Sport

"Het is een snelle sport waarbij je goed moet nadenken"

14 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Jelle, Sofie en Yordi over hun passie voor tafeltennis.

Iedereen speelde ooit wel eens een spelletje ‘pingpong’. Sommigen onder jullie zijn er misschien zelfs behoorlijk goed in. Toch zou ik het niet meteen opnemen tegen de leden van TTC Meerdaal Leuven. De balletjes zoeven voorbij tijdens de training waar Jelle (13), Sofie (14) en Yordi (15) hun techniek oefenen. “Elke training krijgt wel minstens één iemand een balletje tegen zijn hoofd! Maar dat doet gelukkig niet veel pijn”, lacht Jelle.
Tekst en foto’s: Cindy Van Asselbergh

Hoe zijn jullie ooit begonnen met tafeltennis?
Jelle: “Ik ben gestart met tafeltennis in het tweede leerjaar. Intussen zit ik in het tweede middelbaar. Ik speelde soms een spelletje op vakantie. Omdat ik het zo leuk vond, besloot ik het eens te proberen hier in Leuven.”
Yordi: “Ik speel net als Jelle al zes jaar tafeltennis. Mijn vader speelde bij een andere club. Ik had hier al enkele sportkampen gedaan waar ik de sport leerde kennen. Ik vond het leuk en ben het blijven doen.”
Sofie: “Ik denk dat ik al zo’n acht jaar tafeltennis speel. Mijn broer beoefende de sport al, en ik ging altijd mee naar zijn trainingen. Uiteindelijk ben ik er zelf ook mee begonnen.”

Wat vinden jullie er zo leuk aan?
Yordi: “Het is een snelle sport waar je goed bij moet nadenken.”
Sofie: “Je moet ook met heel je lichaam bewegen. Je romp en je benen moeten perfect op elkaar afgestemd zijn.”
Jelle: “Tafeltennis is bovendien een heel technische sport. Dat vind ik leuk. Je kan ook tegen alle leeftijden spelen. Als je tegen iemand speelt die veel groter of zwaarder is dan jijzelf, is dat niet noodzakelijk een nadeel. Dat vind ik fijn. In de competitie speel je natuurlijk wel meestal tegen mensen van je eigen leeftijd.”

Is het een intensieve sport?

Yordi: “Het is misschien wat minder intensief dan andere sporten, maar je mag het zeker niet onderschatten!”

Hebben jullie naast tafeltennis nog andere hobby’s?

Yordi: “Ik heb aan tafeltennis meer dan genoeg.”
Sofie: “Ik speel naast het tafeltennissen ook nog viool.”
Jelle: “Vroeger speelde ik voetbal. Als ik daar één training miste, mocht ik niet meespelen met de match. Dat was heel jammer, want de tafeltennis- en de voetbaltraining vielen altijd samen. Bijgevolg moest ik kiezen. Tafeltennis vond ik het leukst, dus ben ik gestopt met voetbal.”

Kan iedereen tafeltennissen? Of is het een moeilijke sport?
Jelle: “Iedereen kan het leren, maar ik denk dat je een groot voordeel hebt wanneer je op jonge leeftijd begint.”
Yordi: “Als je vroeg begint, kan je sneller dingen aanleren.”
Sofie: “Je gaat de juiste techniek veel sneller oppikken en ontwikkelen als je op jonge leeftijd start.”

Wat maakt dat iemand goed kan tafeltennissen?

Yordi: “Je moet vooral veel trainen, maar balgevoel is toch ook wel belangrijk. Ik vind ook dat je mentaal vrij sterk moet zijn. Wanneer iemand je de hele tijd tegenwerkt tijdens een wedstrijd of allerlei dingen roept, kan dat mentaal heel belastend zijn.”

Sofie, jij bent vandaag het enige meisje tussen drie jongens, is dat altijd zo?
Sofie: “Het zijn over het algemeen meer jongens dan meisjes, maar ik ben zeker niet het enige meisje. Op maandag en woensdag spelen er altijd nog drie andere meisjes mee. Bij de jongere leeftijden zijn er ook nog een aantal meisjes.”

Als je tegen iemand speelt die groter of zwaarder is, is dat niet noodzakelijk een nadeel
- Jelle

Spelen jullie ook wedstrijden?
Jelle: “Een keer per week spelen we wedstrijden. Dat is leuk, maar tafeltennis blijft voor mij toch vooral een hobby.”
Sofie: “Op zondag spelen we tornooien, soms op Nationaal niveau. Daarnaast spelen we ook mee in de provinciale competitie, waarbij we tegen andere clubs spelen.”
Yordi: “De wedstrijden zijn leuk, maar ik zou het net als Jelle nooit professioneel willen doen. Ik denk dat je tafeltennis ook vrij snel beu wordt als je hele dagen lang zou oefenen.”

Hebben jullie al eens een blessure gehad door het tafeltennissen?
Jelle: “Ik ben net hersteld van een blessure. Ik had een ontstoken pees in mijn schouder. Daardoor kon ik tijdelijk een aantal slagen niet doen.”
Yordi: “Een tijdje geleden kreeg ik last aan mijn knie. Een probleem met mijn kraakbeen. Nu ga ik daarvoor naar een kinesist. Ik denk niet dat blessures heel veel voorkomen.”
Sofie: “Als er blessures zijn, is het vooral ter hoogte van de knieën en de schouders.”

Is tafeltennis een dure sport?
Jelle: “Als je zelf een tafel wil aankopen, kost dat vrij veel. Verder is het niet echt een dure sport.”
Yordi: “Elke paar maanden moet je nieuwe rubbers kopen aangezien die snel sleet vertonen. Na een aantal jaar moet je ook een nieuw houtje aanschaffen, maar dat zijn allemaal kleinere kosten.”

Hoe vaak trainen jullie en hoe ziet een training eruit?
Jelle: “Op maandag trainen we met de hele groep. Op dinsdag hebben we een extra training met een klein groepje. Op woensdag traint opnieuw iedereen.”
Sofie: “We starten met een opwarming waarbij we een kwartiertje lopen. Nadien oefenen we de verschillende slagen. Op het einde spelen we meestal nog een klein spelletje.”

De balletjes vliegen in het rond. Ik neem aan dat ze niet altijd op de tafel landen?
Jelle: “Nee zeker niet, elke training krijgt wel minstens één iemand een balletje tegen zijn hoofd! Maar dat doet gelukkig niet veel pijn.”

INTERESSE?
TTC Meerdaal Leuven
Nieuwe Sporthal Vrij Technisch Instituut
Dekenstraat 3, 3000 Leuven

TRAININGEN:
• vrij spel voor iedereen op dinsdag (20u00 - 22u00)
• 12-jarigen op woensdag (18u30 - 19u45) en op zaterdag (10u00 - 11u30)
• 12- tot 18-jarigen op zaterdag (10u00 - 11u30)
Vooraleer je beslist of je lid wil worden, kan je eerst een paar kennismakingslessen volgen.
In de maand juni zijn er geen geleide trainingen meer. Het vrij spel op dinsdag blijft wel doorgaan. In juli sluit TTC Meerdaal de deuren, maar vanaf de tweede week van augustus vliegen ze er alweer in.

HEB JE NOG GEEN EIGEN PALET?
Niet getreurd! In de club kan je er eentje lenen tijdens de eerste trainingen. Het is trouwens beter eerst advies te vragen voor je een palet aanschaft. In veel winkels zijn namelijk verschillende paletten te koop waarmee je onmogelijk een begin van techniek kan aanleren.

14 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN