Enkele voorbeelden

Wie weet beter hoe je je inkomstenzijde kan verhogen dan jouw collega's jeugdwerkingen! Enkele goede voorbeelden op een rijtje. Zelf een goed idee of voorbeeld: mail het naar jeugdwerk@leuven.be en we zetten het erbij.

Financieel gezond? Tips voor en door Leuvens jeugdwerk

Financieel gezonde verenigingen hebben het vaak net iets makkelijker om met hun kerntaken: lees 'leuk jeugdwerk' bezig te zijn. In het e-zine voor het Leuvens jeugdwerk, brengen we regelmatig tips om financieel gezond te blijven. We bieden je hier alvast een kleine bloemlezing van wat recente tips.

Bied je diensten aan

Ga eens na of er in de buurt van jouw vereniging een buurtcomité is dat regelmatig een buurtfeest organiseert. Bied met de vereniging jouw diensten aan om bijvoorbeeld te tappen in ruil voor (een deel van) de winst.
Dat zijn twee vliegen in één klap: een goede relatie met de buurt + extra inkomsten!

Materiaalverhuur

Bij scouts Jong Brabant zijn ze zich bewust van de waarde van hun ooit gekochte spullen. Ze maakten een aparte plek op hun website 'Materiaalverhuur' en verhuren hun materialen met een duidelijke prijs. Of hoe je materiaalkot met spullen plots een interessante geldinzamelplek wordt...

Damiaanscouts & de Wilselse handelaars

Elke spaghettislag, fuif of kamp bij elke lokale handelaar langsgaan voor een klein beetje sponsoring... tijdsintensief voor zowel de handelaar als jouw vereniging. De Damiaanscouts uit Wilsele pakken het anders aan en bieden aan de lokale handelaars een jaarcontract aan. In ruil voor sponsoring bieden zij aan de handelaars een grote banner aan die ze ophangen op elk van hun evenementen, reclame op placemats, reclame in hun boekje, enzomeer. Deze aanpak werken ze trouwens uit in samenwerking met Handelaarsverbond van Wilsele: één vergadering per jaar en je sponsorbudget is klaar!

Poefsysteem

Uit onze contacten met Leuvense jeugdwerkingen, blijkt dat er veel verenigingen werken met een 'poefsysteem' waarbij leiding en leden geconsumeerde drank achteraf betalen.

Na een analyse van de financiën van deze verenigingen blijkt dat dit systeem niet zo interessant is. Een hoge openstaande schuld zorgt er voor dat de verenigingen moeilijker kunnen inspelen op (onverwachte) kosten.

Enkele mogelijkheden:

  • op voorhand een bepaald bedrag betalen zodat je onder nul start en kan consumeren tot als je op nul staat;
  • verplichte aflossing van de poef voordat het kamp begint. wie niet betaalt, mag niet mee op kamp;
  • een beloning voor de beste poef-aflosser.

Meer tips? Schrijf je in op het e-zine voor het Leuvense jeugdwerk.