Cultuur
Jonge doeners

Weg van Leuven: Laura in Berlijn

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
"Berlijn is een constante bron van inspiratie"

mijnLeuven kijkt over de stadsgrenzen heen en volgt jonge Leuvenaars die verre oorden opzoeken. Niet zomaar om er op vakantie te gaan, maar om er lange tijd te wonen, studeren, werken… Ze vertellen over hun buitenlandervaring en vergelijken Leuven met de rest van de wereld.
Laura Baetens (20), geboren en getogen in Leuven, mocht van haar ouders studeren wat ze wou. Op één voorwaarde: dat ze tijdens haar studie naar het buitenland zou gaan. Inmiddels zit ze in haar derde en laatste jaar Idea & Innovation Management en loopt ze drie maanden lang stage in Duitsland. Ze koos voor Berlijn en heeft daar nog geen moment spijt van gehad.
Tekst en foto’s: Laura Baetens

LAATSTEJAARSREIS
“Drie jaar geleden, in het zesde middelbaar, koos ik ervoor om op laatstejaarsreis naar Berlijn te gaan in plaats van naar Rome. Mijn redenering? Naar Rome wil ik sowieso, Berlijn zou ik nooit uit mezelf bezoeken. Ironisch genoeg heb ik Rome nog nooit bezocht en woon ik ondertussen voor drie maanden in Berlijn. Ik ben heel dankbaar voor mijn eerste kennismaking met Berlijn, omdat die mijn ogen geopend heeft. Tijdens die reis besefte ik dat Berlijn niet zomaar een stad is, maar aanvoelt als een land op zich. Met street art om de hoekjes verstopt en overal gezellige, alternatieve plekjes. Ook ben ik blij dat we tijdens die week alle toeristische en historische musea, monumenten en meer bezochten. Zoals de East Side Gallery en het Joodse museum. Die zijn super boeiend, versta me niet verkeerd, maar nu kan ik in alle rust de échte Berlijnse sfeer opsnuiven.”

COFFEE & COWORKING
“Ik loop stage in St. Oberholz, een bedrijf dat zich bezighoudt met drie zaken: een koffieshop, coworking space en een consultatiebureau. Binnen St. Oberholz loop ik mee met de managers, om het bedrijf te screenen en aan te geven welke processen ze kunnen verbeteren. Je zou kunnen zeggen dat ik feedback geef over het bedrijf. Daarnaast werk ik zelfstandig aan verschillende taken: uitwerken van een welkompakket voor nieuwe leden, het plannen van projecten voor de verjaardag van St. Oberholz en het uitwerken van ideeën om terug te geven aan de maatschappij. Wanneer ik aan die taken werk, zit ik zo goed als altijd in de coworking space. Dit is een ruimte waar mensen betalen om te kunnen werken. De meesten zitten er een hele dag achter hun laptop. Het was wel even wennen om in zo’n ruimte aan de slag te gaan, want het liefst werk ik eigenlijk gewoon alleen.”

Iedereen in het hartje van de stad spreekt prima Engels

TAALBARRIERE
“Ik heb mij eigenlijk nooit echt zorgen gemaakt om de taal. Zolang je binnen de ring van Berlijn blijft, kan je je perfect redden in het Engels. Iedereen in het hartje van de stad spreekt prima Engels. Ook op mijn stageplek was er geen probleem, ik kon gewoon alles in het Engels schrijven. St. Oberholz zelf is zowel een Duits- als Engelstalig bedrijf, dus soms wordt er wel overgeschakeld naar het Duits. Gelukkig kreeg ik drie jaar Duits op school. Het volgen van een conversatie lukt dan ook voor het grootste deel.”

HET BERLIJNSE LEVEN
“Mijn werkuren vallen goed mee. Ik word elke dag tussen 9 en 10u daar verwacht en mag om 16u vertrekken, zolang ik alles maar gedaan krijg. Daardoor heb ik voldoende tijd om me onder te dompelen in het Berlijnse leven. Berlijn voelt aan als een land. Je moet maar door de straten lopen en je ziet een grote hoeveelheid aan verschillende kleding- en levensstijlen. Om het in de woorden van mijn stagementor te zeggen: ‘In Berlin no one cares. And that’s why everyone looks how they want to. No one looks at them anyway’.”

“Deze stad is een mix van oud en nieuw, van alternatief en commercieel. Je hebt er wijken met grote gebouwen en winkelcentra, zoals Sony Center. Maar tegelijkertijd ook wijken die niet ten prooi vallen aan deze ‘gentrificatie’. Daar vind je vooral oude panden vol street art, bars en clubs met unieke concepten.”

“Berlijn is een relatief goedkope stad, vooral op restaurant gaan kost niet veel. Met twee gaan eten doe je op de meeste plekken voor minder dan 20 euro, drank inclusief. Toch besloten mijn vriend en ik maar één keer per week uit eten te gaan en de andere dagen vooral zelf te koken. Onze ouders waren onder de indruk (lacht)… Het eten is hier trouwens vegan, vegan, vegan. Elke restaurant biedt veganistische opties aan. Het verbaasde me ook hoeveel er in Berlijn gebruik gemaakt wordt van glazen flesjes. Dat komt omdat Berlijn Pfanden – statiegeld dus – geeft voor bijna elk glazen flesje. Voor plastieken ook trouwens.”

Berlijn is niet zomaar een stad, het voelt aan als een land

VERVOER
“Het openbaar vervoer in Berlijn is enorm geconnecteerd. Waar je in Leuven zo goed als overal te voet of met de fiets geraakt, geraak je in Berlijn overal met de U-bahn, de S-bahn, de bus of de tram. Deze zijn enorm goed met elkaar verbonden en afgestemd zodat je overal op ongeveer een half uur geraakt. Ook rijdt alles de hele nacht redelijk regelmatig door. Tickets voor het openbaar vervoer zijn daarom best prijzig. Je betaalt al snel 81 euro per maand, zonder studentenkorting. Maar van zodra ik het openbaar vervoer echt begon te gebruiken, begreep ik waar die prijs vandaan komt. Spreekt het openbaar vervoer je niet aan, dan kan je altijd een fiets huren. Ook een heel goede manier om je door de stad te verplaatsen.”

HEIMWEE
“Berlijn is voor mij een constante bron van inspiratie. Ik maakte kennis met zowel de start-up scene als met de alternatieve vibes. Of ik België mis? Neen, eigenlijk niet. Uiteraard mis ik mijn vrienden, familie en katten. Maar deze hoofdstad prikkelt voortdurend mijn nieuwsgierigheid en blijft me verbazen met unieke plekken. Stickers, street art, posters overal waar je kijkt, bars in oude apotheken… ik heb nog lang niet alles gezien. Voor mij mag mijn stage gerust nog wat langer duren!”

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN