Cultuur
Jonge doeners

Atelierruimte voor jonge kunstenaars in Leuven? Broeiplaats!

23 juli 2018
Door: MIJNLEUVEN
"Kunstenaars, verenigt u", daar komt het initiatief 'Broeiplaats' op neer.

In STELPLAATS bieden zes jonge kunstenaars een veilige haven voor ontluikende talent. Voor de termijn van een volledige maand krijg je er een atelier ter beschikking, mét begeleiding en inspirerende workshops. Om dit alles nog aantrekkelijker te maken dan het al was, verlenen ze deze diensten gratis. Het is geen talentenjacht à la ‘The X Factor’, maar eerder een broeierig samenzijn van mensen die dingen willen creëren en de wereld willen laten kennismaken met hun scheppingskracht. Mieke (21) en Ann-Sophie (22), twee drijvende krachten achter Broeiplaats, leggen ons uit waarom dit zo belangrijk is.
Tekst: Philip Lammens

Met zes zetten jullie je achter dit initiatief. Hoe zijn jullie samengekomen?
Mieke: “In het begin van het jaar hadden we hier in STELPLAATS een tentoonstelling (INTO OR TO) met 23 jonge kunstenaars van Sint-Lucas, zo zijn we voor de eerste keer in contact gekomen met deze ruimte. Daar hebben we ondervonden dat we een goeie groep zijn om dingen te organiseren. Niemand uit onze groep van zes is met hetzelfde bezig, we hebben elk een verschillende achtergrond. Die artistieke diversiteit komt goed van pas als we jong talent willen begeleiden. Niet als leermeesters, wel als klankbord.”

Biedt Broeiplaats een antwoord op een nood in Leuven?
Ann-Sophie:
“Ik denk van wel. In Leuven heb je het BAC Atelier, gevestigd in het voormalige bacteriologisch instituut in de Vital Decosterstraat. Hun concept is hetzelfde, maar de drempel ligt er wat hoog om daar te gaan vragen of je een atelier mag gebruiken. Het is juist die drempel die wij willen weghalen. Wij willen ‘low-key’ kunnen werken met de mensen, contact hebben, gesprekken voeren en goeie begeleiding met workshops aanbieden. Het moet meer zijn dan hier is een atelier, kom maar af.
Mieke: “Dit is wel de ideale plaats omdat we hier verschillende mogelijkheden hebben om andere technieken aan te leren. Naast een zeefdrukplaats is er ook een ruimte om aan houtbewerking te doen. Je kan deze plaats zien als een lanceerpunt om ervaring op te doen en je contacten uit te breiden.”

Waar kan je in Leuven nu terecht om je kunst te exposeren?
Mieke:
“Er is in Leuven niet echt een galerijcultuur. Ik weet er eentje zijn in het begin van de Naamsestraat maar dat is het dan ook zo’n beetje. Mechelen, dat kleiner is dan Leuven, heeft dan weer drie galeries. Daarnaast hebben ze ook de ‘talentenfabriek’, vergelijkbaar met wat we hier in STELPLAATS willen doen. Dat vind je in het Artenova-gebouw, de toonzaal van een oude meubelwinkel. Het stond al een aantal jaar leeg en nu is het een hub voor artistiek talent en creatieve ondernemers."
Ann-Sophie: “Wij willen zelf ook geen galerijcultuur uitdragen. Kunst kan ook floreren buiten de witte doos van het museum. Ooit was ‘white cube’ vernieuwend maar nu is er weer nood aan verandering. Als grote voorbeeld kijken we daarvoor vooral naar het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), daar gebruiken ze echt de ruimte.”


We willen gedreven personen en jong talent zien komen.

Op welke doelgroep richt Broeiplaats zich?
Ann-Sophie:
"We willen gedreven personen en jong talent zien komen. Voor mij kan een jong kunstenaar nog altijd 32 zijn. Leeftijd doet er niet zo toe, ons enige criterium is dat je beginnen kunstenaar bent.

Is het huren van een atelier zwaar voor de portemonnee?

Ann-Sophie: “Ja, die prijs ligt al snel tussen €200 en €400 per maand. Het hangt er vanaf hoe je werkt, sommige kunstenaars hebben echt veel ruimte nodig, en dan loopt de prijs al snel op.”
Mieke: “Ik werk op mijn kot zelf, het is mijn atelier en woonruimte. Niet optimaal dus. Een atelier zoals hier is ideaal voor mij.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met Broeiplaats?
Ann-Sophie:
“We kijken nu op jaarbasis. Als het aanslaat gaan we er zeker mee verder en wordt Broeiplaats iets permanent. Over 20 jaar zullen er nog steeds jonge kunstenaars zijn met dezelfde noden en dan willen wij er zijn voor hen.”

Geïnteresseerde kunstenaars kunnen mailen naar broeiplaats@stelplaats.be


Over 20 jaar zullen er nog steeds jonge kunstenaars zijn met dezelfde noden en dan willen wij er zijn voor hen.

Mieke en Ann-Sophie zijn zelf ook intensief aan de slag als kunstenaar. Een kleine profielschets:

Mieke
Hoe ben je ermee begonnen?
"Van jongs af aan ben ik al bezig met kunst. Het is nooit een vraag geweest of ik kunst ging doen, dat stond gewoon al vast. Mijn parcours begon op de kunstacademie, dan naar de kunstschool en vervolgens ging ik verder studeren in Brussel. Het zat er wel altijd in."

Wat voor soort kunst maak je?
"Mijn kunst is heel divers. Nu heb ik twee beelden en een video gemaakt, maar ik maak ook tekeningen en kleine tegeltjes. Mijn manier van expressie verschilt van tijd tot tijd."

Waaruit haal je je inspiratie?
"Overal zowat, het leven. Sint-lucas, waar ik momenteel studeer, is natuurlijk een gulle inspirator."

Naar wie kijk je op?
"Momenteel ben ik een hele grote fan van Kati Heck. Ze maakt realistische schilderijen in combinatie met illustratieve elementen boordevol humor."

Ann-Sophie
Hoe ben je ermee begonnen?
"Laat ons zeggen dat ik er een beetje mee geboren ben. Eerst heb ik heel lang woord en theater gedaan, daarna ook tekenacademie. Voor mij was het een keuze tussen woord en beeldende kunsten. Het is dus kunst geworden"

Wat voor soort kunst maak je?
"Vroeger schilderde ik veel met olieverf, dat komt door mijn middelbaar in het Sint-Lucas. Nadien heb ik vooral veel grafiek gedaan (etsen en zeefdruk) en legde ik me een jaar volledig toe op tekenen."

Waaruit haal je je inspiratie?
"Mijn inspiratie is emotie, het vluchtige in het moment. Beweging van de stad, beweging van mensen, emoties, prikkels, het vrouwelijke, kleur, … Ik teken heel snel, zenuwachtig. Je kan dat heel hard zien in mijn kunst."

23 juli 2018
Door: MIJNLEUVEN

Sabine Tonet

jeugdruimte
016 27 28 56