREN
Plaats besparen in je rugzak doe je door je kleren op te rollen in plaats van ze op te plooien. Gewoon zoveel mogelijk kleren op elkaar leggen en stevig bij elkaar rollen.
Check het weerbericht. Gaat het regenen? Zorg dan voor regenlaarzen. Een camping (en festivalweide) verandert snel in een modderpoel. Neem sowieso ook een lange broek en trui mee voor’s avonds. Zelfs al geven ze warm weer. Wanneer de zon onder is, koelt het snel af. En een lange broek beschermt je ook tegen muggen en andere irritante insecten!
Kijk op de website of je een gasvuurtje mag meenemen. Zelf koken is goedkoper dan eten op de weide kopen. Eten uit conservenblikken of noedels waar je warm water bijgiet zijn standaard festivalvoer. Het neemt weinig plaats in en is snel klaar. Geen glazen potten in ieder geval, die worden in beslag genomen.
Een rol wc-papier kan levens redden, zeker als de Dixie toiletten zonder zitten.
Een handdoek is meer dan een handdoek. Je kan het ook als hoofdkussen gebruiken (zo bespaar je ook weer plaats).

  • TIJDENS
OP DE WEIDE

Vergeet je niet in te smeren! Tegen de zon, maar ook tegen insecten. Zonnecrème en insectenspray zijn een must op de weide.
Fannypacks zijn helemaal terug van weggeweest. Maar goed ook, want zo’n heuptasje neem je makkelijk mee naar de weide. Alles dichtbij, diefstalproof en het zit niet in de weg bij het dansen.
Even geen artiesten die je wil zien? Kijk eens rond of er andere activiteiten op de weide te vinden zijn. De kans is groot dat je leuke marktjes of workshops tegenkomt.
Drink genoeg water! Zo voorkom je een bezoek aan de EHBO (uitdrogingsverschijnselen, iemand?).
Vermijd een platte batterij. Op de weide zelf heb je vaak mobiele laadpunten waar je je gsm een paar uur kan opladen. Liever je gsm bij de hand? Neem dan een powerbank mee.

OP CAMPING
Als je tent opgezet is, besef dan goed waar je staat. Ga op zoek naar herkenningspunten of neem bv. zelf wat vlaggetjes mee zodat je jouw kampeerplek in de verte herkent.’s Nachts je tent terugvinden, is nog moeilijker. Neem daarom een zaklamp of ander lichtje mee.
Leer je buren kennen. Naast nieuwe vrienden heb je dan ook mensen die mee op je tent kunnen letten als jij nog op de weide bent.
Gebruik je oordoppen niet alleen om je oren te beschermen voor de muziek, maar ook om goed te slapen. Sommige festivalgangers verhuizen het feestje graag naar de camping.
Laat geen waardevolle spullen achter in je tent. Een tent is hoe dan ook niet diefstal proof.
Een slotje voor je tent kan dan wel weer helpen tegen ongewenste, dronken gasten.

  • NA

Laat je kampeerplek netjes achter. Neem je tent en/of kampeerstoeltjes gewoon mee naar huis en gooi je afval weg. Je krijgt vaak een vuilniszak als je voor het eerst op de camping komt, maar je kan er ook zelf eentje voorzien.
Wil je niet terechtkomen in een monsterfile? Probeer dan ofwel voor het einde te vertrekken of geniet nog even wat langer na met je vrienden en wacht tot de grootste menigte al weg is.

OOK NOG EVEN DIT:
Ga je met een groep vrienden, maak dan een groep aan in bv. WhatsApp. Zo kan je vooraf goed afspreken wie wat meeneemt (en vermijd je onnodige bagage) en tijdens het festival kan je snel laten weten waar je bent en elkaar dus niet uit het oog verliezen.
Bespaar geld en neem dopjes mee. Tijdens een festival krijg je enkel open drankflesjes. Door zelf dopjes mee te nemen kan je ze tussendoor toe doen en hoef je minder snel iets nieuws te kopen.

Niet te missen festivals in het Leuvense!
Habitat Festival (Leuven) / Suikerrock (Tienen) / M-idzomer (Leuven) / Aftrsun festival (Aarschot) / Meadow Festival (Herent)

13 juni 2019
Door: MIJNLEUVEN