Sport

"Je ziet iedereen zelfverzekerder en sterker worden"

8 april 2019
Door: MIJNLEUVEN
Liesbet Jorissen leert jong Leuven paaldansen

Ooit wierp een gefrustreerde gymnast, na een mislukte oefening, zijn rekstok dwars doorheen de sporthal. Aan het einde van de zaal bleef die verticaal steken tussen het plafond en de vloer. Een menigte verzamelde zich en danste sierlijk langs het nieuwe attribuut. Een nieuwe sport was geboren.
Tekst: Philip Lammens // Foto's: Anne Van Meerbeek

Rond de oorsprong van paaldansen bestaat nog steeds wat discussie, maar dat kan de opmars van deze opmerkelijke sport niet stuiten. IN Leuven vertelt Liesbet Jorissen (35), uitbaatster van 'Pole Tricks', ons de geheimen van deze acrobatische sport



Waarom beginnen mensen aan paaldans?
“Volgens mij om eens iets anders te doen. Fitness begint bij veel mensen na een tijdje te vervelen, waardoor ze op zoek gaan naar iets nieuws. Sommigen wagen zich op dat moment aan paaldansen. Een complete sport waarb je veel verschillende spiergroepen tegelijk traint. Arm-, been-, buik- en rugspieren, ze komen allemaal aan bod. Een slordige tien jaar geleden ben ik er zelf mee begonnen. Ik stond versteld van wat je er na korte tijd mee kan bereiken. Het gaf me een fijn gevoel en meer zelfvertrouwen.”

Hoe wist je dat er in Leuven vraag was naar paaldans?
“Dat is heel spontaan gekomen. Ik kende de persoon die in deze studio ook buikdansles geeft. Zij zocht iemand om de zaal mee te delen. Omdat ik met paaldans bezig was, wilde ik die zaal hiervoor gebruiken. Maar dat was eerder wat op goed geluk. Ik had geen idee of Leuven hierop zat te wachten tot bleek dat de lessen van bij het begin een groot succes waren. Alle lessen zitten nog steeds vol. Zo vol zelfs dat er wachtlijsten zijn. Mijn verhaal als lesgeefster begon wel in Limburg. Zes jaar geleden opende ik daar mijn eerste studio. Ondertussen geef ik al drie jaar les in Leuven.”

Vanaf welke leeftijd kunnen mensen zich inschrijven?
“Vanaf 16 jaar is iedereen welkom. Op die leefijd ben je meestal volgroeid en heb je een zekere maturiteit. Lessen organiseren voor een jongere leeftijdscategorie vergt een specifiekere aanpak. Die manier van begeleiden is helemaal anders. Voor het groepsgevoel is het natuurlijk ook belangrijk dat de leeftijden niet te veel uiteenlopen.”

Jezelf mooi en sexy voelen is belangrijk voor je zelfbeeld

Hoe intensief zijn de lessen?
“Alles wordt stap voor stap opgebouwd. Zo kan iedereen op zijn eigen tempo spierkracht en lenigheid opbouwen. Niemand komt super sterk of lening binnen. Gelukkig maar, de lol zou er snel vanaf zijn. De eerste lessen zijn wel erg technisch: je leert hoe je je spieren moet gebruiken tijdens bepaalde oefeningen en door te draaien leer je je eigen lichaamsgewicht in de lucht te houden.”

Welke muziek gebruiken jullie tijdens de lessen?
“Tijdens de sportieve lessen zetten we eerder hedendaagse muziek op. De muziek die gewoon gedraaid wordt op de radio. Ritmische muziek is dan niet echt noodzakelijk. Het draait in de eerste plaats om de oefeningen, pas nadien proberen we onze choreografie over te zetten op muziek. Tijdens de lessen waar dat sexy gevoel meer naar voor komt, werken we eerder met zwoele muziek. Nog niet zo lang geleden dansten we bv. op Erode van Tender. En tijdens onze zomervoorstellingen dansten we op ‘Pour Some Sugar on Me’ van Deff Leppard. Heel foute Glam rock, maar dat maakt het des te leuker (lacht).”

Hoe diep moet je in je portemonnee tasten om te beginnen?
“Als je tien weken les wil volgen, betaal je daar als student net geen 140 euro voor. Daarnaast heb je ook nog wat aangepaste kledij nodig. Iedere les duurt ongeveer 75 minuten. Nadien kan je je nog verdiepen in vervolg- cursussen. Zo kan je kiezen voor sportief of ‘find your sexy’.”

Het is een hobby voor iedereen. Ook voor jongens.

Waar komt paaldansen vandaan?
“Het originele paaldansen zou ontstaan zijn in de Middeleeuwen. Maar daar is niet veel duidelijkheid over. Wat wel duidelijk is, is dat ze in het oude China en India al aan paaldans deden. Vooral op een gymnastische manier. Zoals je nog altijd ziet in circusshows zoals Cirque Du Soleil. Tijdens de jaren ’80 had het vooral een erotische reputatie omdat het werd gedaan tijdens sensuele shows. Maar doorheen de jaren werd er meer op techniek gewerkt. Tot iemand op het idee kwam het als sport te doen. Paaldansen is ondertussen officieel erkend als sport, en wordt misschien zelfs een olympische sport.”

Waarom zijn paaldansers zo schaars gekleed?
“Het contactpunt tussen de danser en de paal is de huid. Door de wrijving van de huid met de paal ben je in staat om acrobatische trucs uit te voeren. Daarom trainen we ook in short en sport-bh. Kwestie van voldoende bewegingsvrijheid te hebben en er toch voor te zorgen dat alles discreet blijft.”

Paaldansen heeft een bepaalde reputatie bij veel mensen. Is de maatschappij preutser aan het worden?
“Ik denk dat we met z’n allen vooral voorzichtiger worden. Het leven is ook gewoon veel drukker geworden. Iedereen is druk in de weer met studeren, werken, hobby’s... Er blijft nog weinig tijd over voor jezelf op het einde van de dag. Veel mensen die beginnen met paaldans zijn bij het begin van de lessen heel terughoudend. Maar de transformatie week na week is heel fijn om te zien. Je ziet iedereen zelfverzekerder en sterker worden.”
“Bovendien vind ik er persoonlijk niets mis mee om je sexy te voelen bij het beoefenen van een sport. Veel vrouwen en meisjes zijn dat gevoel kwijt. En dat is jammer. Want jezelf mooi en sexy voelen is belangrijk voor je zelfbeeld.”

Paaldans als sport zit in België echt in de lift

Is paaldansen een sport voor zowel meisjes als jongens?
“Het is een hobby voor iedereen. Ook voor jongens. Het leuke aan paaldans is dat je het kan benaderen als een acrobatische dans of een intensieve kracht raining. Er komen zeker ook jongens naar onze lessen.”

Doen jullie mee aan wedstrijden?
“Het merendeel van onze leden ziet het als een leuke hobby, maar er zijn ook vijf meiden van Pole Tricks die meedoen aan het Belgian Pole Dance Championship. Een wedstrijd die ondertussen al meer dan 10 jaar bestaat en waar ik zo’n drie jaar geleden, samen met twee collega’s/vriendinnen, de organisatie van heb overgenomen. Er zijn ook Belgische madammen die al enkele jaren meedoen aan het IPSF wereldkampioenschap. Paaldans als sport zit in België echt in de lift.”

PAALDANSERS AAN HET WOORD

Waarom paaldansen?
“Bij mij is de interesse ontstaan toen ik de videoclip “Pour it Up” van Rihanna zag. Ik vond het zo indrukwekkend dat ik dat gewoon heel graag zelf wilde doen.”
“Ik ben beginnen paaldansen omdat een vriendin dat al tijdje deed en zij er zo lovend over was. Ze vroeg mij om mee te komen en ik besliste het er ook eens op te wagen.”
“Ik zag het eerder als een extra uitdaging. Ik dans al mijn hele leven en vond het wel tijd om eens iets nieuws te proberen. Door aan paaldans te doen, leer ik op een heel andere manier naar dans kijken.”

Hoe reageerden ze thuis?
“Ik durfde in het begin niet zeggen thuis. En dan vooral niet aan mijn papa. Dus ik heb het wel een tijd verzwegen. Ik vertelde dan dat ik ging dansen op atletisch niveau. Pas maanden later vertelde ik hem het hele verhaal.”
“Mijn papa was heel enthousiast. Hij zag het als een vermoeiende sport waar veel techniek bij komt kijken. Mijn mama was vooral heel bezorgd. Ze dacht dat ik zo in een verkeerd milieu terecht zou komen. In haar hoofd is paaldansen gelinkt aan prostitutie, terwijl dat eigenlijk totaal niet het geval is.”

Wat is het positieve effect van paaldansen?
“Als je bezig bent met paaldans, ligt je focus daar zo hard dat je alles rondom jou vergeet.”
“Ook positief is de leuke groep waarin je terechtkomt. De mensen die hier momenteel trainen zijn heel leuk en grappig.”

8 april 2019
Door: MIJNLEUVEN