Jonge doeners
DIY

"Eigenlijk leef ik nu mijn droom"

15 oktober 2018
Door: MIJNLEUVEN
Driss maakt fietsen op maat in zijn eigen fietsenatelier.

Driss Boucif heeft felgekleurde sokken aan waar een fiets op staat, en dat is niet toevallig. Hij is nog maar 24 jaar en heeft nu al zijn eigen fietsenatelier in Stelplaats: Boucif Custom Bikes, oftewel BCB.
Redactie: Eva Van Langendonck // Foto’s: Moyra Delafontaine

Vanwaar het plan om fietsenmaker te worden?
“Ik denk dat dat er altijd een beetje heeft ingezeten. Ik was altijd geïnteresseerd in tweewielers en mechaniek… en snelheid (lacht). Ik deed eerst ASO maar dat ging niet zo goed. Ik spijbelde en was niet gemotiveerd. Dan hoorde ik dat er aan het VTI een opleiding ‘fietsenmaker’ bestond. Ik wist het meteen, dat wilde ik worden! Ik was plots de beste van de klas, en dan ben ik volledig daarvoor gegaan. Zo is mijn passie voor fietskes ook gegroeid. Ik heb nadien ook nog moto- en lastechniek gestudeerd, allemaal om nog beter fietsen te kunnen maken.”

Hoe heb je de stap gezet van de schoolbanken naar een eigen atelier?
“Toen ik nog met mijn opleiding bezig was, maakte ik fietsen voor studenten. De vraag werd al snel groter, waardoor ik thuis begonnen ben in de kelder. Started from the bottom, en nu zit ik hier in Stelpaats, als zelfstandige. Ik heb van mijn hobby mijn hoofdberoep gemaakt.”

De geldzaken vind ik wel moeilijk, maar dat moet ook hé. Gelukkig heb ik goede en eerlijke klanten (lacht)

Was het moeilijk om als zelfstandige te beginnen?
“Dat was niet evident, maar eigenlijk verliep dat heel natuurlijk. Ik heb alles, zoals mijn gereedschap en netwerk, doorheen de jaren kunnen opbouwen. Het is soms wel lastig, zeker als je alles alleen moet doen. Misschien dat ik volgend jaar wel aan de slag ga met een stagiair. Ik heb ook een vriend die fietsenmaker is en ik hoop hem aan te nemen als mijn eerste werknemer. De geldzaken vind ik wel moeilijk, maar dat moet ook hé. Gelukkig heb ik goede en eerlijke klanten (lacht).”

Wat maakt jou anders dan andere fietsenmakers?
“Ik maak de fietsen naar mijn klanten hun wensen. Ik vraag hen wat ze willen en waarvoor ze hun fiets zullen gebruiken. Dan stellen we die samen en bouw ik iets voor hen, custom. Ik werk met oude fietsen die ik uit elkaar haal. Ik gebruik liefst tweedehands onderdelen, omdat de kwaliteit vaak beter is. Die fietsen van nu, vol plastiek, zijn niet gemaakt om lange tijd mee te gaan. Verder wil ik duidelijk en transparant zijn, zodat mensen weten wat ik doe. En als ze het zelf willen doen, zeg ik ‘hier is mijn gereedschap, ik zal u wel assisteren’. Ik merk dat veel mensen wel aan hun fiets willen werken, maar niet weten hoe eraan te beginnen. Ik wil ook niet fulltime remblokken vervangen of banden plakken, dus als mensen dat zelf kunnen, heb ik meer tijd om frames te lassen (glimlacht). Dat doe ik het liefst, fietskes maken. In Oostende zegt men trouwens ‘fietsenvermaker’ tegen iemand die fietsen herstelt, terwijl een fietsenmaker iemand is die zelf fietsen maakt. Ik ben allebei. Ik las mijn eigen frames en spaken, ik stel fietsen samen, maar als iemand een platte band heeft, herstel ik die evengoed.”

In Oostende zegt men trouwens ‘fietsenvermaker’ tegen iemand die fietsen herstelt, terwijl een fietsenmaker iemand is die zelf fietsen maakt. Ik ben allebei

Heb je nog dromen voor de toekomst?
“Ik had altijd wel dromen. Een eigen fietsenmerk, racekes organiseren, noem maar op. Ik wist altijd dat ik BCB wilde maken, al van in het middelbaar. Eigenlijk leef ik nu mijn droom. Ik ben mijn eigen baas en ik doe de hele dag wat ik graag doe. Ik wil wel groeien, maar zonder commercieel te worden. Ik wil trouw blijven aan BCB, fietsen blijven recycleren en blijven werken met oude onderdelen. Groei mag niet ten koste gaan van waar ik voor sta.”

Je vindt Driss ook terug op boucifcustombikes.com en op Facebook

Ook getriggerd door STELPLAATS? Neem een kijkje op stelplaats.be of via www.facebook.com/STELPLAATSLeuven/


15 oktober 2018
Door: MIJNLEUVEN