Jonge doeners

Eva Luna Moons

8 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Eva Luna (21) is een beeldend kunstenaar, waarbij ze ook haar eigen lichaam in de strijd werpt. Performance art én beeldende kunst, she’s got it all .

Eva Luna’s passie begon zich drie jaar geleden stevig te ontwikkelen via haar opleiding Performance Art. Het werd het begin van een zoektocht doorheen verschillende media, waarbij ze een beeldtaal probeert te ontwikkelen die haar werken verbindt zonder dat ze allemaal uit hetzelfde medium zijn opgebouwd. Ondertussen droomt ze groter, om haar kunst verder uit te werken en elke dag haar passie te kunnen leven. 
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Jurian Cuypers

“Ik denk dat je, om een goede kunstenaar te zijn, niet enkel goed werk moet maken, maar ook moet kunnen ondernemen.”. Eva Luna zegt het met rake woorden, maar die komen niet van nergens. Toen ze haar eerste werk verkocht, merkte ze dat ondernemen en mooie kunst maken hand in hand gaan. Zeker als je het kunstenaarschap als beroep ambieert. Ze verkocht al een aantal prints en schilderijen, wat voor haar een bevestiging was om dat ondernemerschap verder te onderzoeken. Maar ook de daling van de projectsubsidies schudde haar wakker én maakte haar strijdvaardig! Samen met BAAS wil ze zich profileren als kunstenares en groeien als ondernemer. 

Ik moet niet alleen wat ik maak definiëren, maar ook mezelf. Daar had ik op voorhand niet bij stil gestaan

Netwerken ziet ze als haar grootste uitdaging. Een groei die ze vooral zelfstandig wilt inzetten, om er vanuit zichzelf sterk in te worden. Of, zoals ze ons zelf meedeelt: “Hopelijk word ik er snel beter in, zodat niet elke netwerk-situatie gênant begint, gênant eindigt, of zelfs beiden…”. Om stappen als ondernemer te zetten, moet je je uitdagingen aangaan. Én een concreet plan opstellen. Daar botste Eva Luna op een kleine muur, want om haar plan te concretiseren moest ze haar werk en haarzelf definiëren. En wie zichzelf in vraag moet stellen, durft al wel eens te twijfelen. 

Tegenhouden doet het haar alleszins niet. Over een half jaar zou graag een eerste echte performance doen in Leuven. En ook een aantal nieuwe reeksen kunst zitten in de pijplijn. Die hoopt ze klaar te hebben voor verkoop zodat ze daarmee een businessplan kan opstellen. Er van kunnen leven, is natuurlijk de grote droom, met grote en kleine opdrachten. Maar minstens even belangrijk vindt ze het om tijd over te hebben voor zichzelf aan persoonlijke projecten te kunnen werken. We hebben er alvast het laatste nog niet van gezien!  

Ontdek meer over Eva Luna Moons op Instagram of www.evalunamoons.com

8 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN