Sport
Jonge doeners

"We zijn beste vrienden, ook al slaan we elkaar wel eens een blauw oog"

13 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Drie Leuvense thaiboksers worden Europees kampioen.

Hicham, Hamza en Samir zijn drie Leuvense jongeren die er onlangs in slaagden om Euro¬pees kampioen te worden in Rotterdam. En dat na een opvallend korte trainingsperiode en zonder vast trainingslokaal. Alledrie delen ze één passie, één doel: zo veel mogelijk trainen, zo goed mogelijk worden, en vooral nog héél lang kunnen Thaiboksen.
Tekst: Ann-Sofie Claes / Foto’s: Timothé Jansen

Wat is Thaiboks precies?
“Thaiboks is een vechtsport die niet zo heel veel verschilt met het ‘gewone’ boksen. Bij thaiboks mag je je vuisten, knieën, benen en ellebogen gebruiken en is het toegestaan om te trappen op het gezicht van de tegenstander. Bij het gewone boksen mag je enkel je vuisten gebruiken. Een ander belangrijk verschil is de uithouding. Thaiboks is intensiever en intiemer. Je moet elkaar veel raken, want het spel eindigt pas als er iemand K.O. is.”

Is thaiboks niet gevaarlijk? Bestaat er zoiets als ‘vechtregels’?
“Thaiboks kan zeker gevaarlijk zijn wanneer je echt te ver gaat, maar dat gebeurt niet vaak. De scheidsrechters zijn zeer aandachtig en komen tijdig tussen wanneer ze zien dat iemand K.O. op de grond ligt. Wat ook heel belangrijk is, is respect voor je tegenstander en je trainers. Wanneer je respectvol met elkaar omgaat, zal het spel niet gemakkelijk uit de hand lopen.”

Ontstaan er vriendschappen binnen de sport?
“Zeker, wij trainen 3 tot 4 keer in de week en zien elkaar dus heel vaak. We zijn beste vrienden, ook al slaan we elkaar wel eens een blauw oog.”

Hoe komt het dat jullie na zo’n korte trainingsperiode al Europees kampioen kunnen worden?
“Het zijn onze trainers - Imad El Mountahi en Hafid Najja - die ons elke training super hard weten te motiveren. Zonder hen zouden we nooit zo ver zijn gekomen. We trainen ook heel veel, waardoor we zowel aan onze techniek als aan onze fysiek werken. Elke training begint met een opwarming van een half uur joggen, daarna gaan we de zaal in en werken we aan onze bokstechniek.”

Hoe combineren jullie het drukke trainingsschema met school en werk?
“Tijdens de week draait het vooral om goed kunnen plannen. Alles staat in functie van de sport. Gelukkig is er nog net genoeg tijd voor ons huiswerk. Als je echt voor iets wilt gaan, moet je bereid zijn om sommige dingen op te geven.”

Als je echt voor iets wilt gaan, moet je bereid zijn om sommige dingen op te geven

Jullie hebben geen vaste trainingslocatie, hoe regelt de trainer dat?
“We trainen het vaakst in Leuven, in de sporthal van Kessel-Lo. Eén keer per week trainen we in de bekende bokshal ‘Royal Gym’ in Mechelen. Daar trainen we het liefst, het is er net een beetje professioneler dan in Leuven. Natuurlijk hopen we binnen een paar jaar door het succes van de club een eigen locatie te hebben!”

Is thaiboks een olympische sport?
“Nee, voorlopig nog niet, maar we zijn er steevast van overtuigd dat dat binnen een paar jaar wel zo zal zijn. Er bestaat ook een vrouwelijke competitie, wat laat blijken dat thaiboks bekender en grootser wordt. Misschien moet het net dat tikkeltje bekender worden om als olympische sport erkend te worden.”

Samir, Hamza en Hicham trainen bij de Champions Gym Leuven.
Meer info vind je op de Facebookpagina.

 • Samir Rached (22j).
 • Leuvense kapper.
 • Europees kampioen in gewichtsklasse -75kg.
 • Begon op zijn zestiende met thaiboksen maar nam een pauze. Het is hun huidige trainer die hem overtuigde om opnieuw te beginnen, met succes. Hij hoopt op een professionele carrière.
 • Hamza Koubaa (19j).
 • Miniemeninstituut, Europees kampioen in gewichtsklasse -70kg.
 • Was vroeger voetballer, maar thaiboks was altijd al zijn favoriete sport.
 • Hij mocht eerst geen thaiboks beoefenen van zijn ouders omdat ze de sport te gewelddadig vonden. Zijn ambitie is om er zijn beroep van te maken.
 • Hicham Arredouani (17j).
 • Miniemeninstituut, Europees kampioen in gewichtsklasse -60kg.
 • Begon op zijn 16e met thaiboksen.
 • Begonnen met thaiboksen omdat de vechtsport en vechters hem inspireerden. Hij wil een professionele
  thaibokscarrière.
13 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN