Lifestyle

Checklist: festival fever

7 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Hoe geraak je aan festivaltickets? En wat heb je nodig om op een festival te overleven?

Het is weer bijna zover: zomervakantie. Niets is leuker dan een paar dagen doorbrengen op één van de talrijke festivals. Genieten van al dat muzikaal talent, de zomerse vibes, de leuke gesprekken, het dansen en het zingen. Maar welke festivals moet je echt doen? En wat heb je precies nodig om te overleven?

NAAR WELK FESTIVAL GA IK?
Er zijn er alleen al in België enorm veel. Van grote zoals Pukkelpop, Rock Werchter en Couleur Café tot kleinere zoals Reggae Geel, Sfinks Festival en Marktrock. Naar welk festival je gaat, hangt vooral af van het prijskaartje en je muziekstijl. Ieder festival heeft z’n eigen website, dus zoek uit waar de groepen spelen die jij graag hoort. Geen geld dit jaar? In België zijn er ook heel wat gratis festivalletjes waar je evenzeer een fijne tijd kan beleven.

Check: http://bit.ly/1PBHUve

HOE BESTEL IK MIJN TICKETS?
Als je weet naar welk festival je wil, hoef je alleen nog een ticket te bemachtigen. Ga hiervoor naar de website van het festival en koop je ticket online of in winkels die door de festivalorganisatie vermeld worden. Als je ze ergens anders koopt, riskeer je in het zak gezet te worden. Een andere optie is een ticket kopen via bv. www.ticketswap.be of de sociale media in de gaten houden. Vaak durven vrienden (last-minute) nog tickets te verkopen, soms zelfs aan verminderd tarief. Vergeet je ticket niet af te drukken en goed bij te houden.

HOE KOM IK TER PLAATSE?
Word je gebracht door je ouders? Ga je met de bus of trein? En hoe geraak je weer thuis? Festivals zorgen altijd voor een groot aantal bezoekers waardoor je verplaatsing niet altijd van een leien dakje verloopt. Denk hier dus goed over na. Sommige festivals voorzien bussen die van het station naar de festivalweide rijden en terug. Meestal zit die verplaatsing al in de prijs van je ticket. Zoek vooraf wel uit wanneer je laatste bus of trein vertrekt.

HOE OVERLEEF IK?
Eén festivaldag overleven is niet zo moeilijk. Maar als je meerdere dagen gaat en op de camping verblijft, zijn er toch enkele praktische dingen waaraan je moet denken.

  • GSM: Laad je gsm volledig op voordat je vertrekt zodat je vrienden en familie altijd kan bereiken. Is je batterij toch leeg? Op de camping worden meestal oplaadpalen of -containers voorzien. Neem wel je eigen oplader mee. Ook een powerbank (zie p. 27) kan handig zijn!
  • WEER: Met een beetje geluk is het mooi weer. Gebruik zonnecrème om je huid te beschermen tegen de zon. Ook een petje (ook al is dat zo 2014) of een bucket hat (ook al is dat zo hipster) kan handig zijn. Denk bij regenweer aan een regenjas en regenlaarzen (en misschien ook wat reservekledij).
  • OREN: Op festivals worden je oren voor lange tijd aan luide muziek blootgesteld. Iets wat een piepende toon kan veroorzaken, die blijvend kan zijn. Reden genoeg dus om oordopjes te dragen. Je kan ze vaak gratis verkrijgen maar als je echt kwaliteit wil, laat je best oordopjes op maat maken.
  • GELD: Niet alleen festivaltickets zijn duur, ook aan eten en drinken ter plaatse geef je snel veel uit. Neem daarom wat mogelijk is al van thuis mee. Let wel, op bepaalde campingterreinen zijn blikken, glazen flessen en dergelijke zaken verboden. Lees vooraf goed de campingvoorwaarden.
  • Omdat je nog aan veel meer dan dit moet denken, maak je vooraf best een lijstje. Denk niet alleen aan je gsm, ticket, identiteitskaart, geld, oordopjes en zonnecrème. Maar ook aan bv. wc papier, een zaklamp, pleisters, sokken, deodorant of tape (makkelijk om een gat in je tent te repareren!).


Check zeker eens: http://meenemennaar.be/festival

Gepakt en gezakt?
Dan hoef je nu alleen nog maar te genieten!

7 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN